Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Gégebénulás

A gégeizomzat beidegzését a n.laryngeus sup.r.externusa, valamint a nn.recurrentes végzi, amelyek a nervus vagusból ágaznak le.

Milyen formái lehetnek a gégebénulásnak és milyen okok válthatják ki?

A gégebénulás lehet egy vagy kétoldali. Sok betegség szövődményeként alakulhat ki. Ilyen betegségek vagy beavatkozások lehetnek:

  • pajzsmirigy műtétek,
  • a gége daganatos megbetegedései
  • sebészi beavatkozások a nyakon
  • tüdő tbc
  • szív megnagyobbodása és kitágulása
  • Altatás alatt intubált betegnél
  • a nyakat ért sérülés

Milyen tüneteket okoz a betegség?

A gégebénulások közül enyhébb fokozatú az, amelyik csak az egyik oldalra terjed ki. Ennek jellemző tünete, hogy a hang és a köhögés erőtlenné válik.

Súlyosabb a helyzet, amikor a gégebénulás mind a két oldalra kiterjedt. Ebben az esetben a beteg hangadásra gyakorlatilag képtelen, nehézlégzése van, ami először csak megerőltetésre később nyugalomba is jelentkezhet, a beteg erősen fulladhat, intubálásra is sorkerület, hogy a beteg légzését fenntartsuk. Félrenyelés, aspiráció is jelentkezhet.

A betegséget gégetükrözéssel lehet a legbiztosabban megállapítani, de az anamnézisben említett betegségek vagy műtétek is segíthetnek a kórisme felállításában.

Hogyan gyógyítható a betegség?

Fontos, hogy a kiváltó okot is meg kell szüntetni, kezelni kell.

Az egyoldali bénulás könnyebben gyógyul, mivel a másik oldal átveszi a kiesett oldal funkcióját, és azt kompenzálni próbálja.

A gége kétoldali bénulása esetén súlyosabb a helyzet, mivel a gyakori fulladásos állapotok gégemetszést tehetnek lehetővé.

Mindkét esetben sokat segíthet az elektrotherápia, és a foniátriai kezelések.

Mi az elektroterápia és a foniátria?

Az elektroterápia egy olyan eljárás, amellyel a csökkent tónusú, gyenge izomzatot ingerelni tudjuk. Több fajtáját alkalmazzák, ilyenek a galvánárammal, négyszögimpulzusokkal, háromszögimpulzusokkal, farád- és neofarád- árammal végzett kezelések. Mindig a beteg állapota, a betegség stádiuma határozza meg, hogy mikor melyiket alkalmazzák.

A foniátria a hangképzés, a beszéd és hallás zavaraival foglalkozik. Segítségével a hangképzés jó százalékban javítható, beszéd visszaállítható.