Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Antibiotikum terápia legfontosabb tudnivalói

Fleming munkásságának köszönhetően ma már számtalan olyan betegség gyógyítható, amely a penicillin felfedezése előtt halálos kórnak számított. Baktérium okozta fertőzés esetén igen széles gyógyszer választék áll rendelkezésre. Nem árt azonban az óvatosság, mert ezek a gyógyszerek egyáltalán nem veszélytelenek. A szervezetben számos hasznos baktérium is él, (pl.: bélflóra) amelyek antibioticum hatására károsodnak. A túlzott antibiotikum szedés kedvez a gombák szervezetben való elszaporodásának.

Antibiotikum szedésekor jó hatású a joghurt fogyasztása, mert segíti a károsodott bélflóra helyreállítását.

Néhány fontos tudnivaló:

  • Az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésben hatásos gyógyszerek, a vírusfertőzésekben hatástalanok.
  • Mindig a megfelelő antibiotikumot kell adni, amelyre az adott kórokozó érzékeny, és ennek eldöntése orvosi feladat.
  • Soha ne kezdjünk önállóan antibiotikumot adni gyermekünknek.
  • Az antibiotikumok csak a megfelelő adagban és megfelelő ideig alkalmazva hatásosak, ennek eldöntése orvosi kompetencia, az utasítás betartása pedig mindenkinek saját érdeke. Az előírásnál kisebb dózisban vagy rövidebb ideig való gyógyszerszedés esetén a kórokozók nem pusztulnak el, hanem „hozzászoknak” a gyógyszerhez, aminek következtében legközelebb ez az antibiotikum nem kellően hatásos vagy akár hatástalan is lehet.
  • A vérben az állandó gyógyszerszint biztosítja a kórokozók hatékony elpusztítását, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha pontosan elosztva juttatjuk be a gyógyszert a szervezetbe, vagyis 2x-i adás esetén 12 óránként, 3x-i adás esetén 8 óránként stb., ezeket az időhatárokat lehetőleg tartsuk be.
  • Amennyiben az orvos által elrendelt antibiotikumot gyermekünk nem tudja bevenni, vagy kihányja, minél előbb jelezzük az orvosnak, hogy váltani tudjon.
  • Sajnos sok antibiotikum okoz túlérzékenységi reakciót, így bármilyen erre utaló tünet jelentkezésekor (hasmenés, bőrkiütés) a gyógyszer adását abba kell hagyni, és sürgősen jelenteni kell az orvosnak.