Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Heveny gennyes középfülgyulladás

A középfül nyálkahártyájának heveny gyulladása. A gyermekkorban gyakori megbetegedés.

A középfülgyulladást rendszerint nátha, felső légúti hurut előzi meg. A fertőzés a fülkürtön keresztül történik. A fülkürt feladata a dobüreg levegővel való ellátása, ez a levegő a garatból kerül a középfülbe, a garat gyulladásos megbetegedése esetén a kórokozók innen jutnak a fülbe.

Oka

Bakteriális fertőzés

Tünetek:

Általános tünetek: nátha, torokgyulladás tünetei, hőemelkedés, láz,

Helyi tünetek: kifejezetten heves fülfájás, amely általában éjszaka jelentkezik, kisgyermekek esetében éjszakai, látszólagos ok nélküli keserves felsírás jellemző, gyakori tünet a fülhöz kapkodás.

A későbbiek során észrevehető halláscsökkenés

Terápia

  • Antibioticum
  • Dobhártya átmetszés (paracentézis), bár sok esetben spontán perforál a dobhártya a felszaporodott váladék miatti nyomás következtében, erre utal a fájdalom hirtelen csökkenése, fokozott váladékozás a fülből, láz csökkenés
  • A dobhártya perforációja spontán záródik a gyógyulás fázisában.
  • Fülfolyás esetén gondos ápolás, a gennyes váladék eltávolítása, majd a fülbe vatta helyezése szükséges. A vattát gyakran cserélni kell. A fülkagylóra rászáradt váladék lemosása, langyos kamillateával történhet. Szükség esetén a fül bőrére bőrvédő kenőcs alkalmazható.
  • Fülcseppek adása orvosi utasítás szerint
  • Orrcsepp mellyel a fülkürt szellőzését javíthatjuk
  • Paracetamol a fájdalom és lázcsillapításra. Lásd: Lázas beteg ápolása
  • Fülre száraz meleg alkalmazása. Pamut zokniba vagy vászonzacskóba tett meleg só is megfelel erre a célra, de kapható a patikában olyan sapka, amelynek fülrésze a hőt jól tároló anyaggal van megtöltve, illetve használhatunk erre a célra alkalmas melegítő lámpát is. A túl meleg inkább fokozza a fájdalmat, ezért óvatosan melegítsük a beteg fület. A melegítés ne tartson 5-10 percnél tovább. A fül melegítése előtt alkalmazzunk orrcseppet, és így a hallójárat elzáródása elkerülhető.

Fültisztítás fülfolyás esetén

A fültisztításhoz a gyermek fejét oldalra fordítjuk, és biztonságosan rögzítjük, nehogy egy hirtelen mozdulat miatt megsértsük a hallójáratot.

A fülkagyló és a fül mögötti területet olajos vattával, nagyobb gyermekek esetén langyos vizes vattával megtisztogatjuk, majd puha textíliával szárazra töröljük.

A hallójárat bemenetének tisztogatása jól kinyomott paraffin olajos fültisztító pálcikát használunk, amelyet enyhén sodró mozdulattal a hallójáratba vezetünk, majd száraz fültisztító pálcával a műveletet megismételjük. A fül váladékozásának mértékétől naponta akár többször is megismételhetjük a fül tisztítását, hogy a váladék a bőrön felmaródást ne okozzon. A bőr védelmére használjunk zsíros bőrvédő krémet, de csak a külső hallójáratot kenjük be. A gyermek fülét tisztítani csak addig a mélységig szabad, ameddig ujjkúpunk beér, tilos a hallójáratba nyúlni, mert sérülést okozhatunk, amely súlyos gyulladás kialakulásához vezethet.

Fülcsepp alkalmazása

Fülcsepp alkalmazását mindig előzze meg a fül tisztítása. Ezután a fekvő beteg fejét oldalra fordítjuk, biztonságosan rögzítjük, és a szobahőmérsékletű fülcseppből az előírt mennyiséget a hallójáratba juttatjuk. A cseppentés után a fülbe vattát, vagy gézcsíkot helyezünk. A beteg néhány percen át oldalfekvésben marad, és csak ezután kezdjük a másik fül cseppentését az előbb leírt módon.