Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Bulimia nervosa

A bulimia nervosa hasonlóan az anorexiához, az evészavarok közé tartozó betegség. Szintén a fiatal nők körében gyakori. Lényege az elhízástól való beteges félelem és a kontrolálatlan és mértéktelen zabálási rohamok együttes jelenléte. A beteg válogatás nélkül mindent felfal, majd hashajtással, hányással megszabadul az ételtől. Az elhízástól való félelmében vízhajtózás, beöntés, koplalás és a túlzott testedzés is szerepel a testsúlyt csökkentő módszerek között. A diagnózis kimondásához 3 hónapon át fennálló, legalább heti két falási- tisztulási epizód előfordulása szükséges.

Oka

Nem tisztázott. Egyesek szerint önértékelési zavar, testkép zavar (önmagát kövérnek látja), érzelmi problémák hajlamosítanak a betegség kialakulására. A családban előforduló depresszio, alkoholizmus, szülők pszichiátriai betegsége növeli a bulimia kialakulásának kockázatát.

Tünetei

A betegség sokáig rejtve marad, hiszen a testsúly általában normális, de lehet sovány vagy elhízott is. A nagyfokú habzsolás olyankor fordul elő, ha a beteg egyedül van.

Bulimia gyanúját kelti, ha túl sokat foglalkozik a testsúlyával, Retteg az elhízástól, Túl sok hashajtót szed. (Itt jegyezném meg, hogy fiatal, egészséges nők hashajtó szedése eleve kóros) Otthon tárolt élelmiszerek rövid idő alatt elfogynak. A fogak romlásnak indulnak, mert hányáskor a gyomorsav károsítja a fogzománcot és a fogínyt. Nyelési zavarok alakulhatnak ki, mert önhánytatás közben ujjal vagy egyéb tárggyal történő garatingerlés sérülést okoz a torokban. Sérülések következtében hegesedés, zsugorodás következhet be. A sorozatos hányás folyadékvesztéssel jár, ami a szervezet kiszáradásához, vesebetegség, szívritmuszavar kialakulásához vezet.

Bulimia gyanújára fogászati vagy gégészeti vizsgálatok során derülhet fény. A betegség gyógyítása pszichiáter segítségével történik. A háziorvost célszerű felkeresni, aki a megfelelő szakrendelésre utalja a beteget.

Hogyan segíthetünk?

Kérjük pszichiáter segítségét. Győzzük meg a beteget arról, hogy kezeltetnie kell magát.

Kísérjük el a rendelőbe.

Önmaga elfogadása segíti a gyógyulást.

Ne bíráljunk más embereket a külsejük miatt a jelenlétükben. Más emberek elfogadása segít az emberi kapcsolatok kialakításában. Az emberi értékeket ne a külső alapján ítéljük meg.

Segítsünk örömet okozó elfoglaltság kialakításában. Olyan tevékenységet végezzen, ami sikerélményt nyújt a számára. Érdeklődéi körének megfelelő alkotó tevékenység sokat segíthet. (rajzolás, festés, varrás, zene, tanítás)

Fokozatosan térjen vissza a rendes, egészséges táplálkozáshoz. Ebben szakember irányítása elengedhetetlen. Orvos, pszichiáter és dietetikus együttműködése és ellenőrzése szükséges a normális étrend és életmód visszaállításához.

Többször keveset egyen. A táplálék összetételét diétás nővér segítségével állítsuk össze.

Étkezés alkalmával nyugodt körülményeket alakítsunk ki. Terítsünk ízlésesen. Az étkezés legyen öröm. Az étel legyen gusztusos, változatos. Igazodjon a beteg ízléséhez.

A testmozgás továbbra is fontos része az egészséges életmódnak de ne legyen túlzott, kimerítő.