Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Halláscsökkenés - Hallászavar - Zajártalom

A hallás állandó, maradandó vagy tartós zavara esetén beszélünk nagyothallásról.

A hallászavar lehet veleszületett vagy szerzett

Halláscsökkenésnek nevezzük az ép hallással született egyén hallásának megromlását.

A nagyothallásnak két formája ismert, a vezetéses és a percepciós (idegi eredetű).

Vezetéses zavarban a hanghullámok vezetése, továbbítása zavart.

Ennek oka

Hallójárat elzáródása, szűkülete:

Idegi eredetű a hallászavar, ha a hallószerv vagy a hallóideg károsodása következtében alakul ki.

Ennek oka:

  • Öröklött betegség
  • A terhesség alatt a magzatot ért káros hatások, mérgezések, fertőzések miatt kialakult fejlődési rendellenesség.
  • Szülés alatt a magzatot ért sérülések,
  • Koraszülöttség
  • Későbbi életkorban zajártalom miatt alakul ki
  • Magas vérnyomás-betegség
  • Cukorbetegség
  • Időskorban a keringés romlása miatt
  • Hallóideg daganat

Tünetek

A gyermek születése pillanatától hall, erős hangingerekre összerezzenéssel, pislogással reagál, később a hang irányába fordul. A hallásnak a beszéd fejlődésében és a társas kapcsolatok kialakításában fontos szerepe van. Kisgyermekkorban a kommunikáció, és a tanulás elengedhetetlen eszköze a beszéd és a hallás. A gyermek a hallott hangképek utánzásával tanul. Ennek hiányában a gyermek beszéd és értelmi fejlődése késik.

A csecsemő nagyot hallásának gyanúját kelti, ha a hangokra nem reagál. Erős zajokra adott reakció elmaradnak. Pl.: összerezzenés, pislogás. Nem fordul a hang irányába. A gőgicsélés élettani folyamat, azt a rosszul halló csecsemő is elkezdi, majd fokozatosan elsivárodik. A beszéd kialakulása késik. Jellemző a rossz szóhangsúly, a monoton beszéd, a szavak hibás kiejtése. Az írásban, olvasásban nehézségei támadnak. A gyermek rossz kedvű, elszigetelődik, nehezen kommunikál, figyelmetlennek, szófogadatlannak tűnik.

Célszerű a hallásvizsgálatot újszülött korban elvégezni, azért, hogy szükség esetén a kezelést azonnal el lehessen kezelni. Az időben alkalmazott kezelés vagy hallókészülék segítségével a gyermek beszédfejlődése kevésbé károsodik.

Felnőtt korban a hallás romlására kell gondolni, ha a beszédet hallja ugyan, de nem érti. A magasabb hangokat, csengőt, madárcsicsergést nem hallja. Ha többször vissza kell kérdeznie beszélgetés közben.

Vezetéses jellegű nagyothallás műtéttel javítható. Idegi eredetű halláscsökkenés hallókészülékkel, a belső fül rendellenességei következtében kialakuló süketség műtéttel korrigálható.

Néhány szó a zajártalomról

A fület érő tartós zajhatás károsítja a hallást. Eleinte a zaj megszűnése után a halláscsökkenés regenerálódik. Pl.: disco-ból kilépve cseng a fülünk, rosszabbul hallunk, de később ez a panasz megszűnik.

Ha a zajinger tartósan fennáll, a hallás véglegesen károsodik, ami nem gyógyítható

Zajos munkahelyen, vagy hangos gépek üzemeltetésekor viseljünk zajvédőt vagy füldugót.

A sétáló magnók hangerejét ne állítsuk túl hangosra, mert károsítja a hallást.

A disco és a könnyűzenei koncertek hangszórói szintén próbára teszik a hallásunkat. Ritkán látogassuk ezeket a helyeket a fülünk egészsége érdekében. Ne bömböltessük otthon sem a rádiót, televíziót, mert ez nemcsak a hallásunkat, hanem a jó szomszédi viszonyt is rontja.

Egyre gyakoribb az a jelenség is, hogy a közlekedő autóban dübörög a zene, ami nemcsak káros, hanem balesetveszélyes is, mert a környezetből érkező hangjelzéseket nem érzékeljük (mentő, figyelmeztető kürt stb.). A szilveszteri petárda durrogtatás szintén veszélyezteti a hallást és emellett a testi épséget is. Bánjunk körültekintően ezekkel a veszélyes eszközökkel, hogy az ünneplés ne a kórházban érjen véget. A fület ért hírtelen nagy zaj átmeneti süketséget, fülcsengést, hallójárat viszketést vagy fájdalmat okozhat, de elveszíthetjük végleg is a hallásunkat.