Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A dohányzásról

Sajnos hazánkban ma népbetegségnek számít a COPD-nek nevezett krónikus légúti szűkülettel járó megbetegedés. A szakemberek szerint a lakosság körülbelül egyharmada küzd ezzel a problémával, nagy részük azonban csak akkor fordul orvoshoz, amikor a folyamatosan súlyosbodó tünetek elviselhetetlenné válnak. Ez a betegség főleg a dohányosok körében gyakori. Magyarországon sajnos évről- évre szaporodik a dohányosok száma, főleg a fiatalabb korosztályban.

A dohányzás káros hatásai

A dohányzás rákkeltő hatásáról:

Tüdőrák: A tüdőrák a ráknak az a fajtája, amit leggyakrabban hoznak kapcsolatba a dohányzással. A tüdőrákos halálesetek kockázata nő a naponta elszívott cigaretták számával.

A száj és a gége rák -os megbetegedései: A cigarettázás, a pipázás és szivarozás rizikófaktorok, amelyek nagy szerepet játszanak a gége, a szájüreg és a nyelőcső rákos megbetegedésében. A betegségek kockázata nő az elszívott cigaretták, pipák, szivarok számával. A veszély megsokszorozódik, ha a dohány- és az alkoholfüggőség együttesen lép fel.

Méhnyak rák: A cigarettázás növeli a méhnyak rák kialakulásának kockázatát és a veszély annál nagyobb, minél hosszabb ideig dohányzik valaki

Hasnyálmirigy-rák: A hasnyálmirigy-rák gyors lefolyású, halálos betegség. Túlélési esélye csupán öt év a betegség kialakulását követően. A dohányzás felfüggesztése után a nem dohányosok esetében tíz évre javul az arány. A betegség kialakulása kapcsolatban van a dohányzás időtartamával

Végbélrák: A menopausa előtt álló nők, akik dohányoznak, 5-ször nagyobb eséllyel néznek szembe ezzel a betegséggel, mint azok, akik soha nem dohányoztak.

Húgyhólyag rák- és veserák

Leukémia kialakulása is gyakoribb dohányzóknál.

krónikus hörghurut és tüdőtágulás (emphysema) fokozatos állapotromlást eredményeznek (főleg ha a beteg továbbra is dohányzik). Az elzáródás miatt nehézlégzés alakul ki, a levegőjáratok beszűkülnek a tüdőben, a légzsákok, illetve a csillószőrök (ezek felelősek a légutak öntisztulásáért) pedig nagy mértékben károsodnak a dohányzás miatt. A folyamat nem visszafordítható csak az állapotromlás üteme csökkenthető. Ezek a betegségek nagyon ritkán fordulnak elő a nemdohányzóknál. Tüdőgyulladás: Sokkal gyakoribb a dohányosok között. Betegségek kialakulása a gyermekek esetében. A dohányzás betegségre hajlamosító hatása már minden életkorban bizonyítást nyert. A dohányzó szülők gyermekei és a dohányzó gyerekek több légzőszervi betegségen esnek át, mint a nem dohányzók. A dohányzás negatív hatásai a szívre és a keringésre

A szívkoszorúér-megbetegedések egyik fontos rizikó faktora a dohányzás. Fontos szerepe van a megemelkedett vérkoleszterin szint és a magas vérnyomás kialakulásában is. Érszűkítő hatása közismert. Egy perccel a dohányzás megkezdése után a pulzusszám emelkedni kezd, a vérnyomás is emelkedik. A dohányfüstben lévő szén-monoxid negatív hatást gyakorol a szívre azáltal, hogy csökkenti a vér oxigénszállító képességét.

A dohányzás megemelheti a vér koleszterinszintjét. Ezzel az érelmeszesedés kockázatát is megnöveli.

Aneurizma. A dohányosok sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg a hasi főverőér kiboltosulásának átszakadása miatt, mint a nemdohányzók.

A perifériás erek megbetegedéseiben is jelentős szerepet játszik. A dohányosoknál 16-szor nagyobb a kockázata annak, hogy a betegség (elzáródott véredények a lábfejben és a lábszárban) kialakul, mint a nemdohányzóknál.

Stroke. Az agyi erek elzáródása a dohányosoknál sokkal gyakrabban fordul elő, mint a nem dohányosoknál.

A dohányzás negatív hatásai a terhességre és a fogamzóképességre

  • A dohányos nőknek csökken a fogamzó képessége
  • A dohányzó férfiaknál csökken a spermiumok száma és motilitása, nő az impotencia lehetősége.
  • A fiatalabb nők esetében a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták szedése tízszeresére növeli a szívinfarktus, az agyvérzés vagy más szívérrendszeri betegségek kockázatát.
  • Minél több cigarettát szív el az anya terhessége alatt, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kis súlyú gyermeke születik. Az alacsony születési súly megnövelheti a csecsemő- és gyerekkorban bekövetkező betegségek kockázatát.
  • A spontán vetélések száma magasabb a dohányzó nők esetében.
  • A dohányosoknál több komplikáció lép fel a terhesség alatt és a szülésnél.
  • A dohányzás is hozzájárulhat az elégtelen tejtermeléshez
  • A dohányzó szülők csecsemői kétszer olyan gyakran szenvednek légúti fertőzésben, mint a nem dohányzó családokban. A terhesség alatti dohányzás is szerepet játszhat a gyermek hosszú távú fizikai és mentális fejlődésében (főleg az olvasás, és a matematika tanulás terén tapasztalható nehézség)

A dohányzást abbahagyni sohasem késő

ˇ Ha valaki elhagyja a dohányzást (attól függően, hogy milyen régóta dohányzott és mennyit szívott naponta):

  • Tüdőbetegség tünetei enyhülnek, javul a közérzet
  • Könnyebbé válik a légzés
  • A nikotin érszűkítő hatása nem érvényesül, javul a keringés

ˇ A rákkeltő hatás csökken (tüdőrák!)

  • Csökken az esély egyes megbetegedésekre (Pl. szívkoszorúér-, agyi erek, vese erek, végtag erek, gyomornyálkahártya erek szűkülete).

Mit tehetünk a dohányzás sikeres abbahagyása érdekében?

  • Konzultáció a családorvossal vagy a tüdőgondozóban ezzel foglalkozó szakemberrel a legmegfelelőbb módszerekről!
  • Ha úgy érzi, hogy szüksége van rá, forduljon leszokást elősegítő szervezethez is. Pl. Dohányzás vagy Egészség Központ
  • Erős elhatározás és akaraterő szükséges! Meg kell határoznia a leszokás pontos dátumát, és ehhez ragaszkodnia kell.

Legelterjedtebb leszoktatást segítő módszerek

Szopogató tabletta: Nikotin tartalma csökkenti a nikotin éhséget.

Tapasz: A bőrre ragasztva folyamatosan nikotint juttat a szervezetbe. Ezáltal csökkenek a nikotin-elvonási tünetek. A kúra során fokozatosan egyre kisebb nikotin tartalmú tapaszra van szükség. A kúra időtartalma: kb. 3 hónap.

Rágógumi: Nikotin tartalma van. Hatásának elve a nikotin tartalmú tapaszra hasonlít.

Akupunktúrás módszer: a fül bizonyos akupunktúrás pontjainak ingerlésével csökken a nikotin éhség. Hatékony és fájdalommentes.

Biofizikai módszer: Új módszer. Hatékonysága a szolgáltatók tájékoztatatása szerint 75%-os az első kezelés után.

Bármilyen módját választjuk is a dohányzásról való leszokásnak, erős elhatározás, önuralom mindenképpen szükséges a sikerhez.