Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Aeroszol terápia

Fogalma

Spray vagy por formában lévő gyógyszer szájon át történő belélegzése. Így a gyógyszer a tüdőn keresztül szívódik fel.

Aeroszol terápiát leggyakrabban a következő betegségekben alkalmazzuk

 • Asthma bronchiale
 • COPD
 • tüdőgyulladás
 • Inhaláláshoz használt eszközök

  1. Inhalátor

  A légúti panaszok pl. egyszerű nátha vagy megfázás kezelése többféle módon történhet pl. gyógyszeres úton tabletták formájában, ebben az esetben a hatóanyagok a tápcsatornában szívódnak fel. Ez viszonylag hatékony módszernek mondható, bár sajnos - különösen gyermekeknél - számos mellékhatással kell számolnunk ennek a kezelésnek az alkalmazása folyamán.

  Ennek elkerülésére javasolt és veszélytelen - már az ókorban is alkalmazott - inhalációs terápia amely a légutakon keresztül fejti ki hatását. A gyógyszert közvetlenül a tüdőbe jutatjuk, így kevesebb gyógyszerrel gyorsabb hatást érhetünk el.

  Lényege:

  A különböző eszközök a gyógyhatású anyagot porítják, amelynek mérete így 0,1 és 5 millimikron között változik.

  A gége, légcső és a nagyobb, fő-tüdőhörgők kezeléséhez 5 millimikron körüli méretű hatóanyagra van szükség, míg a kisebb tüdőhörgőkhöz való biztonságos belélegzéshez és odajuttatásához ezek mérete 3-5 millimikron között kell legyen.

  Ez a szemcsenagyság megfelelő a gége, légcső- és hörghurut kezelésére, valamint az asztma hatékony kezelésére, hiszen méreténél fogva a légutak döntő részét eléri a hatóanyag.

  Inhalátor fajtái:

 • Kompresszoros: általános méretű részecskéken kívül nagyobb az 5 millimikronon felüli mérettel rendelkező részecskék száma. Hatékonyabb, tehát a felső légúti megbetegedések kezelése
 • Ultrahangos: a porítmányban nagyobb számú 1 millimikron, vagy annál kisebb méretű részecske van, ezek könnyebben eljutnak az alsó légutakba, tehát még eredményesebben és közvetlenebbül kezelhetőek a hörgő- vagy tüdő-megbetegedések.

Alábbiakban csak példaként ismertetnénk egy-egy inhalátor típust. Bizonyos típusoknál a használat eltérhet, ezért mindig olvassa el a géphez adott magyarnyelvű használati utasítást!!!

Kompresszoros inhalátor

 • Használat előtt az inhalátort alaposan meg kell tisztítani.
 • Helyezze az inhalátort egy lapos és stabil helyre. Mindent úgy helyezzen el, hogy a tárgyak kézre essenek
 • Nyissa ki az inhalátor tetejét, vagy nyissa szét az inhalátort.
 • Gyengéden tekerje le a gyógyszertartó tégely tetejét, majd töltse fel a gyógyszerrel a gyógyszertartó tégelyt (pl. Berodual, Atrovent higított oldata) és csavarja vissza a tetejét.
 • Az inhalátorok gyógyszertartó tégelyeinek maximális kapacitása általában 5 ml, azt nem lehet túltölteni.
 • Csak az orvosa előírásának megfelelő gyógyszert és az elrendelt adagot használja.
 • Vegye elő az inhalátor csövét és az egyik végét dugja bele az inhalátor gyógyszertartó tégely alsó részén található csőbe, a másikat a kompresszor csőhöz
 • A maszkot vagy pipát csatlakoztassa az inhalátor fejhez vagy gyógyszertartó tégelyhez
 • Az dugja be a konnektorba. Győződjön meg róla, hogy a készülék ekkor nincs bekapcsolva.
 • Nyomja meg a kapcsolót, ellenőrizze, hogy a készülék megfelelően porlaszt-e (köd látható) és kezdje el az előirt kezelést.

A helyes belégzési technika: egyenes háttal, szorítsa a száját a kompresszor fej pipájára, mélyen szívja be a porlasztott gyógyszert a száján keresztül, és orron keresztül fújja ki, ezt addig ismételje amíg az orvos által elrendelt egyszeri adag gyógyszert el nem inhalálja.

