Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Süketség - beszédzavar halláscsökkenés miatt

A belső fül és a hallóidegek betegsége, sérülése következtében kialakuló kétoldali teljes hallásvesztés.

A hallásvesztés lehet veleszületett, ez a praelinguális siketség. Ami azt jelenti, hogy a beszéd kialakulása előtt - vagy már születéskor- jelen volt a siketség. Ezeknél a gyermekeknél nem fejlődik ki a beszédkészség, süketnémák maradnak.

Postlinguális siketségről akkor beszélünk, ha a beszéd már kialakult, amikor a beteg a hallását elveszíti.

Hogyan ismerhetjük fel a csökkent hallást?

Sajnos már fiatal csecsemőkorban is előfordulhat a betegség. Fontos, hogy ha bármilyen eltérést tapasztalunk, azonnal szóljunk védőnőnknek, vagy gyermekorvosunknak.

3-4 hónapos pici babák már gügyögnek, megismerik anyukájuk hangját, nagyobb zajokra összerezdülnek. Abban az esetben, ha a sírásuk gyenge, erőtlen, zajokra nem reagálnak, anyukájuk hangjára nem „válaszolnak” csak amikor meglátják Őt, gondolnunk kell halláskárosodásra, és azonnal jeleznünk kell a gyermekorvosnak.

A felnőtt korban kialakult halláskárosodást általában az érintett személy is érzékeli, de fontos szerepe van a családnak is.

Mit tehetünk, ha nekünk, vagy családtagunknál jelentkezik a betegség?

Minden esetben minél előbb el kell kezdeni a kezelést. A csecsemőknél még a beszédfejlődés előtt fényt kell deríteni a kiváltó okra, és célzottan kell kezelni. Vannak bizonyos műtéti eljárások melyek javulást, hozhatnak. Általában azonban bizonyos fokú halláscsökkenés marad, ezt hallókészülékekkel kell korrigálni. Fontos, hogy az anyuka nagyon sokat beszéljen a gyermekéhez, mivel ez segíti őt a beszédfejlődésben. Vannak bizonyos intézeteknél logopédiai foglalkozások, melyek segítségével a beszéd minősége és értelmezése javítható. A siketnéma jelbeszéd is elsajátítható.

Azokban az esetekben, amikor a halláscsökkenés nem olyan nagy mértékű, hallásjavító készülékkel korrigálható, nincs szükség a speciális iskolára, próbáljuk meg a tanulást, egy egészséges gyermekeket foglalkoztató iskolába.

A közlekedés problémákat okozhat, legyünk mindenben a segítségére.

Hogyan csökkenthetjük a halláscsökkenés kockázatát?

A terhesség alatt fontos, hogy egészségesen éljünk. Védjük születendő gyermekünket az alkohol, és drog okozta rendellenességektől, és mielőbb kezeljük a fertőzéses betegségeket.

Az odafigyelés és foglalkozás egy csökkent hallással született gyermek esetében még nagyobb jelentősséggel bír, mint egy egészséges gyermek esetében. Amennyiben észleljük, az elváltozást minél előbb keressünk fel egy szakorvost, aki segítségünkre lehet.

Különböző gyógyszerek mellékhatása, hosszadalmas szedése után szövődménye lehet a halláscsökkenés. Mindig tartsuk be az előírt mennyiséget, ne adagoljuk túl a hamarabbi gyógyulás reményében.

Az ismétlődő gyulladással és váladékképződéssel járó középfülgyulladásokat mindig rendesen kezeltessük ki. Gyermekünk, ha fájós fülű és hamar gyulladást kap, fektessünk nagy hangsúly a fülek védelmére: szeles, hideg időben használjunk sapkát, védjük a huzattól.

A fül tisztításánál a melegvizes kimosás után használhatunk még fültisztító pálcikát, használatánál nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne hogy megsértsük a dobhártyánkat. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a szájába, orrába, fülébe ne helyezzen idegen testeket, tárgyakat.

Kamaszok és fiatal felnőttek esetében fontos, hogy óvakodjanak a nagyon hangos zajoktól. Disco-ban nem ajánlatos a hangfal mellé állni, védjük fülünket a hangos robbanásoktól (tűzijáték, szilveszteri petárdák). A fejhallgató és a nagyon hangos zene is halláskárosító hatással bír.

A hadsereg alkalmazottjai esetében nagyon sokan panaszkodnak a későbbiekben halláscsökkenésre a lőtéren végzett gyakorlatozás alatt ugyanis nem használták megfelelően a fülvédőt.

A halláskárosodás minden esetben nem védhető ki, de egészséges hallással született egyén esetében odafigyeléssel a kialakulás kockázata csökkenthető.