Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A GERINCTÖRÉS

Meghatározás

A gerincoszlop csigolyáinak törése létrejöhet külső trauma hatására. Az elgyengült csontszerkezet következtében beszélhetünk a csigolyák zömüléses töréséről is, ami a csigolya testek beroppanásával jár.

Trauma hatására létrejövő gerinctörések

Trauma gyakran jön létre közlekedési balesetekben, motorbalesetekben, magasból való leeséskor, leugráskor. Egy rosszul megválasztott vízbe való fejesugráskor gyakran sérül a nyaki gerinc. Attól függően, hogy a gerincvelő sérül-e a baleset során, különböző szövődmények keletkezhetnek, a sérülés magasságának megfelelően. Legsúlyosabb esetben, ha a felső nyaki szakasz sérül, négy végtagra kialakuló bénulás és légzés leállás a tünet.

Terápia

  • A gerinctörések kezelése az orvosi helyreállításból áll és a műtét utáni rehabilitációból, ami szakképzett gyógytornász feladata. A törés rögzítése lehet belső valamilyen fém segítségével, és külső gipsz vagy műanyagfűzős megoldással.
  • A fűzőben végzett tornagyakorlatok elősegítik a gerinc stabilitását fokozó izomfűző kialakítását.
  • Végezzünk a fűzőben is légző tornát, illetve ne feledkezzünk meg a fűzőn kívüli izületek átmozgatásáról sem.

A csigolyák összeroppanásával járó betegségek

Serdülőkorban a csigolyák összeroppanását és igen heves fájdalmat okozhat a Scheuermann-betegség.

A nők gyakori megbetegedése a változó korban a csontritkulás ( osteoporosis ), ami a gerinc csigolyáit sem kíméli. A hátból övszerűen előre húzódó fájdalom mögött a csigolyákban bekövetkező mikrotraumák állnak. Általában éjszaka, fekvő helyzetben fokozódik. Azonban számos esetben tünetmentes a csigolyák összeroppanása, esetleg a viszonylag hirtelen bekövetkező tartásváltozás, a magasság csökkenése, és csak egy későbbi rtg-felvétel utal arra, hogy a múltban összeroppant egy-két csigolya.

Terápia

  • A csontritkulás megelőzéséért végezzünk rendszeres testmozgást, sétáljunk, kocogjunk, ússzunk, lépcsőzzünk, gimnasztikázzunk. Már a termékeny korban fogyasszanak a hölgyek sok tejterméket a kalcium bevitel fokozása érdekében.
  • A dohányzás, kávé, kóla fogyasztása, bizonyos gyógyszerek, szteroidok, a cukorbetegség rizikótényezőket jelentenek.
  • A csontritkulás megelőző gyógytornáról készültek a kereskedelemben kapható gyógytorna kazetták.
  • A menstruáció elmaradásával a hormonpótló készítmények és az aktív életvitel sokat segíthet a csontszerkezet fenntartásában.
  • Kerüljük a görnyedést, éljünk a gerinciskola szabályai szerint az idős korban is!
  • Amennyiben megtörtént a csigolyák összeroppanása, az akut szakban átmeneti nyugalomba helyezés szükséges, esetleg gipszágy használható. Jól eshet a betegnek a simító masszázs. A fájdalom enyhülésével jótékony az elektroterápia, a vízi-torna, légzőtorna, és az izomfűző megerősítését és az egyensúly fejlesztését elősegítő gyógytorna gyakorlatok.