Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Gége daganatos megbetegedései

A gége daganatos megbetegedései jó és rosszindulatú elváltozások lehetnek. A daganatok a gége bármely részén kialakulhatnak, függetlenül attól, hogy melyik csoportba tartoznak.

Az 50-60 éves dohányzó férfiaknál gyakrabban előforduló betegség, de a dohányzó nők számának növekedésével a nőbetegek száma is emelkedik. Egyértelműen nem jelenthetjük ki, hogy a dohányosok betegsége, de biztos, hogy 10-13-szor nagyobb a halálozási arány a dohányosok körében, mint a nem dohányosoknál.

Nagyon sok tényező hajlamosíthat a betegség kialakulására. Ilyenek lehetnek: az alkoholfogyasztás, krónikus gégegyulladás, azbeszt belélegzése, valamint az A - és C-vitamin hiánya is elősegítheti a gégerák kialakulását.

Milyen tüneteket okoz a betegség?

A gége daganat gyakori tünete a rekedtség, ami ebben az esetben krónikussá válik, és állandóan jelen van. A torok érzékeny, égő, szúró fájdalom jelentkezhet. Nyelési nehezítettség lép fel, súlyvesztés jelentkezik. Gyakori a köhögés, ami nehezen szűnik, idegen test érzettel párosul. A nyaki nyirokcsomók duzzadtak, könnyen kitapinthatóak. Amennyiben a hangszalagokon helyezkedik el a daganat, abban az esetben teljes beszéd képtelenség is kialakulhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A rekedtség egy-egyszerűbb torokgyulladás esetében is jelentkezhet, abban az esetben, viszont amikor 2 hétnél tovább tart, nem szűnik, célszerű házi orvosunkat felkeresni.

Vannak esetek, amikor a rekedtség csak később alakul ki, de vannak más figyelmeztető tünetek, azonnal forduljunk orvoshoz, és ha indokolt kérjünk kivizsgálást:

Milyen vizsgálatokon keresztül diagnosztizálhatják a betegséget?

A diagnosztizálás már a házi orvosi rendelőben elkezdődik, amikor is orvosunk részletes anamnézist vesz fel. Ennek tartalmaznia kell az esetleges daganatos megbetegedéseket a családban, az életmódbéli szokásainkat, valamint a panaszokat, amivel felkerestük a doktort. A betegség gyanúja esetén a kivizsgálást Füll-Orr-Gégész szakorvos folytatja tapintással, gégetükrözéssel. A beavatkozás lényege, hogy egy vékony csövet kell a gégéhez levezetni, majd számítógép monitoron keresztül jól láthatóak az esetleges eltérések a gégén vagy a hangszálakon. Amennyiben az elváltozás jelen van úgy szövettani vizsgálattal, bizonyosodhatunk meg a daganat fajtájáról, milyenségéről.

Milyen terápiás lehetőségeink vannak?

Minden betegnél más- más terápiás megoldás jön szóba. Meghatározó az életkor, az egészségi állapot és természetesen a daganat típusától és kiterjedésétől is függ.

A leggyakrabban sugárterápiát alkalmaznak, amennyiben a rák kiterjedtebb vagy kiújul, úgy műtéti, sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet. Vannak esetek, amikor a betegnek a hangképzési rendszere nem sérül meg a műtétek alatt, de vannak sajnos esetek, amikor a beteg életét csak úgy tudják megmenteni, és a tumort eltávolítani, hogy egy kanült ültetnek be, amelyen keresztül lélegzik a beteg. Ebben az esetben a beszélni nem tud, vagy legalábbis új módon kell megtanulni a hangképezést.

Mit tehetünk gégedaganatos beteg gyógyulási szakaszában?

Abban az esetben, ha nekünk vagy egyik családtagunknak ezzel a betegséggel kell megküzdenie, nagyon fontos a támogatás és a biztatás. Amikor a sugárterápia is elegendőnek bizonyult a daganat visszaszorításában, és elkerülhető volt a műtéti beavatkozás, talán könnyebb a dolgunk, mivel az érintett személy beszéd és hangképzési rendszere nem sérült.

Amikor a betegen csak műtéti úton lehet segíteni akkor egy hosszadalmas rehabilitáció, veszi kezdetét.

Akiknek a műtéti eljárás során teljes gégekiirtást alkalmaznak és sztómát alakítanak ki, azoknak a sztóma tisztántartását, kezelését is meg kell tanítani. Lásd: gégekanül ápolása

A higiénés szabályok betartása nagyon fontos mivel könnyen kialakulhatnak gombás fertőzések. Az ilyen esetekben a beszédet, hangképzést és azok technikáját is meg kell tanulnia.

Ez alatt az idő alatt a betegnek el kell tudnia fogadnia magát, meg kell tanulnia együtt élni a kialakult helyzettel és a mindennapi életébe vissza, kell térnie.

Az utókezelés nehéz a betegnek és megviseli a hozzátartozókat is, de ha összetartunk és segítjük egymást, akkor újra boldog és tartalmas életet élhetünk!