Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A krónikus hörghurut ( chronicus bronchitis )

A betegség lényege:

Idült hörghurutban azok a betegek szenvednek, akik évente több mint három hónapon át köhögnek, és tüneteik legalább két év óta fennállnak. A legtöbb beteg dohányzik.

A hörghurut kialakulásának leggyakoribb okai a következők

 • Sok kórokozó képes légúti fertőzést okozni, és jelenleg nem lehetséges ennek a megelőzése.
 • A kórokozók jó része cseppfertőzés útján terjed, ezért a mindennapi kapcsolatokban, érintkezésben szinte kivédhetetlen a fertőződés.
 • A magyarországi lakosság összetétele (pl. sok az idős ember, akik csökkent immunrendszeri működésük miatt kevésbé képesek a védekezésre).
 • Előfordul, hogy irritáló anyagok belégzése vagy allergia okozza.
 • Legfontosabb ok a dohányzás! Nemcsak az aktív, hanem a passzív dohányzás is.

Ezért fontos a dohányzás elleni harc nem csak egyéni, de társadalmi szinten is!!!

Tünetek

 • Egyik fő tünet a "dohányzók köhögése", amely kifejezetten a reggeli órákban jelentkezik. (Gyakran ez az idült hörghurut legkorábbi jele.)
 • Idült köhögés köpettel, mely legalább három hónapon át tart.
 • Sípolás (nehéz légzés jellegzetes sípoló hanggal), fokozódó légszomj. (fulladás először csak fizikai terhelésre később nyugalomban is)
 • Fáradékonyság, általános betegségérzet
 • Mellkasi fájdalom

Idült hörgőgyulladás szövődményei

 • Gyakori légúti fertőzésekre való hajlam, pl.: tüdőgyulladás (pneumonia)
 • Tüdőtágulás ( Emfizéma ), a tüdő léghólyagocskáinak károsodása következtében
 • Szívbetegség, halál.

Ápolás, életmód

Oxigén terápia: Otthoni alkalmazása orvos utasítása alapján!

Előfordulhat nehézlégzés. Oda kell figyelni azokra a tünetekre, amelyek a nehézlégzés rosszabbodására utalhatnak.

Kerülje a kapcsolatot fertőző személyekkel, mert ebben a betegségben a különböző (főleg légúti) fertőzések súlyosbíthatják az állapotot, elősegíthetik a fellángolást. A betegség folyamatosan rosszabbodhat (főleg ha nem vesszük elég komolyan a kezelési javaslatokat) és a késői stádiumában egy heveny mellkasi megbetegedés, pl. fertőzés mely korábban könnyen átvészelhető lett volna, súlyos nehézlégzést okozhat.

Figyeljen a légúti fertőzés és oxigén hiányos állapot (hypoxia) jeleire. (köpet mennyisége, minősége megváltozik (gennyesebbé válik, színe megváltozik, fokozódik a mennyisége), láz jelentkezése, körmök, fülek, végtagok, arc lilásan elszíneződik, nehézlégzés fokozódik stb.)

Figyeljen oda az esetleges keringés romlás tüneteire pl. Gyakori a lábdagadás is, hűvös végtagok, éjszakai vizelés

Előfordulhat, hogy súlyos állapotba kerülhet a beteg, a légzési- és a szívelégtelenség tünetei egyaránt jelentkezhetnek. Ha ilyet tapasztal mindenképpen keresse fel orvosát! Aki a panaszok, tünetek alapján a leghatékonyabb kezelési módot alkalmazza. Szükség esetén a kórházba utalás is szóba jöhet.

Az idült hörghurutos betegeket évente érdemes influenza elleni védőoltásban részesíteni, hogy az influenza okozta heveny fellángolást, állapot rosszabbodást megelőzzük.

Köpet, köhögés megfigyelése, teendők betartása. Az idült hörghurut akut fellángolását főleg a légúti vírusok okozzák. A klinikai képre a köhögés és a köpetürítés jellemző. A köpet bőséges, gennyes (sárgás-zöldes) és bűzös, súlyosabb esetben véres is lehet. A hörgőtágítók és nyákoldók általában csökkentik a tüneteket és a panaszokat. Köhögés csillapítók szedése nem javasolt, mert ez hátráltatja a köpet kiürülését, ami váladékpangást okoz és az állapot elhúzódását eredményezheti.

Aeroszol terápia betartása orvos utasítása szerint.

A gyógyszeres kezelés esetén előfordulhatnak mellékhatások, nem kívánt hatások. Ezekre figyelnünk kell önmegfigyeléssel vagy a hozzátartozónk megfigyelésével. A mellékhatásokról és a nem kívánt hatásokról a gyógyszerek használati utasításai és a kezelőorvos illetve a gyógyszerész tud bővebb felvilágosítást adni.

Kerülje a kémiai ingeranyagokat, szennyeződéseket. (pl. széntüzelés, vízkőoldók gőze, erősen légszennyezett helyek)

Poros munkahelyeken az előírásokat be kell tartani /védőmaszkot kell viselni, mert a betegség folyamán csökken a tüdő védekező képessége és a por gyulladást, fellángolást okozhat.

Diéta:

 • Sok fehérjét, szénhidrátot, C- vitamint, energiát tartalmazó étrend. Ajánlottak a gyakori kis étkezések!
 • Kerülje a gázképző, puffasztó (káposzta, bab, borsó), fűszeres, túl forró vagy túl hideg ételeket.
 • Fontos a fokozott folyadék bevitel 3000 ml-ig a váladék besűrűsödésének elkerülésére pl. meleg, citromos, mézes hársfatea. (ha a köpet felköhögése akadályozott, a váladék besűrűsödik, pang. A megrekedt váladékban elszaporodó baktériumok tüdőgyulladás kialakulásához vezethetnek.

Ne dohányozzon!

A dohányzást azonnal, végleg abba kell hagynia. A cigarettafüst és a cigarettázás során felszabaduló méreganyagok bénítják a légutak nyálkahártyájának csillóit (ezek fontos szerepet játszanak a légutak tisztulásában), fokozzák a hörgők nyáktermelést és összehúzzák a hörgők simaizomzatát. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a krónikus hörghurut kialakulásának egyik legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás!

Nemcsak a hörghurutos betegeknek tilos a dohányzás, hanem a környezetükben élőknek is mivel a passzív dohányzás is rendkívül káros! Nem tanácsos zárt helyiségekben dohányozni, hiszen ezek nem vagy nehezen szellőztethetők. A szellőztetés főleg télen nehezen megoldható. A dohányzók nemcsak önmaguk, hanem a környezetükben élők egészségét is veszélyeztetik!

Kerülje a beteg a dohányfüstös helyeket, pl. szórakozó helyek, vasúti kocsik dohányzó részei.

A légzési nehézségek fokozódása esetén időben forduljon orvoshoz, mert ennek halogatása állapot rosszabbodást és/vagy kórházba kerülést eredményezhet!