Ultrahangos inhalátor:

 • Az első használat előtt, illetve ha hosszabb ideig nem használta a készüléket, inhalálás előtt mindig ki kell tisztítani.
 • Ezeknél a gépeknél általában van egy alsó víztartály, amelybe ha lehet szobahőmérsékletű desztillált vizet kell tenni a jelzett szintig.
 • Majd a víztartályra helyezzük rá a gyógyszertartót és fecskendezzük bele az előírt gyógyszer mennyiséget.
 • Zárja rá a legfelső borítást
 • Helyezze a készüléket sima, stabil felületre
 • Ellenőrizze, hogy megfelelően van-e rögzítve és fel van-e töltve a gyógyszertartó
 • Kapcsolja be a gépet, ha állítható a porlasztás sebessége állítsa be a megfelelőre
 • Ellenőrizze, hogy megfelelően porlaszt-e a gép (köd látható-e)

Helyes belégzési technika: egyenes háttal, szorítsa a száját a kompresszor fej pipájára (vagy csatlakoztassa a maszkot a géphez, és a maszkot úgy vegye fel, hogy szorosan az archoz simuljon) mélyen szívja be a porlasztott gyógyszert a száján keresztül és orron keresztül fújja ki, ezt addig ismételje amíg az orvos által elrendelt egyszeri adag gyógyszert el nem inhalálja.

A gépet minden használat után tisztítsuk meg az előírásoknak megfelelően.

Gyakori hibák az inhalátor gépek használatánál

A készülék bekapcsolását nem igazítják a belégzés megkezdéséhez

A lágy szájpadot érő hideg aeroszol részecskék hatására reflexesen megszakad a belégzés (ún. hideg freon hatás)

A szájba történt aeroszol befújás után az orron keresztül végzi a beteg a belégzést, így a gyógyszer nem jut le a mélyebb légutakba

Gyors a belégzés, és nem elég mély, helytelen a technika

2. Belégző készülék (adagoló aeroszol)

Alkalmazásának célja: a gyógyszert közvetlenül a hörgőkbe, a tüdőbe juttatjuk be. Így kevesebb gyógyszerrel és gyorsan érjük el a kívánt hatást, pl. COPD esetében rendszerint a légutak szűkületének a megszüntetését

A legtöbb hörgőtágító gyógyszer egy olyan készülékben van, amelynek használata lehetővé teszi, hogy a gyógyszert a beteg porlasztott formában közvetlenül a hörgőkbe, a tüdejébe szívja be. A belégző készüléken van egy szelep, amely biztosítja, hogy a megfelelő mennyiségű gyógyszer kerülhessen a légutakba, a tüdőbe: innen ered a készülék neve: adagoló belégző (idegen szóval aeroszol, de a betegek pumpának is szokták nevezni).

Fontos a begyakorlás és a helyes használat, mert nem megfelelő alkalmazás esetén a gyógyszer nem jut elég mélyen le a légutakba, és nem fejti ki a kívánt hatást. Statisztikák kimutatták, hogy a betegek jelentős része helytelenül használja adagoló aeroszol készülékét)

Fulladás kezelésére (pl. főleg krónikus COPD) gyakran rendel az orvos hörgőtágító gyógyszert

Az alkalmazás folyamata:

1 Vegye le a védőkupakot az adagoló aeroszolról.

2 Rázza fel a készüléket, határozott mozdulatokkal

3 Fújja ki a levegőt, amennyire csak tudja

4 Vegye szájába a készülék szájrészét és szorítsa rá az ajkait (fejét kissé hajtsa hátra). A készülék gyógyszertartálya nézzen felfelé, hüvelykujja alulról támassza a készüléket, középső ujja fölül legyen.

5 Lassan, egyenletesen (nem kapkodva) szívja tele tüdejét levegővel olyan mélyen, ahogyan csak bírja. Pillanatokkal a belégzés megkezdése után (azzal szinte egyszerre) nyomja meg a felül lévő gyógyszertartályt: a porlasztott gyógyszeradagot a beszívott levegőáram beviszi a tüdőbe.

6. A belégzés után lassan tízig számolva tartsa vissza a levegőt. Ez azért fontos, mert ezzel időt hagy a gyógyszernek, hogy leülepedjék a tüdejében.

Ha hamar kifújja a levegőt, a gyógyszer nem hasznosul a kívánt mértékben.

7 Ezután a levegőt lassan kell ki fújnia az orrán keresztül.

8 A műveletet addig gyakorolja, amíg nem megy tökéletesen. Ha lehetősége van rá a leghatékonyabb, ha a készülék használatának elsajátítását hozzá értő egészségügyi személyzet jelenlétében teszi.

