Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Dimetindene, diphenhydramine

Bárányhimlő ( Varicella )

Etiológia

Varicella zoster vírus okozta heveny, igen ragályos fertőző betegség. Kórokozója azonos a herpes zostert okozó vírussal.

Lappangási ideje 2-3 hét.

Cseppfertőzéssel, légáramlat útján gyorsan terjed (repülő vírus), tehát a fertőzéshez a beteggel való közvetlen érintkezés nem szükséges. A betegség már a kiütések megjelenése előtt, a lappangási időben is fertőz. Ilyen esetben a megelőzésre nem sok esély van.

A kiütések megjelenése után a hólyag bennék és a testváladékok is fertőznek.

Tünetek

  • Levertség,
  • Fejfájás,
  • Étvágytalanság,
  • Láz,
  • Kiütések előbb az arcon, a fül mögötti területen, a hajas fejbőrön vagy a hajlatokban jelennek meg, majd a törzsön, végül az egész testen. Először 2-5 mm átmérőjű piros foltok később göbcsék és végül hólyagok . A sérülékeny hólyag tartalma víztiszta folyadék. A hólyagok néhány nap alatt beszáradnak és barna pörkké alakulnak. A pörk 7-10 nap alatt leválik, majd a bőr nyomtalanul gyógyul. A kiütések fokozatosan jelennek meg a bőrön így a bőrpír, a hólyag és a pörk egyidejűleg látható. Kiütések a hajas fejbőrön, tenyereken, talpakon és a nyálkahártyákon is megjelennek. A bőrjelenségek erősen viszketnek.

Teendő

Ágynyugalom, lázas beteg ápolása

A pörkök leválása után tekinthető gyógyultnak a gyermek

A betegség kiállása egész életre szóló védettséget biztosít. Egyes országokban sikeresen használják a bárányhimlő elleni védőoltást.

Szövődmények

Gennyes bőrgyulladás, orbánc, tályog.

Ritkán előfordulhat tüdőgyulladás, bőrvérzések, agyvelőgyulladás, főleg sérült immunitású egyéneken.