Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Köpet

A köpet a tüdőből és a légutakból származó váladék, amely köhögés, krákogás útján szájon át ürül ki. Az ép tüdőben fiziológiás viszonyok között is keletkezik mintegy 100 ml váladék, de ez a mennyiség felszívódik. Tehát egészséges légutakból köpet nem ürül.

A köpet tartalmaz

Nyálkát, sejtmaradványokat, mikroorganizmusokat, de lehet benne genny vagy vér is.

Megfigyelés szempontjai

Színe, mennyisége, szaga, összeállása, tartalma. (diagnosztikus értéke van)

Köpet mennyisége

néhány ml-től akár 1 liter mennyiségig terjedhet (pl. tüdőtályog, hörgőtágulat)

 • Szokványos pl. krónikus hörgő gyulladás esetén a beteg naponta ürít köpetet
 • Megnövekedett pl. tüdőtágulás
 • Csökkent pl. tüdőgyulladás javulása esetén

Köpet színe lehet

 • Átlátszó pl. Nyál, garatköpet
 • Fehér pl. asztma
 • Sárgás-zöldes pl. hörgőgyulladás
 • Rozsdabarna pl. tüdőgyulladás
 • Kékes-vörös, alvadékos pl. tüdőembólia
 • Vércsíkos pl. erőltetett köhögés után
 • Élénkpiros pl. tüdő tbc

Köpet szaga

 • Nincs
 • Bűzös pl. tüdőtágulás, daganat

Összeállása

 • Erősen tapadó, üvegszerű pl. asztmás beteg
 • Rétegződő pl. tüdőtályog

Köpettel kapcsolatos tudnivalók

Ha olyan betegsége van amelynél köpetürítés tapasztalható ismernie kell pár alapszabályt:

A köpet mindig fertőző anyagnak számít ezért ennek megfelelően kell kezelni!

Külön kell gyűjteni:

 • Ha mennyisége nagyon kevés és ritkán van köpetürítés: papír zsebkendőbe, de a zsebkendőket külön kisméretű dupla nejlon zsákba tegyük, ha megtelik száját kössük be, és ha szükséges napjában többször dobjuk ki.
 • Ha mennyisége bőséges:

Köpőcsésze használata:

Napjainkban elterjedtebb az egyszer használatos köpőcsésze de előfordulhat még a régi fém köpőcsésze is.

A köpőcsészék aljába ½ dl vizet és 1 Neomagnol tablettát (fertőtlenítő) tegyünk. A hagyományos köpőcsészét napjában többször (de legalább egyszer) öntsük ki és fertőtlenítsük ki a köpőcsészét. Mivel a köpet fertőzőanyagnak minősül külön kellene gyűjteni, de sajnos hazánkban otthoni körülmények között erre még nincs lehetőség, így ha lehet a WC-be öntsük és minden kiöntés után a WC-t alaposan fertőtlenítsük ki.

Az egyszer használatos köpőcsésze tartalmát szintén előbb a WC-be öntsük majd kisméretű dupla zsákba dobjuk, ami ha megtelik bekötött szájjal a szemétbe kerül. A zsákot, ha lehetőség van rá minden kidobott köpőcsésze után zárjuk, és naponta legalább egyszer dobjuk ki.

Készíthetünk mi magunk is egyszer használatos köpőcsészét: tejfölös pohárra vágjunk ki a pohár szájánál nagyobb kartonlapot, és ezt ragtapasszal rögzítsük.

Az esztétika miatt a köpőcsészét ne hagyjuk szem előtt.

Tartsuk a köpőcsészét gyermekektől távol.

A köpőcsészébe csak a köpet kerüljön, idegen anyagok (zsebkendő, vatta) ne.

Ha a köpetürítés nem egy krónikus -pl. légzőszervi- betegség mindennapi velejárója akkor a köpetet az orvossal való találkozásig gyűjteni kell megtekintés céljára. Jegyezzük meg mennyi idő alatt gyűlt össze a köpet, és zárható edényben gyűjtsük.

Ha hirtelen nagy mennyiségű friss piros véres köpetet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Köpetürítés elősegítése

Fulladást okozhat a megnövekedett mennyiségű, és/vagy a normálisnál sűrűbb köpet.

Lélegezzen be gőzt (egy tál forró víz fölé hajolva), hogy a légutak nedvessé váljanak és a keményebb váladék felpuhuljon, mely által könnyebben kiüríthetők!

