Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Lázas beteg ápolása

Láz fogalma

A normális testhőmérséklet 36-37 ºC közötti, napszaktól függően.

A testhőmérséklet normális érték fölé emelkedését nevezzük láznak.

Hőemelkedés : 37-38 ºC közötti testhőmérséklet

Láz 38-39 ºC közötti testhőmérséklet

Magas láz 39-40 ºC közötti testhőmérséklet

Nagyon magas láz 40 ºC feletti testhőmérséklet

A láz emelkedhet fokozatosan vagy hirtelen.

A láz oka

  • leggyakrabban fertőzés
  • gyógyszerek mellékhatása
  • daganatok
  • immunbetegségek
  • napszúrás
  • koponyasérülés, agydaganat, ami a hőszabályozó központot érinti
  • ismeretlen eredetű láz

A láz TÜNET, amelynek okát minden esetben tisztázni kell !

A beteg panaszai láz estén

elesettség, gyengeség

Lázas beteget fektessük ágyba, biztosítsunk csendes, nyugodt környezetet.

kiszáradt ajkak, szomjúság érzés

Lázas állapotban a szervezet folyadék igénye másfél-kétszeresére nő. Szapora légzés és verejtékezés miatt a szervezet sok folyadékot veszít. Kiszáradás megelőzése érdekében itassuk bőségesen a beteget. Idős korúak, csecsemők és gyermekek fokozottan hajlamosak a kiszáradásra, ezért őket körültekintően ápoljuk.

nyugtalanság, tudatzavar

Lázas beteg legtöbbször aluszékony de lehet nyugtalan is. Tudatzavar gyanúját kelti a fokozódó aluszékonyság, ha a beteg nehezen ébreszthető vagy ha a kérdésekre nem megfelelő választ ad. Magas láz esetén előfordulhat, hogy a beteg félrebeszél, lázálmai vannak, ami a láz csökkenésekor megszűnik. Ha a tudatzavar tartós, a láz csökkenése után is fennáll, idegrendszeri károsodásra utal. Azonnal hívjunk orvost!

szapora szívdobogás érzés

A lázas beteg szívdobogása gyorsul. A testhőmérséklet 1 ºC-al való emelkedése percenként 10-12-vel emeli a pulzusszámot.

szapora légzés

Minden 1 ºC-os testhőmérséklet emelkedés 4-6-al emeli a légzésszámot percenként.

Gyakran szellőztessük ki a szobát, ahol a beteget ápoljuk. A száraz levegőt párásíthatjuk a fűtőtestre helyezett vízzel telt edény segítségével vagy párásító készülékkel, ha van otthon ilyen.

verejtékezés

A szervezet fokozott izzadással próbálja növelni a hő-leadást, hogy a testhőmérséklet csökkenjen. A verejtékes bőr könnyen felázi, és ezáltal sérülékennyé válik. Mozdulatlan betegnél nő a felfekvés kialakulásának veszélye.

A láz csökkenésekor az izzadás megszűnik. A beteg bőrét mossuk le, alaposan töröljük meg, ágyneműjét, pizsamáját cseréljük szárazra.

hidegrázás

A láz emelkedhet fokozatosan vagy hírtelen. Hirtelen emelkedő láz borzongással, remegéssel kezdődik. A beteg nagyon fázik. Itassunk vele meleg teát, takarjuk be. Eszméletlen beteget vékony takaróval takarjuk be a hőpangás veszélye miatt.

fejfájás

A láz csökkenésével a fejfájás is csökken. A lázcsillapítás során alkalmazott gyógyszereknek fájdalomcsillapító hatása is van.

végtagfájdalmak

lázgörcs vagy lázas eclampsia

Csecsemő és kisgyermek korban fordul elő, főként a hirtelen kezdődő lázas állapotokban.

A gyermek eszméletét elveszti, nyelvét elharapja, szájából habos nyál ürül, rángógörcsök kíséretében. A görcs néhány másodperctől 5 percig tarthat és többször megismétlődhet. A rohamot mindig láz előzi meg. A láz nélkül jelentkező görcsrohamot idegrendszeri betegségek okozzák. A rohamok okának kivizsgálása rendkívül fontos.

Azonnal hívjon orvost! Lázgörcs esetén haladéktalanul kezdje meg a láz csillapítását -az orvos megérkezéséig- gyógyszer és hűtőfürdő egyidejű alkalmazásával.

Ha már volt a gyermeknek lázgörcse, már hőemelkedés esetén meg kell kezdeni a lázcsillapítást és az orvos által előírt görcs elleni gyógyszerek adását. Mindig tartson otthon lázcsillapítót és görcs megelőzésére szolgáló gyógyszert, amit az orvosa felírt.

Lázmérés- Lázcsillapítás

Testhőmérsékletet lázmérővel mérjük. A lázmérő lehet higanyos üveghőmérő vagy digitális hőmérő.

Hőmérőzést végezhetünk

szájban,

Bár a filmeken a televízióban gyakran látható ez a módszer, nem igazán elterjedt.

