Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Mérgezések otthon

Mérgezés akkor következik be, ha a szervezetbe bejutott mérgező anyag káros hatást vált ki.

Mérgező anyagok a bőrön és nyálkahártyákon át felszívódva, belégzéssel vagy szájon át lenyelve juthatnak a szervezetbe.

A mérgezés lehet véletlen baleset, gondatlanság következménye és lehet szándékos (pl.: öngyilkosság esetén).

Leggyakrabban a kisgyermekek szenvednek mérgezést az otthon figyelmetlenül tárolt vegyszerek, gyógyszerek miatt.

Mérgezéseket kiváltó okok leggyakrabban

Gyógyszerek

A legtöbb mérgezéses balesetet és a szándékos önmérgezést gyógyszerek okozzák.

A gyógyszereket jól zárható szekrénykében tartsuk. A rendszeresen szedett gyógyszereket se hagyjuk elől (pl. éjjeli szekrényen). A gyógyszeres dobozokat ne adjuk oda a gyermeknek játszani. Az édes, színes drazsékat, jó ízű szirupokat a gyermekek szívesen fogyasztják. Egyes tabletták cukorkára hasonlítanak. (Pez, szőlőcukor). Zavart idős beteggel is előfordulhat, hogy más gyógyszert vesz be vagy feledékenység miatt többször is beveszi a gyógyszert. Idős zavart betegnek adagoljuk ki a gyógyszert minden alkalommal és legyünk mellette, amíg beveszi. Gyógyszerek adagolását pontosan tartsuk be. Annyi ideig és olyan dózisban adjuk, ahogy az orvos azt elrendeli. A maradék gyógyszereket ne gyűjtögessük és főleg ne használjuk öngyógyításra vagy más családtag kúrálására. Panasz esetén inkább forduljunk orvoshoz. Előfordulhat megfelelően alkalmazott gyógyszer esetén allergiás reakció kiváltotta rosszullét is. Ilyenkor tovább ne adjuk a gyógyszert és forduljunk orvoshoz.

Háztartási tisztítószerek

Tisztító szereket tartsuk zárható szekrényben, hogy a gyermek ne férhessen hozzá. Kiürült flakonokat távolítsuk el. Kiürült élelmiszeres dobozokban, üdítős flakonokban ne tároljunk vegyszereket, tisztítószereket. Felnőtteket is könnyen megtéveszthet pl. a pálinkás üvegbe öntött sósav stb. Ha nem eredeti üvegbe tároljuk a vegyszert, jól láthatóan írjuk rá, mi van benne és tartsuk gyermektől elzárva. Gyermekek bőrápolásához használt kozmetikumokat a gyártó színes, mesefigurát ábrázoló flakonba hozza forgalomba. Csak a kiürült és alaposan kimosott dobozokat adjuk oda a gyermeknek játszani.

Növényvédő szerek

Permetszereket, tápsókat olyan helyiségben tároljuk, ahová a gyermekek nem járnak be. Ajtót tartsuk zárva. A vegyszereket zárható szekrényben tartsuk. Növényvédő szerek elkészítésére, feloldására használt eszközöket másra ne használjuk. Mindig alaposan mossuk el és tartsuk elzárva. Permetezést úgy szervezzük, hogy gyermekek ne legyenek a közelben. Használjunk védőruhát, sapkát, védőálarcot és szemüveget. Érő gyümölcsöt ne permetezzünk. Tartsuk be az élelmezés-egészségügyi várakozási időt a permetezés és a fogyasztás között.

Növényi mérgek

Elsősorban a gyermekek veszélyeztetettek, hiszen mindent megkóstolnak. A színes levelek, bogyók különösen csábítóak számukra. Esős napok után a kertben gombák nőhetnek. Vizsgáljuk át a kertet és ezeket távolítsuk el. Nemcsak a kisgyermekek, hanem a nagyobbak is hajlamosak az erdőkben talált-netán jóízű- bogyókat, terméseket megkóstolni. A szobanövények között is számtalan mérgező található (pl.: dieffenbachia, a filodendron légző gyökere, fikusz, kroton, a ciklámen hagymája)

Ha gyermekünk kúszni, mászni kezd a szobanövényeket olyan magasan helyezzük el, hogy ne tudja elérni. Szabadban soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kisgyermeket. Mielőbb tanítsuk meg arra, hogy semmit ne kóstoljon meg, amit a szabadban talál.

Élvezeti cikkek

Az édes, színes likőrök ízlenek a kisgyermeknek, ezeket ne hagyjuk elérhető helyen. Alkohol tartalmú italokat tartsuk elzárva. Vendéglátás alkalmával figyeljünk a gyermekre fokozottan. Gyermekek számára az üdítőt vagy teát a felnőttek poharától eltérő színű és formájú pohárban kínáljuk, hogy véletlenül se tévessze össze azt.

