Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Orrvérzés ( epistaxis )

Az orrvérzés legtöbbször veszélytelen tünet, de mégis nagy riadalmat kelt.

Oka lehet

A vérzés származhat az orrsövény elülső részét sűrűn behálózó erekből. Ez viszonylag könnyen csillapítható. Hypertoniások orrvérzése esetén a vérzés az orrüreg magasabb részeiből származik. Magas vérnyomásos beteg orrvérzése esetén mindig mérjünk vérnyomást. A vérnyomás csökkenésére a vérzés rendszerint megszűnik.

Vérzés csillapítása

Ülve, előrehajtott fejjel próbáljuk a vérzést csillapítani. Így pontosan látszik, melyik oldalról származik a vérzés. Az orrjáratba tegyünk vattagombócot és az orrszárnyakat 10-15 percig szorítsuk össze. A vattát az orrba helyezés előtt érösszehúzó oldattal itathatjuk át (pl.: Novorin, Nasivin )A homlokra, nyakra tegyünk hideg borogatást.

Amennyiben a vérzés fél órán belül nem csillapítható, a beteget Fül-Orr-Gégészetre kell vinni. Ott koagulálással (égetéssel), fagyasztással vagy vegyszeres ecseteléssel szüntetik meg a vérzést.

Ha az orrvérzés traumás eredetű, és az orrból világos híg esetleg vízszerű folyadék szivárog, az koponyaalapi törés gyanúját kelti. Ne tegyen tampont az orrba. Hívjon mentőt!