Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Gyógyszer: köhögéscsillapító, köptető

Köhögés (tussis)

A köhögés lehet különböző betegségek tünete, de lehet védekező mechanizmus is. A légutakban (tüdő, légcső, torok) támadó inger, irritáció hatására görcsös kilégzés következik. A köhögés igen bonyolult reflexfolyamat eredménye, s mintegy 1000 km/óra sebességgel űzi ki a levegőt a hörgőkből.

A köhögés feladata a légutakat az idegen testektől, nyáktól megszabadítani, s így azokat külső behatásoktól megóvni s tisztán tartani.

Köhögés kiváltó okai

Légúti betegségek

 • A köhögés a felső légúti fertőzések gyakori velejárója (felső légúti fertőzés például az influenza vagy a nátha), az orr- és a garat váladéka gyakran irritálja a légutakat)
 • légutak betegségei, mint például garatgyulladás, gégegyulladás, légcsőhurut, hörghurut;
 • tüdő betegségei, illetve az ezzel járó megbetegedések ( tüdőgyulladás, Tbc, hörgőtágulat, tüdődaganat );
 • mellhártya betegségei;
 • mellkasban lévő térszűkítő folyamatok (nyirokcsomók, fő ütőértágulatok, szívmegnagyobbodás, stb.);
 • allergia;
 • kémiai gázok, gőzök

szervi ok nélküli:

 • ideges pszichés köhögés.

A köhögés tünetei

 • Erőteljes levegőkiáramlás a légutakból, amit jellegzetes hang kísér
 • kísérheti váladék-felszakadás is
 • Torokviszketés, torokfájás
 • Ha a köhögés huzamosabb ideig áll fenn, a hasizmok is megfájdulhatnak

Köhögés fajtái

inproduktív: száraz, köpetürítéssel nem jár, pl. ideges köhögés

produktív: köpet felszakadása kíséri pl.: tüdőgyulladás, hörgőgyulladás, tüdővizenyő

köhécselés: rövid ideig tartó, de gyakran ismétlődő, köpet nélküli köhögés, pl. tbc,

kisvérköri pangás

Köhögés jellege

ugató jellegű, pl. Gégeszűkület (pseudocroup): a gégenyálkahártya heveny, gyulladásos megbetegedése. 2-4 éves korban a leggyakoribb, de csecsemőkorban is előfordul. A köhögés típusa ebben a betegségben nagyon jellegzetes: hirtelen kezdődő, "ugató" jellegű köhögés, amit be- és kilégzési nehézség követ.

Ha ilyet tapasztal gyermekénél, okvetlenül orvoshoz kell fordulni, mert ez a gégebetegség nagyon rövid idő alatt fulladást okozhat.

Száraz, váladék nélküli köhögés, pl. légcsőhurut: lázzal vagy láz nélkül is jelentkezhet. Néha mellkasi fájdalom is kísérheti.

Hurutos, váladéktermeléssel járó -produktív- köhögés, pl. hörghurut.

Görcsös (spasticus) köhögés: A csecsemőkori köhögések nagy százaléka ebbe a kategóriába tartozik. A kilégzés hangos és nyögő, hasonló az asztmás betegek köhögéséhez.

Izgatott jellegű, rohamokban jelentkező köhögés

Főleg idegentest beékelődésénél figyelhető meg. Ha az idegen test beékelődik, krónikus, hónapokig tartó köhögés követheti. Ilyen gyanú esetén fordulunk orvoshoz, aki eltávolítja az idegen testet, mert az idegen test bent maradása esetén krónikus elváltozások jöhetnek létre.

Teendők köhögés esetén

Megfigyelni: időtartalmát (rohamok esetén), jellegét, köpetürítést, orvosnak ezekről a tényezőkről beszámolni, mert diagnosztikai jelentősége lehet.

