Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A tüdőtágulásról ( emphysema pulmonum )

A betegség lényege

A betegség során a tüdő légtere megnagyobbodik, ami a légző felület egy részének elhalásával, sérülésével alakul ki. A betegek jelentős része dohányos. A betegség általában 50 év felett kezdődik.

Kiváltó okok

Fiziológiás körülmények között a légutak belégzéskor könnyedén tágulnak, majd kilégzéskor ugyanígy összehúzódnak. Ha valamely betegség vagy más ok miatt a légutak beszűkülnek, az eredmény légzési nehézség lesz, különösen kilégzéskor. A tüdőben bennrekedt, egyre növekvő levegőmennyiség a léghólyagokat kitágítja, és esetleg megrepeszti. A tüdő anatómiai szerkezete megváltozik, rugalmassága elvész. Ez a későbbiekben állandó légzési nehézséget okoz.

A tüdőtágulatot okozó leggyakoribb tényezők:

 • Idült hörghurut: rendszerint dohányzás miatt. (a dohányosok 10-15%-ában alakul ki!)
 • Fertőzések, pl. idült tuberkulózis/ismétlődő tüdőgyulladások/szamárköhögés
 • Dohányfüst/hideg, ködös levegő/erősen szennyezett levegő tartós belégzése.
 • A tüdő légútjainak idős korral járó kitágulása, a tüdő rugalmasságának elvesztése és a gerinc betegsége /púposság/ miatt kialakult tüdőtorzulás.
 • Öröklött hajlam
 • Allergia

Tünetek

 • Sípolás (légzési nehézség, melyet sípoló hang kísér.)
 • Terhelésre fokozódó légszomj, ilyenkor a légzés a légzési segédizmok igénybevételével jár
 • Hordó alakú mellkas, kidomborodó mellkas izomzat, néha púpos hát.
 • Oxigén hiány jelei (pl. lila ajkak, végtagok)
 • Fáradékonyság/fáradtság, alvászavarok.
 • Depresszió (amelyet az idült légzési nehézség vált ki). -Kezdetben súlygyarapodás (a csökkent mozgás következtében, hiszen terhelésre légszomj, fáradtság jelentkezik), később súlycsökkenés (az étvágytalanság miatt).
 • Állandó köhögés, köpetürítés, amennyiben idült hörghuruttal társul.

Lehetséges komplikációk

 • Gyakoribbak a légúti fertőzések, tüdőgyulladás
 • légzészavarok (nehézlégzés)
 • keringési zavarok, halál

Beteg ápolása, életmódja

Diéta:

Sok fehérjét, szénhidrátot, C- vitamint, energiát tartalmazó étrend. A betegek körülbelül egyharmadánál komoly súlyvesztés alakul ki, amely részben annak a következménye, hogy evést követően a nehézlégzés rosszabbodik. Ajánlottak a gyakori kis, nyugodt, lassú étkezések! Kerülje a gázképző, puffasztó (káposzta, bab, borsó), fűszeres, túl forró vagy túl hideg ételeket. Fontos a fokozott folyadék bevitel 3000 ml-ig. pl. mézes, meleg, citromos hársfatea

Súlytöbblet esetén súlycsökkentés:

Nagy energia tartalmú ételek csökkentése, kivonása az étrendből, testmozgás, séta amennyire az állapota engedi. Hosszantartó szteroid kezelés nem kívánt hatása is lehet a súlygyarapodás.

Ez egy krónikus betegség, amelynél a cél már nem lehet teljes a gyógyulás a tüdő megváltozott állapota miatt, de az állapotrosszabbodás a megfelelő tanácsokat betartva csökkenthető és jó életminőség érhető el.

Oxigén terápia:

Otthoni alkalmazása orvos utasítása alapján!

Előfordulhat nehézlégzés. Oda kell figyelni azokra a tünetekre amelyek a nehézlégzés rosszabbodására utalhatnak. Súlyos esetekben a nehézlégzés tünetei a napi tevékenység pl. WC-használat, öltözködés, főzés közben is jelentkezik.

Kerülni kell a kapcsolatot fertőző személyekkel, mert ebben a betegségben a különböző (főleg légúti) fertőzések súlyosbíthatják az állapotot. A betegség késői stádiumában egy heveny mellkasi megbetegedés, pl. fertőzés mely korábban könnyen átvészelhető lett volna, súlyos nyugalmi nehézlégzést okozhat; és kialakulhat az akut légzési elégtelenség.

