Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Fülzúgás (tinnitus)

A fülzúgás olyan hang észlelése a fülben vagy a fejben, melyet a beteg külső hanginger jelenléte nélkül hall.

A hangjelenségek sokfélék lehetnek, (pl.: zúgás, búgás, fütyülés, zakatolás, sistergés stb.) illetve egyidejűleg többféle hang is felléphet. A fülzúgás erőssége változó lehet, legerősebben csendes környezetben vagy éjszaka észleli a beteg, mert napközben a külvilágból érkező zajok elnyomják. A fülzúgás jelentkezhet halláscsökkenéssel együtt, vagy anélkül.

A fülzúgás oka lehet

A fülzúgás zavarja a beteget a napi tevékenységek során, de legfőképpen éjszaka a pihenésben. Ezért a fülzúgás okát mielőbb tisztázni kell. Legtöbbször teljesen banális ok áll a háttérben, ami könnyen megszüntethető. A fül-orr-gégész szakorvos először általános vizsgálatot végez. Ha a fülzúgás okát általános vizsgálattal nem sikerül kideríteni további kivizsgálás szükséges.

A leggyakoribb vizsgálatok

  • Hallásvizsgálat,
  • Tinnitometria, aminek segítségével a fülzúgás mértékét, frekvenciáját határozzák meg.
  • Laboratóriumi vizsgálat (vérkép, vércukor stb.)
  • Nyaki gerinc, koponya Rtg
  • Neurológia
  • Belgyógyászat

Kezelés

A fülzúgás kezelését a kiváltó ok határozza meg.

Gyakran a hallójárat kitisztítása megszünteti a panaszokat.

Vérkeringési zavar esetén keringésjavító, értágító gyógyszerek, esetleg infúziós kezelés csökkenti a panaszokat. A fülzúgás okozta rossz közérzet, szorongás oldására nyugtatók, feszültségoldó gyógyszerek szedése jó hatású lehet.

A figyelem elterelése kellemes háttérzajjal, pl.: halk zene, TV, rádió csökkenti a panaszokat.

Hasonló a fülbe helyezhető zajgenerátor szerepe is. Ez egy apró készülék, amely a fül számára kellemes hangokat bocsát ki. Vényre felírható gyógyászati segédeszköz.

A fülzúgás okozta feszültség relaxációs gyakorlatokkal is csökkenthető.

A tevékeny életmód csökkenti a panaszokat azáltal, hogy az ember más - számára kellemes-dolgokra figyel.

Kerülni kell a csendes környezetet. Zenehallgatás, mozi, színház, kirándulás kellemes időtöltést biztosít. Érdeklődési körnek megfelelő programok szervezése, társaságba járás segíthet.

Séta a szabadban, kertészkedés vagy a figyelem lekötése kellemes dolgokkal jó hatású lehet.

Az aggódás rontja az állapotát, a figyelmét ne a fülzúgásra, hanem a napi teendőire összpontosítsa, kerülje el a depresszió kialakulását.