Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Anorexia nervosa

Jelentése lelki eredetű lesoványodás. Jellemzően a tinédzser lányok, fiatal nők betegsége.

Oka

Ismeretlen, de kialakulásában az önbecsülés hiánya is szerepet játszik. A mai kor szépségideálja sovány. A „tökéletes testalkat” elérésének vágya drasztikus fogyókúrázásba, kimerítő testedzésbe kényszeríti a beteget.

Ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működjön megfelelő mennyiségű és összetételű táplálékra van szükség. Ha az energia bevitel és leadás egyensúlyban van, a testsúly állandó, nem változik. Fogyáshoz vezet, ha kevesebb tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége van. Ilyenkor a zsír raktárak mozgósításából fedezzük a még hiányzó energiát. Sovány embernek már nincsenek zsírraktárai, tehát a szervezet a fehérjéket kénytelen lebontani és energiává alakítani, ami az izomtömeg csökkenéséhez, súlyos éhezési tünetekhez vezet. Nagyfokú egészségkárosodás, életveszélyes állapot a következménye.

Anorexia tünetei

Beteges félelem az elhízástól. A beteg alig eszik, csont és bőr, ám mégis kövérnek látja magát. A további fogyás érdekében sokat sportol, edz, fitness- termekben sanyargatja magát.

Ételek közül csak csekély kalória tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket hajlandó elfogyasztani. Folyton kalóriát számol, élelmiszerek csomagolását böngészi. Csökkentett energia tartalmú ételek után kutat. Egyoldalúan táplálkozik. Emiatt a szervezetben súlyos hiány állapotok alakulnak ki, amelyek különféle tünetekben nyilvánulnak meg.

  • A haj hullik, vékony és töredezett
  • A bőr vékony, száraz, sérülékeny, sápadt
  • A körmök töredezettek
  • Gyengeség, rossz közérzet, ájulás fordulhat elő
  • Rossz hangulat, depresszió, elégedetlenség érzés
  • Az anyagcsere lelassulása következtében és a kevés táplálék fogyasztása miatt székrekedés alakul ki,
  • A hormonműködés zavarai miatt a menstruáció elmarad, alacsony vércukorszint, csontritkulás következik be.
  • Az immunrendszer gyengülése hajlamosít különböző betegségek kialakulására
  • Vérszegénység, vitaminhiány, szívritmuszavarok, izomgyengeség tapasztalható.

Hogyan segítsünk?

Az anorexiás beteg környezetében élők, családtagok, barátok szerepe jelentős a betegség felfedezésében és a kezelés forszírozásában. A kezelés célja az ideális testsúly elérése, a lelki és testi egyensúly helyreállítása. Anorexiás egyénnek nincs betegség belátása.

Kérjük pszichiáter segítségét. Győzzük meg a beteget arról, hogy kezeltetnie kell magát.

Kísérjük el a rendelőbe. A nagyon sovány, legyengült beteget kórházban kell kezelni.

Önmaga elfogadása segíti a gyógyulást.

Ne bíráljunk más embereket a külsejük miatt a jelenlétükben. Más emberek elfogadása segít az emberi kapcsolatok kialakításában. Az emberi értékeket ne a külső alapján ítéljük meg.

Segítsünk örömet okozó elfoglaltság kialakításában. Olyan tevékenységet végezzen, ami sikerélményt nyújt a számára.

Fokozatosan térjen vissza a rendes, egészséges táplálkozáshoz. Ebben szakember irányítása elengedhetetlen. Orvos, pszichiáter és dietetikus együttműködése és ellenőrzése szükséges a normális étrend és életmód visszaállításához.

Fokozatosan emelje a táplálék adagokat, mert a hirtelen nagy mennyiségű étel fogyasztása megterheli az emésztőrendszert, ami hányáshoz, hasmenéshez, hasi fájdalomhoz vezethet. A magas kalória tartalmú nehéz, zsíros ételek fogyasztása hasnyálmirigy gyulladást válthat ki A túl sok folyadék fogyasztása terheli a szívet. A lelassult anyagcserét fokozatosan állítsuk vissza a normális szintre. Rostdús étrend növeli a széklet mennyiségét, ezáltal fokozza a bélműködést.

Többször keveset egyen. A táplálék összetételét diétás nővér segítségével állítsuk össze.

Étkezés alkalmával nyugodt körülményeket alakítsunk ki. Terítsünk ízlésesen. Az étkezés legyen öröm. Az étel legyen gusztusos, változatos. Igazodjon a beteg ízléséhez.

A testmozgás továbbra is fontos része az egészséges életmódnak de ne legyen túlzott, kimerítő.