Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Csontritkulás - Osteoporosis

A leggyakrabban előforduló csontanyagcsere betegség. Lényege, hogy a csontszövet mennyisége csökken, melynek következtében a csont törékennyé válik. A betegség előfordulása nőknél gyakoribb a könnyebb, vékonyabb csontozat és a változó korban jelentkező nagyfokú hormonváltozás miatt.

A csontritkulásnak elsődleges és másodlagos formáját ismerjük.

Elsődleges csontritkulás előfordul:

Fiatal korban, feltehetően öröklött hajlam következtében,

Változó korban, a nemi hormonok csökkent termelődésének következtében

Időskori vagy szenilis csontritkulás

Másodlagos csontritkulást okozhat:

Milyen panaszokat, tüneteket okoz az osteoporosis?

Fájdalom, amely mozgásra fokozódik. Kezdetben hátfájás jelentkezik.

Csonttörések, amelyek kisfokú traumára bekövetkezhetnek

Leggyakrabban előforduló törések: a gerinc csigolya összeroppanása, alkar, borda, combnyak, csípő törés.

Mit tehetünk csontritkulás megelőzése érdekében?

Mozogjunk sokat! A rendszeres mozgás a kornak és az erőnlétnek megfelelően csökkenti a csontritkulást. Napi 1 óra séta vagy bármilyen sport, pl.: úszás, kerékpározás, gyógytorna javasolható. A gyógytorna betanulásához gyógytornász segítsége szükséges. Érdeklődjön kezelőorvosánál. A csontritkulás mozgásra erősödő hát és egyéb testrész fájdalmával jár, emiatt a beteg nem mozog. A mozgásszegény életmód tovább fokozza a csontszövet leépülését. Az ördögi kör kialakul. A fájdalom ellenére erőltetni kell a mozgást azért, hogy a betegség előrehaladását lassítsuk. Kerüljük a hírtelen mozdulatokat a csonttörés megakadályozása végett.

Közlekedéskor, ha szükséges, használjunk botot, lépcsőn járáskor használjuk a korlátot. A fürdőszobába szereltessünk kapaszkodót, a padlóra, kádba tegyünk csúszásgátló szőnyeget.

A helyes táplálkozás kialakításához kérje dietetikus szakember segítségét. Fogyasszon kalcium tartalmú élelmiszereket. Ilyen a tej, tejtermékek, sajt (Trappista), hal. Vitaminok közül az A,C,D,K vitaminok fogyasztása kívánatos. Itt kell megemlíteni a vegetáriánus étrenden élőket, főleg azokat, akik tejet, tejterméket sem fogyasztanak. Ők fokozottan veszélyeztetettek a csontritkulás kialakulására.

Az éjszakai pihenést megfelelő fekhely kialakításával biztosíthatjuk. Az ágy legyen kemény, egyenes alapon nem túl kemény matracú. A párnát úgy válasszuk meg, hogy a gerinc helyes tartását biztosítsuk.

A szteroid tartalmú gyógyszerek szedése mellett rendszeresen járjunk ellenőrzésre.

Évente vegyünk részt csontsűrűség vizsgálaton. Kérje kezelőorvosa segítségét ebben!

A testi egészség megőrzésén kívül fektessünk hangsúlyt a lelki egyensúly kialakítására és megtartására is. Ápoljuk emberi kapcsolatainkat, szervezzünk közös programokat. Az egészségre ártalmas káros szokásokat mellőzzük. A dohányzás és a rendszeres italozás károsítja az egészséget, fokozza a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Csonttörés esetén hosszan tartó ágynyugalomra számíthatunk, amely a csontsűrűség további csökkenéséhez, tüdőgyulladás esetleg vérrögösödés kialakulásához vezethet.