Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Rekedtség

Vannak egyének, akiknek normális egészségesen is kissé rekedtes a hangja. Abban az esetben, azonban ha valakinek szokatlan módon megváltozik a hangja, rekedté válik valamilyen betegségre, kell gondolnunk.

Rekedtség alatt a hangok tisztaságukat elvesztik, zörejessé válnak.

Milyen betegségek tüneteként jelentkezhet a rekedtség?

Általában a torokgyulladás és a gégegyulladás következtében alakul ki, de előfordulhat a hangszálak megerőltetése után (koncerten való kiabálás), tartós dohányzás és alkohol fogyasztása esetében, valamint allergiás betegségek esetében is. Súlyosabb esetekben is jelző tünet lehet, ilyenek a gége daganatos betegségei.

Mit tehetünk rekedtség esetén?

A rekedtség egy igen kellemetlen tünet, mivel a torok fájdalom mellett akár idegen test érzetünk is lehet.

Pár naptól akár hetekig is elhúzódhat, és mivel sok embert nem zavar, hogy hangja megváltozik a fájdalom nélküli rekedtséget nem, kezeltetik, így akár hangkárosodás is kialakulhat.

Rekedtséghez általában más tünetek is szoktak társulni, ilyenek lehetnek a torok kaparó érzete, a beszéd, nyelés fájdalmassá válhat, érzékeny lehet a torkunk. Házi orvosunk segítségével a torokgyulladásos betegségeit célzott antibiotikumos terápiával 1-2 héten belül megszüntethetjük. Azokban az esetekben, ha rekedtség elhúzódik, akkor gégetükrözésre is sor kerülhet.

A szájnyálkahártyát ne hagyjuk kiszáradni, ezért a meleg tea kortyolgatása segíthet. Gargalizálhatunk, illetve használhatunk torokfertőtlenítő gyógyszereket. Segítségül hívhatjuk a gyógynövényeket is ezek közül a kamilla, illetve a martilapu tea fogyasztása ajánlott mézzel ízesítve. A homeopátiás gyógymódokban bízók kérjék homeopátiás szakember segítségét, mivel a rekedtségre is van kapható homeopátiás készítmény.

A nagyon erős fűszeres ételektől, teáktól, alkoholtól, dohányzástól tartózkodjunk, mivel még jobban irritálhatja torkunkat.

Amennyiben a rekedtség egészen a hangvesztésig rosszabbodik, hangunk kímélésével javíthatunk rajta. Ilyenkor még a suttogást is kerüljük. Kezünk ügyébe helyezzünk papírt, tollat és ezek segítségével kommunikáljunk.