Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Tüdőgümőkórban ( tuberculosis pulmonum ) szenvedő beteg ápolása

Fogalma

A Mycobacterium tuberculosis (más néven Koch-bacilus) okozta fertőző betegség, mely cseppfertőzéssel emberről emberre terjed.

Tbc fertőzésre hajlamosító tényezők a rossz szociális körülmények, zsúfoltság, hiányos táplálkozás, dohányzás, alkoholizmus és a betegséggel szembeni védettség hiánya.

Tbc elleni védőoltás (BCG oltás) először újszülött korban történik, majd 6 hónapos és 11 éves korban újraoltást végeznek, ha a védettség nem megfelelő.

Hazánkban gyermekkori Tbc -s megbetegedés alig fordul elő. A fertőzés főként a rossz szociális körülmények között élő vagy hajléktalan felnőtt lakosság körében terjed.

Gondoljunk a Tbc lehetőségére!

Legtöbbször a beteg tünetmentes. Tüdő-tbc esetén legfeljebb időszakonként köhög és rosszabb a közérzete vagy fáradékony, esetleg éjszakai verejtékezés, hőemelkedés jelentkezik. Köpet eleinte nincs, majd mennyisége egyre fokozódik. A beteg elsősorban reggel ürít kevés sárga, vagy zöld nyákos köpetet. A betegség előrehaladásával légszomj, vérköpés jelentkezik.

A TBC-s beteg addig jelent veszélyt környezetére, míg nem szed gyógyszert. A hatásos gyógyszerek igen rövid idő alatt megszüntetik a fertőzőképességet, de a teljes gyógyulást csak a további folyamatos gyógyszerszedéssel lehet biztosítani. Ennek elhanyagolása esetén a betegség kiújulhat, a beteg ismét fertőzővé válhat, sőt, megjelenhetnek a jelenlegi gyógyszerekkel szemben ellenálló kórokozók.

A tüdőgümőkóros beteg gyógyulásának legfontosabb alapköve a helyes gyógyszeres kezelés! A kórokozót elpusztító gyógyszerek akkor hatnak a legeredményesebben, ha az előírt gyógyszert pontosan bevesszük (vannak például olyan gyógyszerek, amik bevétele éhgyomorra javasolt.

A helytelen gyógyszerszedésnek súlyos következményei lehetnek: Pl.: ha 2-3 havi kezelés után panaszmentessé válik, és a részletes tájékoztatás ellenére abbahagyja a gyógyszerek szedését.

A panaszok megszűnése még nem jelent gyógyulást!

Azoknál a betegeknél, akik rendszertelenül szedik gyógyszereiket, -egyik nap az egyiket, másik nap a másikat, hol vesznek be gyógyszert, hol nem,- csaknem biztosan kialakul a baktériumok gyógyszer-rezisztenciája (ellenállása), néha több gyógyszerrel szemben is. Ilyen esetekben, ha a beteg újra jelentkezik panaszai miatt (néha több év múlva), állapota romlott, köpete fertőző. Ekkor azonban a leghatékonyabb gyógyszerek is hatástalanná válnak.

Az ilyen polirezisztens (sok gyógyszerrel szemben ellenálló) baktériumot ürítő beteg által megfertőzött egyén sokszor már kezdetben sem reagál a leghatásosabb gyógyszerekre sem.

A gyógyszeres kezelés Tbc ellenes szerekkel ( antituberkuloticum ) több hónapon át tart, ezért a betegnek a kezelési előírások betartására, türelemre és fegyelemre van szüksége. Néha a panaszok már megszűnnek a kezelés első pár hetében, de előfordulhat, hogy szükség van szteroid kezelésre is.

Figyeljünk oda szteroid tartalmú gyógyszereknél a következőkre:

A szteroidok olyan hormontermészetű anyagok, amelyeket egyébként a szervezet is termel. A leghatékonyabb gyulladás-gátló gyógyszerek. A haszon és az ártalom mérlegelésével kell a szteroidokat használni.

A mellékhatások leggyakrabban: csontok kalciumvesztése, sebgyógyulás elhúzódása, vércukorszint emelkedés, gyomorvérzés, korai szürke hályog, pszichés panaszok stb.

A tablettában vagy injekcióban, hosszú ideig adott szteroid következménye tehát elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás, gyomorpanasz, gyomorfekély lehet. Ezen betegségek tüneteinek megjelenésére figyeljen oda, és ezek észlelése esetén forduljon orvosához!

Nagyon fontos a köpet megfelelő kezelése!

  • A fertőzés egyetlen forrása a beteg ember, aki köpetében a tbc kórokozóját, az ún. Koch-baktériumot üríti. A fertőzés egyetlen módja - ugyanúgy, mint a nátha vagy az influenza előfordulásakor - a cseppfertőzés. Ez úgy következik be, hogy a fertőző beteg szájából beszéd, köhögés közben kirepülő és a levegőben lebegő, számtalan baktériumot tartalmazó ún. "köpetmagok" a beteg környezetében lévő egészséges egyén szájüregébe kerülnek. Kórházi kezelés alatt a betegeknek orr-száj kendőt kell viselniük és a higiénés szabályokat szigorúan be kell tartaniuk, amíg fertőzőnek tekintendők. (köpetük pozitív)
  • A súlyából vesztett, lefogyott betegnek bő folyadék fogyasztására, energia és fehérje dús, roboráló diétára van szüksége.
  • Lelkileg nagyon megviselheti a beteget, hogy ilyen hosszantartó, lassan gyógyuló betegsége van. Meg kell előznünk a környezettől való elszigetelődés kialakulását.

Mit tehet a betegség megelőzése érdekében?

  • Ne mulassza el gyermekével a megjelenést a kötelező oltási időpontokon. A korhoz kötött kötelező védőoltásokat mindenkinek meg kell kapni. Ne tiltakozzon, ha gyermekét az óvodában vagy az iskolában tuberkulin- vagy BCG-oltásban részesítik. A tuberkulin-próba pozitivitásától ne ijedjen meg, mert ez nem jelent betegséget.
  • Jelenjen meg a tüdőszűrésen (30 év felett kötelező), ez mindannyiunk érdeke.
  • Mivel a betegség veszélyeztetett csoportoknál (csökkent védekezőképesség, alkohol-, drog-, nikotinfüggőség, rossz szociális körülmények, hajléktalanság stb.) a leggyakoribb, ezért ebben a deprimált társadalmi rétegben a tüdőszűrés fontosságát propagálni kell. A legveszélyeztetettebbek a hajléktalanok, akiknek a szűrését a hajléktalan szállókon vagy mozgó szűrőállomásokon célszerű megszervezni.