Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Idegentest az orrban

Gyakran előfordul, hogy a gyermekek játék közben apró tárgyakat, élelmiszereket (bab, borsó stb.) az orrukba dugnak. A gyermek legtöbbször nem szól, és ha a tárgy nem látható, a dolog egy ideig rejtve marad. Az orrban lévő idegentest egyoldali véres, gennyes, bűzös orrfolyást, nehezített orrlégzést okoz. Ilyen esetben gondolni kell az orrban lévő idegentest lehetőségére. A gyermeket mutassuk meg gégész szakorvosnak. Ha az apró tárgy látható, esetleg kilóg az orrból megkísérelhetjük eltávolítani, úgy, hogy az orrgyöktől indulva az orrlyukakat oldalról összenyomva megpróbáljuk az orrlyukon kitolni. Nagyobb gyermeket kérjük meg, hogy erősen fújja ki az orrát, miközben az ép oldali orrlyukat befogjuk.

Semmiképpen ne próbáljuk meg az orrba nyúlva kipiszkálni az elakadt tárgyat, mert csak beljebb nyomjuk a garat felé, ami a légutakba való beszippantás és fulladás veszélyével jár.

A rejtve maradt apró tárgyak az orrban idővel betokolódnak, orrkővé alakulnak. Ennek eltávolítása műtéti beavatkozást igényel.

FONTOS!

Nátha, allergia esetén mindkét orrjáratból ürül váladék. Egyoldali orrváladékozás esetén mindig vizsgáltassuk meg a gyermeket.