 • Köhögés során egyenes háttal üljünk, hogy a köpet jobban fel tudjon szakadni, és nehogy félrenyeljünk.
 • Ha a köhögés többször előfordul, és köpetürítéssel jár, forduljunk orvoshoz
 • Ha a köhögés idegen test bekerülése miatt jön létre,(félrenyelés) és az idegentest mérete nem jelentős, a köhögés nem súlyos és elhúzódó, illetve nincsenek fuldoklásra utaló tünetek, ne tegyen semmit! A köhögés majd alábbhagy, ha az idegen test kikerül a légutakból vagy szükség esetén hívjon orvost és/ vagy alkalmazza az idegentest eltávolításához szükséges lépéseket.

ˇ Ne egyen, ne igyon semmit, amíg tart a köhögési roham! Ezzel elkerülhető a félrenyelés.

 • Orrfújáskor tartsa nyitva a száját. Ez azért szükséges, hogy az orrváladék nehogy hátramenjen az arcüregekbe, vagy a középső fülbe, mert ezeken a területeken is gyulladást okozhat. Célszerű felváltva ki fújni az egyik, majd a másik orrlyukat.
 • Lélegezzen be gőzt (egy tál forró víz fölé hajolva), hogy a légutak nedvessé váljanak és a keményebb váladék felpuhuljon, ez segíti a váladék könnyebb felszakadását!
 • Produktív köhögés esetén a köpetürítésnél leírtak szerint kell eljárni
 • A légutakba került kóros váladékot a szervezetnek ki kell ürítenie, ezért a kisfokú köhögés nem igényel csillapítást.
 • Ha a köhögés nagyfokú, görcsös és igénybe veszi a szervezetet, a beteg kimerül tőle, akkor csillapítani kell. Ugyanakkor tudni kell, hogy valamennyi hagyományos gyógyszernek lehetnek mellékhatásai. Mivel a köhögéscsillapítók egy része kábító hatású és fájdalomcsillapító az agyi köhögés központ gátlásán keresztül csillapítja a köhögést.
 • A köhögés csillapítását orvossal mindig meg kell beszélni.
 • Házilag hatásos lehet a mézes hársfatea. (A köpet felszakadásának elősegítéséhez fontos a bőséges folyadék fogyasztás (legalább napi 1,5- 2,5 liter!)
 • A vénnyel és vény nélkül kapható szerekről a gyógyszerészektől kérhetünk felvilágosítást.

A homeopátia és a köhögés

Kezdeti állapot gyógyszerei:

A száraz köhögés inkább a betegségek kezdeti állapotára jellemzőek. A hirtelen lehűlést követő, magas lázzal járó, száraz fájdalmas köhögésre, pl. az Aconitum napellus a megfelelő szer

Ha a száraz és fájdalmas köhögés és már a legkisebb megterhelésre, pl. mozgástól, beszédtől, mély belégzéstől rosszabbodik, akkor pl.: Bryonia segíthet.

Előfordul, hogy a száraz köhögés a hideg belélegzésétől rosszabbodik, pl. Rumex crispus javíthat a beteg állapotán.

A betegség állapotának gyógyszerei:

A beteg szárazan köhög, és égő érzése van a légcsövében. A köpete sárgás színű. A beteg arca felváltva sápadt és piros, pl. Ferrum Phosphoricum hatásos.

A váladékozás elősegítésére, ha hallhatóan bőséges a hörgőváladék és mégis hatástalan a köhögés, nem ürül ki a köpet pl. az alacsony hígításban szedett Antimonium tartaricum jó hatással bír. A váladék megszüntetéséhez 15 CH-s hígításban kell használni, naponta kétszer.

Ha a hatástalan görcsös köhögést hányinger, hányás kíséri, s a köhögés fulladásossá válik az ilyen esetekben pl. Ipeca nagyon jól alkalmazható.

A produktív, bőséges mennyiségű gennyes váladékkal járó köhögés legjobb szere a Hepar sulfur.

A felszívódás időszaka:

A felszívódás időszakában, jellemző, hogy éjszaka száraz köhögés zavarja a beteget, de nappal sűrű, sárgás, nyálkás váladékot ürít. Legtöbbször úgy érzi a mozgástól és a friss levegőtől jobban van. Pl. Pulsatilla adható.

Ha a lábadozás elhúzódik, és a köhögés erős, bőséges váladékozással jár, akkor pl. Sufur irodatum segíthet.