A lenyelt váladék miatt gyakran hánynak a csecsemők és a kisgyermekek, és a székletük is hígabbá válhat.

Testhelyzet

A nehézségi erő (gravitáció) hatására a köpet kiürítése megkönnyíthető. Ehhez a következő gyakorlatot kell elvégeznie: Hason fekve csípőjét megemeli (pl. párnával vagy összehajtogatott pokróccal), ez azért szükséges, mert így a váladék "kifolyik" a hörgőkből. Ugyanez a hatás úgy is elérhető, hogy az egyik lábát felhúzva félig oldalfekvésben van, majd átfordulhat ugyanígy a másik oldalra is, ezáltal a gyakorlat által az egyik vagy másik tüdőfélből könnyíti meg a köpet kiürülését. Ajánlott naponta kétszer 15-20 percig egy-egy testhelyzetben maradni.

Erőltetett kilégzés

Ez a gyakorlat azoknak ajánlott, akik nem képesek az erőteljes köhögésre, csak felszínes kisebb köhögésekre un. "köhécselnek" és a köhögés hatására fulladnak (a köpet nem szakad fel kellő mértékben). A megoldás: Hasprés alkalmazásával erőltetett, gyors kilégzést kell végezni egymás után többször. Három ilyen kilégzés egy köhögés eredményességével egyenértékű, a köhögés izgató hatása nélkül. Az eljárást egészségügyi szakdolgozónak kell betanítania.

Kézi vagy gépi vibrálás

A kézi eljárás lényege, hogy a hátat homorúan begörbített tenyérrel ("légpárna") gyorsan ütögetve az egész mellkasfalat rezgésbe hozzuk. A gyakorlat a következő elven alapszik: a rezgés átterjed a tüdőre majd ezáltal a hörgőkben lévő tapadó váladékot leválasztja, és ezzel megkönnyíti a köpet kiürülését.

Léteznek kozmetikai vibrátorok is amelyek alkalmazásával ugyanez a hatás elérhető a háti mellkasfalon. Mindig a használati utasításnak megfelelően kell használni ezeket a gépeket. A vibrálást naponta egy-két alkalommal, esetenként 5-10 percig kell végezni. Az eljáráshoz egy segítő közreműködésére van szükség, akit egészségügyi szakdolgozó (gyógytornász) tanít be.

Előfordulhat, hogy a váladék erősen, szívósan tapadhat a hörgő falához, és ezért csak nehezen, erőltetett köhögéssel lehet eltávolítani, ami nagyon kimeríti a beteget, és fokozza a fulladást. A sűrű váladék oldására lehet alkalmazni például meleg folyadék (pl. hársfatea, esetleg citrommal és mézzel) fogyasztását. Bő folyadék fogyasztás ajánlott! Napi legalább 2 liter, erre főleg időseknél és gyerekeknél kell odafigyelni!

Bevált gyógyír a kakukkfű és borostyán kombinációja, melyek oldják a sűrű váladékot és megkönnyítik annak felköhögését. Ezenkívül csillapítják a görcsös köhögést, elősegítik a nyálkahártya regenerációját és jól tolerálhatók.

Különböző {f{köptető} gyógyszerek alkalmazhatók tabletta, oldat, szirup formájában, vagy bevehetők folyadékban oldva. Ezekről a vénnyel és vény nélkül kapható gyógyszerekről a gyógyszertárakban kapható részletes felvilágosítás.

Porlasztókészülékből gyógyszerpermet belégzése: Jó hatásfokkal és eredményesen oldható a hörgőváladék, ha a gyógyszert vagy Salvus vizet, kamillateát gépi gyógyszerporlasztó készülékből lélegzi be a beteg. Gépi gyógyszerporlasztó kezelés igénybe vehető: a szakorvosi (esetleg a háziorvosi) rendelőben, valamint otthon is alkalmazható.

KS pipa - A KS pipa működésének alapja, hogy a pipában lévő fémgolyó a beteg által kifújt levegő hatására rezgőmozgást végez. A golyó a levegőt a rezgés ütemében lökésszerűen visszanyomja a légutakba. Így a levegőnek létrejön egy gyors, lökésszerű rezgése, amely leválasztja a váladékot (légcsapdákat) a légutak faláról.

A KS pipát a tüdőgyógyász szakorvos társadalombiztosítás terhére rendelheti.