Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Idegentest a fülben

Kisgyermekek és szellemi fogyatékos nagyobb gyermekek között fordul elő, hogy különféle tárgyakat dugnak a testnyílásaikba, így a hallójáratba is.

Ezek lehetnek apró magvak, gyöngyök, pici játékok. Hasonló panaszokat idéznek elő a fülbe kerülő rovarok is, amelyek a fülben mozogva igen kellemetlen érzést okoznak.

A fülbe jutott idegentest eltávolítása orvosi feladat, azt otthon senki sem kísérelje meg, mert a tárgyat még beljebb tolja, ami a hallójárat vagy a dobhártya sérüléséhez vezet.

A dobhártya átlyukadása halláscsökkenést, fertőződés esetén a középfül gyulladását idézi elő, ami maradandó károsodást is okozhat a fülben.

Ha a gyermek fülfájásról panaszkodik, vagy sír, a füléhez kapkod, mutassuk meg orvosnak.

Ha a fülből váladékozást, vérzést észlelünk, felmerül a fülbe jutott idegentest vagy sérülés veszélye. Vigyük a gyermeket fülészetre.

A fül tisztításakor csak a fülkagylót tisztogassuk. Ne nyúljunk mélyen a hallójáratba még fültisztító pálcikával sem, mert ezzel a fül öntisztulását károsítjuk. A fül öntisztulását a fülzsír (cerumen) segíti elő, úgy, hogy a szennyeződéseket felfogja, majd a levegő hatására beszárad, és a rágómozgások segítségével kipereg a fülből.

Helytelen fültisztítás során a fülbe préselt fülzsír könnyen elzárhatja a hallójáratot, ami a hallást rontja, és a pangó fülzsír gyulladást okozhat. Fürdés, úszás után előfordulhat, hogy a fülzsír megduzzad, ilyenkor hirtelen halláscsökkenés és a füldugulás jelentkezik. Forduljunk orvoshoz, aki testmeleg vízzel kimossa a fülből a beragadt fülzsír dugót.