Megelőzésnek ajánlott évente influenza, és minden 6. évben pneumococcus elleni védőoltást. Ennek lehetőségéről érdeklődjön a kezelőorvosnál.

A légúti fertőzés és oxigén hiányos állapot (hypoxia) jeleire. (köpet mennyisége, minősége megváltozik (gennyesebbé válik, színe megváltozik, fokozódik a mennyisége), láz jelentkezése, körmök, fülek, végtagok, arc lilásan elszíneződik, nehéz légzés fokozódik stb.)

Aktivitás, testmozgás a beteg állapotának megfelelően. Különböző tornagyakorlatokat kell végezni. Ezek a gyakorlatok javítják a beteg állapotát, fokozzák függetlenségét, jobbá teszik életminőségét, és csökkentik a kórházi tartózkodás hosszát és gyakoriságát, valamint növelik a terhelhetőséget. A lábak edzésére pl. alkalmas a szobakerékpár, a lépcsőzés és a sétálás. A súlyemelés a karokat erősíti. A gyakorlatokat lehetőség szerint beszéljük meg kezelőorvosunkkal és/vagy gyógytornásszal. Kitartóan, rendszeresen kell végezni a gyakorlatokat, mert az elért eredmények a gyakorlás elhagyásával gyorsan veszendőbe mennek.

Köpet, köhögés megfigyelése, teendők betartása. Jellemző a nagymennyiségű, bűzös, rétegződő köpet.

Aeroszol terápia betartása orvos utasítása szerint.

A gyógyszeres kezelés esetén előfordulhatnak mellékhatások, nem kívánt hatások. Ezekre figyelnünk kell önmegfigyeléssel vagy hozzátartozónk megfigyelésével. A mellékhatásokról és a nem kívánt hatásokról a gyógyszerek használati utasításai és a kezelőorvos illetve a gyógyszerész tud bővebb felvilágosítást adni. (szteroid terápia!).

Állapot ellenőrzés: Erre alkalmas eszköz a csúcsáramlás-mérő. Ez egy egyszerű kézi légzésvizsgáló eszköz. Mérhető vele a hörgők tágassága, befogadó képessége és a légzés pillanatnyi állapota. Akár naponta ellenőrizheti légzése állapotát, pl. lemérheti, hogy az alkalmazott fizikoterápia hatásos-e. Fontos, hogy figyelmeztet a hirtelen állapotromlásra is. Használata gyorsan és könnyen elsajátítható)

Az esetleges keringés romlás tünetei: Gyakori lábdagadás, hűvös végtagok, éjszakai vizelés.

Dohányzás elhagyása! A dohányzást azonnal, végleg abba kell hagynia. A cigarettafüst és a cigarettázás során felszabaduló méreg anyagok bénítják a légutak nyálkahártyájának csillóit (ezek fontos szerepet játszanak a légutak tisztulásában), fokozzák a hörgők nyáktermelést és összehúzzák a hörgők simaizomzatát. A tüdőtágulás kialakulásának egyik legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás miatt krónikussá vált hörghurut! Nemcsak a tüdőtágulatban szenvedő betegeknél tilos a dohányzás, hanem a környezetükben élőknek is mivel a passzív dohányzás is rendkívül veszélyes! Ügyeljenek főleg a zárt helyiségekben, hiszen ezek nem vagy nehezen szellőztethetők. A szellőztetés főleg télen nehezen megoldható. A dohányzók nem csak a maguk, de a hozzátartozójuk állapotát is súlyosbíthatják!

Kerülje a beteg a dohányfüstös helyeket, pl. szórakozó helyek, vasúti kocsik dohányzó részei.

Kerülni kell a kémiai ingeranyagokat, szennyeződéseket. (pl. széntüzelés, vízkőoldók gőze, erősen légszennyezett helyek).

Poros munkahelyeken az előírásokat be kell tartani/védőmaszkot kell viselni, amennyiben ez szükséges, mert a tüdővédekező képessége is csökken, és a por fokozhatja a nehézlégzést, valamint az állandó porártalom miatt állapotrosszabbodás következhet be.

Gyermekeknél: A veleszületett megbetegedésen kívül inkább a nagyobb gyerekek betegsége. Ez már a krónikus megbetegedések közé tartozik, amely folyamatos gondozást, szakorvosi felügyeletet igényel.

Ha a gyermeknél több mint egy hete tartó köhögést, bő köpet ürítést tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!

A légzési nehézségek fokozódása esetén időben forduljon orvoshoz!