Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Botulismus (kolbászmérgezés)

A clostridium botulinum baktérium által termelt méreg (toxin) okozta mérgezés, amely idegrendszeri tünetekkel ( petyhüdt bénulással) jár. Anaerob baktérium, ami azt jelenti, hogy a szaporodásához oxigén jelenléte nem szükséges. A botulinum-toxin az egyik legerősebb ismert méreg.

A botulinum baktériumok megtalálhatók a zöldségek levelén, a talajban, az állati bélcsatornában. Természetes élőhelye mindenhol a föld, a trágya, a friss és főzött mezőgazdasági termények.

Mérgezés forrásai általában a konzervek, szennyezett zöldségfélék, füstölt állati húsok, méz.

A spórák a több órás főzést is kibírják, így képesek túlélni az élelmiszer-konzerválási technikákat, majd a spórákból kikelő baktériumok a levegőtől elzárva szaporodásnak indulnak. Maga a méreg (neurotoxin) hőérzékeny 80°C-on 5-10 perc alatt megsemmisül, így jól megfőzött, sütött ételekben nem kell mérgezéssel számolni.

A toxint tartalmazó étel fogyasztása után 18-36 órával jelentkeznek az első tünetek.

Tünetek

Csecsemőkori botulismus esetében eleinte étvágytalanság, nyáladzás, gyenge sírás, izomgyengeség alakul ki (fejét nem tudja tartani), izmok nagyon hamar kifáradnak, nyelési zavarok, félrenyelés, egész testre terjedő petyhüdt bénulás észlelhető. Anyatejes csecsemők esetén ritkábban fordul elő.

Típusos esetben a bénulás felülről lefelé terjed.

Felnőtt emberek mérgezése esetén a panaszok először a gyomor-bélcsatorna részéről jelentkeznek: hányás, hasmenés vagy székrekedés tüneteivel. Később homályos látás, kettős-látás, kancsalság, szemhéjcsüngés, szájszárazság, nyelési és légzési zavar, légzés leállás jelentkezhet. Félrenyelés a garatizmok gyengesége miatt lehetséges. Az öntudat tiszta marad de a beszédzavar (elkent beszéd) miatt nehéz megítélni a beteget. A beteg láztalan.

Megelőzés

Ne adjunk mézet 2 éves kor alatti gyermeknek.

Főzés nélkül fogyasztásra kerülő füstölt, sózott és pácolt húsok, kolbász és disznósajt fogyasztásakor legyünk óvatosak.

A felpúposodott tetejű, lejárt szavatosságú vagy sérült konzerveket ne fogyasszuk el.

Gyanús, ha a konzerv felnyitásakor kispriccelő levet észlelünk. A konzerveket fogyasztás előtt forraljuk fel, mert a mérgező anyagok 80 C feletti hőmérsékleten elpusztulnak.

A botulinum baktériummal fertőzött élelmiszerek jellegzetesen savanyú szagot árasztanak.

A házi befőzések alkalmával ügyeljünk a tisztaságra. A nyersanyagokat és az üvegeket alaposan tisztítsuk meg.

Disznóvágás alkalmával tartsuk be a higiénés szabályokat. A földdel szennyezett élelmiszerek fertőzést okozhatnak. Alaposan süssük át a hurkát, kolbászt és a húsokat fogyasztás előtt.

Tengeri üledékben is előfordul botulinum baktérium, amely a halakat is megfertőzheti.

Kétes helyről származó halat, halkonzervet, tenger gyümölcsét ne együk meg.

Ha konzerv, kolbász, disznósajt, hurka vagy füstölt húsok fogyasztása után a fenti tüneteket észleljük, haladéktalanul forduljuk orvoshoz!