Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

BNO: W87, áramütés, elektromos áram

Elektromos áram okozta sérülések (Áramütés)

Az elektromos áram okozta sérülések akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Akár gyermek, akár felnőtt szenved áramütést, a háttérben gondatlanság sejthető. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert korukból adódóan kíváncsiak, mindent ki szeretnének próbálni. Nagyobb gyermek barkácsol, elektromos készülékeket működtet. Fontos, hogy már kisgyermek korban felhívjuk a figyelmét az elektromos áram veszélyeire. Kisgyermek környezetében a lehetséges veszélyforrásokat küszöböljük ki.

Tegyünk a konnektorokba vakdugót. Elektromos készülékeket ne hagyjunk őrizetlenül, ha áram alatt vannak. Ne legyenek a lakásban kilazult kapcsolók, szabadon lógó vezetékek, házilag tákolt villásdugók, kapcsolók. Sérült vezetékű készüléket ne használjunk, ne javítsuk házilag szigetelőszalaggal.

Fürdőszobában fokozott figyelemmel használjuk az elektromos készülékeket. Száraz kézzel, gumi talpú lábbeliben működtessük az elektromos gépeket. Hajszárítót, villanyborotvát ne a fürdővízben ülve használjunk.

A konnektorba dugott készüléket (hajszárító, hajsütő, epilátor stb.) ne tartsuk a kád szélén.

Meghibásodott készüléket tovább ne használjuk, hanem szakemberrel javíttassuk meg.

Mit tegyünk áramütés esetén?

Legelső lépés az áramtalanítás. Kapcsoljuk ki az áramot, lehetőleg a kapcsoló szekrénynél.

A áramütést okozó készülékhez ne nyúljunk, seprűnyéllel, bottal toljuk odébb. A dugaszt az aljzatból a vezeték meghúzásával távolítsuk el. Ne használjunk fém eszközt semmiképpen.

A sérültet vizsgáljuk meg, van-e légzés, tapintható-e a pulzus. Ha nem, azonnal kezdjük meg az újraélesztést. Hívjunk mentőt!

Eszméletlen beteget fordítsuk stabil oldalfekvésbe. Tiszta tudatú beteget is fektessük le és hívjunk orvost, mentőt, mert a későbbi szövődmények (szívritmuszavar) elkerülése érdekében néhány vizsgálat elvégzése (EKG, enzimek) és orvosi megfigyelés indokolt.

Az áramütés helyén égési sérülés keletkezhet a bőrön. Általában két ilyen sebet találunk, az áram be és kilépésének a helyén. Ezt nevezik áramjegynek. A sebek ellátása más égési sérülésekhez hasonlóan történik, jól gyógyul.