Toldalékok használata:

Azok számára, akik nehezen tudják elsajátítani a helyes belégzési technikát pl. idősek, kifejlesztettek olyan toldalékokat, amelyek megkönnyítik az adagoló aeroszolok használatát

A beteg a toldalék egyik végét az adagoló aeroszol szájrészére illeszti másik felét a szájába veszi.

Az adagoló aeroszolt megnyomva a porlasztott gyógyszer a toldalékba kerül. Ezután a beteg közvetlenül ebből szívja be a gyógyszert. Fontos a nyugodt és mély légvétel, a belégzés végén a levegőt vissza kell tartania.

Turbuhaler

Akár 20%-kal hatékonyabb, mint a pumpás inhaláló készülék. Használata könnyebben elsajátítható.

A turbuhaler olyan belégző készülék, amelyben belégzés útján alkalmazható por alakú gyógyszer van. Ennek használata során a gyógyszer segédanyag nélkül jut be a légutakba a fizika törvényeinek - a turbulenciának - a felhasználásával.

A gyógyszerszemcsék belégzéskor egy spirális csatornába jutva mikroszkopikus méretű apró részecskékre esnek szét. Ezek az apró részecskék már könnyedén lejutnak a légutak mélyére is.

Előnyei:

 • Maga a beszívott levegő légáramlása sodorja magával a gyógyszert a tüdőbe - tehát nem kell ügyelni arra, hogy a beteg akkor nyomja meg az adagolót, amikor beszívja a levegőt.
 • Környezetbarát - nem tartalmaz az ózonpajzsot károsító freon hajtógázt. Egyszerűen a belégzés juttatja a gyógyszert a tüdőbe.
 • Nincs kellemetlen íze - Ez annak köszönhető, hogy nem tartalmaz ingerlő adalékanyagokat csak a kis mennyiségű, hatásos tiszta gyógyszert. Belégzés során semmit sem érez a beteg.
 • Használata egyszerű és könnyű - pl. még asthmás fulladás esetén is könnyű használni.
 • Biztonságos - nem kell félnie, hogy a hagyományos sprayhez hasonlóan a hibás használat miatt nem jut elég gyógyszer a tüdőbe.
 • Megbízható -általában jelzi az utolsó 20 adagot, ennek köszönhetően nem kell tartani attól, hogy váratlanul elfogy a gyógyszer.

Alkalmazása:

 • Távolítsa el a védőkupakot
 • A készüléket tartsa függőleges helyzetben majd fordítsa el a töltőcsavart egyszer jobbra ütközésig majd vissza amíg nem kattan
 • Fújja ki a levegőt, amennyire tudja.
 • Vegye be a készüléket a szájába.
 • A gyógyszert lélegezze be jó mélyen.
 • Vegye ki a készüléket a szájából és tartsa bent a lélegzetét 10 másodpercig. Ez azért fontos, mert ezzel időt hagy a gyógyszernek, hogy leülepedjék a tüdejében.

Aeroszolokkal kapcsolatos fontos tudnivalók

A hirtelen jelentkező fulladás megszüntetésére használt ("gyors hatású hörgtágító") készítményt mindig tartsa magánál, ne menjen el otthonról nélküle!

A gyógyszer közvetlenül oda jut, ahol a probléma van, ezért a hatását gyorsan ki tudja fejteni.

Kisebb gyógyszeradaggal lehet elérni a kívánt hatást, és a gyógyszer alig kerül kapcsolatba a test egyéb részeivel, más szervekkel, ezért kevesebb lesz a nemkívánatos mellékhatás.

Ha nem a helyes módon használja a belégzőt, a gyógyszer nem jut a tüdejébe (a szájában marad vagy lenyeli és a gyomrába jut) és nem lesz elég hatásos.

Mindig csak az orvos által javasolt adagot alkalmazza!

Ha a szokásos adagban nem használ a gyógyszer, ne fújjon be többször, hanem forduljon orvosához!

A túladagolás súlyos - esetleg életet veszélyeztető - mellékhatásokkal járhat (remegés, szapora szívműködés, szívdobogás, fejfájás).

Ez az oldal csak általános tájékoztatást ad! Mindig olvassa el az orvosa által ajánlott aeroszol magyar használati utasítását, és annak megfelelően használja készülékét!