Cigarettát sohase hagyjuk a gyermek számára elérhető helyen. Kisgyermek megeheti, nagyobb gyermek esetleg kipróbálja és nemcsak mérgezés, hanem égési sérülések veszélye is fennáll. Cigaretta csikket ne dobáljuk el az udvaron, a hamutartót tartsuk gyermek számára nem elérhető helyen. Már egy cigaretta lenyelése is életveszélyes mérgezést okozhat.

Festékek, kőolajszármazékok

Műhely, garázs nem a gyermek „felségterülete”. Ezeket a helyiségeket tartsuk zárva.

Festékek, oldószerek benzin és származékai súlyos mérgezéseket, felmaródást okozhatnak. Kiömölve robbanás veszélyt idéznek elő. Magas polcon, zárható szekrényben tartsuk ezeket.

Mikor gyanakodjunk mérgezésre?

Ha látszólag egészséges embernél előzmény nélkül hirtelen rosszullét jelentkezik. Tüneteket a mérgező anyag és a mérgezés mértéke határozza meg.

Ilyen tünetek lehetnek:

 • Hányás, hasmenés, nyelési panasz, szájnyálkahártya kimaródás, nyálfolyás, légzési zavar, Sebek, felmaródások, hólyagok a bőrön, szederjes bőrszín, eszméletvesztés, görcsroham, tudatzavar, látászavar, szűk vagy tág pupillák.
 • Ha a beteg elmondja, hogy - véletlenül vagy szándékosan- mérgező anyagot evett
 • Ha szemtanú állítja a mérgezés tényét
 • Gyógyszert vagy egyéb anyagot találunk a beteg környezetében.
 • Ha búcsúlevelet találunk a beteg mellett vagy előzőleg utalt öngyilkossági szándékra.
 • Ha a rosszullét mérgező anyaggal való érintkezés közben alakul ki.
 • Ha a több ember panaszkodik rosszullétre vagy több eszméletlen beteget találunk egy helyiségben (szén - monoxid mérgezés)
 • Jellegzetes szagú lehelet esetén
 • Jellegzetes szag a helyiségben, ahol a beteg tartózkodott.

Mit tehetünk, amíg a segítség megérkezik?

Azonnal hívjunk mentőt vagy vigyük kórházba a beteget!

 • Gázmérgezés gyanúja esetén vigyük szabad levegőre a beteget, ruháját lazítsuk meg.
 • Szájából a méreg maradékát vagy a hányadékot távolítsuk el. Ha eszméleténél van öblítsük ki a szájat.
 • Maró anyag (sav, lúg), benzin és származékainak, mosószer, szappanok ivása esetén itassunk tiszta vizet, tejet.
 • Hánytatni TILOS, mert a maró hatású anyag ismételt áthaladása a tápcsatornán újabb sérülést okoz, és ezzel többet ártunk a sérültnek.
 • Nem maró (gyógyszer, gomba) anyag evése, ivása esetén hánytassuk a beteget. Hánytatni csak eszméleténél lévő 3 évnél idősebb jól kommunikáló egyént szabad!
 • Eszméletlen beteget fordítsuk stabil oldalfektetés helyzetbe.
 • A hanyatt fekvő ember jobb oldalán helyezkedjünk el, térdeljünk le, bal karunkkal a térde alá nyúlva azt behajlítjuk, és magunk felé döntjük. A beteg bal karját a háta alá igazítjuk és határozott mozdulattal a jobb csípőt és a jobb vállat megragadva a bal oldalára gördítjük. Bal karját a háta mögött megigazítjuk, jobb karját behajlítva az arca alá helyezzük, jobb lábat térdben behajlítjuk.
 • Ruházat, bőr vegyszerrel való szennyeződése esetén a ruhát távolítsuk el, a bőrt mossuk le.
 • A szemet öblítsük ki.
 • Ügyeljünk arra, hogy közben mi magunk ne szennyeződjünk és ne sérüljünk meg.
 • Ha a beteget szájon vagy orron keresztül lélegeztetjük, vigyázzunk arra, hogy mi magunk ne mérgeződjünk meg.
 • Eszméletlen beteget csak annyira mozgassunk, amennyire a feltétlenül szükséges (kimentés, oldalra fordítás), mert a mérgezett keringése és légzése a mozgatás miatt leállhat.
 • A beteg körül talált gyógyszereket, növényi maradványokat, a hányadékot, ételmérgezés esetén az étel maradékát tegyük félre laboratóriumi vizsgálatra a méreg pontos megállapíthatósága érdekében.