Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A csípőficam Luxatio coxae

Meghatározás

Csípőizületünk a combcsont fejéből és a vele ízesülő vápából áll. A vápa a medencecsontunk külső felszínén helyezkedik el. Csípőficamról beszélünk, ha valamilyen ok miatt a combcsont fej elhagyja a vápát.

Kialakulhat veleszületetten, azonban bénulások, sérülések következtében szerzetten is kialakulhat.

A lakosság 1 %-a (!) érintett valamilyen veleszületett csípőizületi elváltozással, és a lányok ötször gyakrabban, mint a fiúk. Elsősorban genetikai faktoroktól függ a kialakulása, azonban a farfekvéses magzathelyzet is kedvez a kialakulásnak. A csípőizületi elváltozások kis százalékában jelentenek teljes ficamot. A kisdedek csípője lehet csupán csak lazább, vagy dyspláziás, azaz alulfejlett, a vápa túl sekély. Vizsgálatkor kiderülhet, hogy bizonyos műfogással az orvos luxálni tudja a csípőt, azaz kizökkenthető a fej a vápából. Éppen azért fontos az újszülöttek szűrővizsgálata, mert ha valamilyen rendellenességet találunk, az ajánlott terpeszbetétes pelenkázással, és egyes esetekben a Pavlik-kengyellel megfelelő helyzetet teremthetünk a csípőizület helyes fejlődéséhez.

A következőket tegyük újszülött babánkkal

  • Vigyük el szűrővizsgálatokra a megfelelő időben,
  • Amennyiben szükséges használjunk terpeszbetétes pelenkát (Rugi-nadrág), Pavlik-kengyelt,
  • Minden tisztába tevéskor mozgassuk át a kicsi csípőjét, az orvos által megmutatott módon,
  • A hason fekvés is kedvez a pici csípőjének,
  • Hordjuk a picit babahordó kendőben, kenguruban, (kimutatták, hogy egyszerűbb kultúrákban, ahol a csecsemőket az anyjuk „felkötik” magukra, ritka a csípőficam)

Miért fontos a korai szűrővizsgálat és a megfelelő kezelés?

A fent leírt esetekben, ha a csípőizületet úgy rögzítjük, ahogy a pelenka illetve a kengyel lehetővé teszi, akkor megteremtjük a feltételt arra, hogy megfelelő stabilitású izület alakuljon ki mire a baba el kezdi terhelni a lábacskáit. Így megelőzhetjük a csípőizületi arthrózis kialakulását.

A szerzett csípőficamról

Bizonyos gyermekbetegségekben, agykárosodással születetteken (ICP, Myelodysplasia ), illetve központi idegrendszer sérülteken, a mozgató központ sérüléséből adódóan az izmok működési egyensúlya felbomlik. „Túlerőbe” kerülhetnek azok az izmok, amelyek a combcsont fejét ”kifelé húzzák” a vápából, és kialakulhat a csípőficam. Megoldást jelenthetnek bizonyos ortézisek (Úgynevezett ”efók”), műtéti megoldások, illetve a Dévényi-féle speciális manuális terápia. (DSGM). Érdeklődjön orvosától és gyógytornászától!