Erre a célra speciális hőmérőt használnak. A hőmérőzés egyszerűen kivitelezhető. Alapos tisztítást igényel. Megbízható értékeket mérhetünk ezzel a módszerrel.

Nem alkalmazható hideg vagy meleg ételek fogyasztása után, epilepsia, hidegrázás esetén, szájüregi műtéték után, csecsemőknél, kisgyermekeknél, eszméletlen vagy zavart beteg esetén.

hónaljban,

Felnőttek és nagyobb gyermekek lázának mérésekor alkalmazzuk.

Előnye, hogy közismert és egyszerűen kivitelezhető.

A hónalj bőrét töröljük szárazra. A hónaljárokba helyezzük a lázmérőt és-lázmérőtől függően-2-10 percig tartjuk itt. Kisgyermeket ültessük ölbe a hőmérőzés idejére. Nagyfokú soványság esetén a mérés nehézségbe ütközhet, mert a beteg nem tudja kellőképpen a hónaljba szorítani a lázmérőt.

végbélben,

Főként csecsemők és kisgyermekek lázát mérjük ezzel a módszerrel. A hőmérő végét vízzel nedvesítsük be, így könnyebb bevezetni a végbélbe. Megbízható, viszonylag gyors eredményt kapunk. Használat után langyos szappanos vízben mossuk le, klór tartalmú fertőtlenítővel fertőtlenítsük a végbélben használt lázmérőt. Hasi gyulladásos folyamatok, pl.: vakbélgyulladás esetén a végbélben mért hőmérséklet magasabb a testhőmérsékletnél.

A kapott értékből ne számoljunk le, ha az orvos kérdezi mondjuk meg a teljes mért értéket így: 38,5 végbélben.

fülben

A dobhártya hőmérsékletét érzékeli.

Egyszerűen kivitelezhető, pontos mérést biztosít. Néhány másodperc alatt leolvashatjuk a mérés eredményét. Nem alkalmazható dobhártya műtétek után. A hallókészüléket mérés előtt távolítsuk el.

bőrhöz érinthető digitális lázmérő

A bőrhöz érintjük és néhány másodperc múlva leolvassuk a kijelzőn megjelenő eredményt. Nem törékeny, könnyen használható.

Láz észlelésekor a lázcsillapítást haladéktalanul kezdjük meg!

A lázcsillapítás célja a testhőmérséklet csökkentése és a lázgörcs megelőzése.

Ha a gyermeknek már volt lázgörcse,- miközben megkezdi a lázcsillapítást - azonnal hívjon orvost

Lázcsillapítási módok

Hűtőborogatás (mellkas borítás, teljes testborítás, törzsborítás)

A szoba hőmérséklete legalább 22 ºC fok legyen. Két törölköző szükséges hozzá, egy száraz és egy nedves. A kicsavart vizes törölközőt a szárazra igazítjuk majd a gyermeket ráfektetjük és a törzsére vagy mellkasára hajtjuk. Kb. negyed óránként cseréljük a borogatást. A gyermek bőrét krémezéssel óvjuk meg a felázástól.

Csak a végtagra tett borogatás nem hatásos, ezért alkalmazásának nincs értelme.

Hűtőfürdőt magas láz esetén (39 ºC fok felett)a gyógyszeres lázcsillapítás mellett alkalmazzuk. A beteget testhőmérsékletű fürdővízbe ültetjük, majd a vizet hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtjük. A hideg vizet soha ne a bőrre öntsük, hanem a beteg lábánál a fürdővízbe csurgatva keverjük el.

Felnőtt esetén alkalmazhatunk zuhanyfürdőt. Testmeleg vízzel kezdjük a zuhanyozást, majd a vizet fokozatosan 26-28 ºC-ra hűtjük.

A fürdés ne tartson 10 percnél tovább. Ha a beteg nagyon fázik, vacog, előbb fejezzük be a műveletet. Kb.10 perc fürdetés után a beteget töröljük szárazra és öltöztessük fel. Mérjük meg a lázát.

Hűtőfürdő és hűtőborogatás nem alkalmazható bőrbetegségek, bőrsérülések, friss műtéti sebek, kiterjedt bőrgyulladás esetén.

Gyógyszeres lázcsillapítást 38 ºC °feletti testhőmérséklet esetén kezdjük el.

A lázcsillapítógyógyszerek oldat, kúp és tabletta formában kerülnek forgalomba. Csecsemők esetén kúp vagy oldat alkalmazása célszerű. Gyermeknek már adhatunk tablettát is.

Tablettát két kanál közt összetörve, teában feloldva adjuk. A gyermek könnyebben le tudja nyelni és a gyógyszer gyorsabban felszívódik, hatását hamarabb fejti ki.

Lázcsillapításra leggyakrabban használt gyógyszerek hatóanyagai

Paracetamol

Salicylat származék (adása 3 éves kor alatt nem javasolt a Reye szindroma veszélye miatt)!

Aminophenazone származék

diclofenacum