Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Szédülés (Vertigo)

Szédülés a testnek a környezethez viszonyított forgó vagy egy irányba húzó mozgásélménye.

A szédülés olyan tünet, melyet több betegség is kiválthat. Általában az agy vérellátásának romlása miatt oxigén hiányos állapot következtében alakul ki.

Milyen betegségek válthatják ki a szédülést?

  • A vérnyomás ingadozások, alacsony, illetve túl magas vérnyomás.
  • Az agyi erek meszesedése vagy a nyaki gerinc degeneratív betegségei, melyek következtében az agy vérellátása romlik.
  • A fül egyensúlyozó szervének betegségei.
  • Idegrendszeri betegségek, daganatok, depresszió, pánik betegség, kialvatlanság, túlhajszolt életmód.
  • A túl kevés folyadék bevitele, kiszáradás.
  • Láz, fertőzések, mérgezések, gyógyszerek mellékhatásai

Mint látjuk nagyon sok betegség jelző tünete, lehet. Mindig komolyan kell venni, mivel a szédülést ájulás és eszméletvesztés is kísérheti.

Amennyiben a szédülések gyakorisága megnő és más tünetek is kísérik forduljunk házi orvosunkhoz!

Milyen tünetek vezethetik be a szédülést?

Szédülést megelőzheti sápadtság, hideg verejtékezés, hányinger, hányás. Vannak esetek, amikor fejfájás, fülzúgás, tenyér izzadása a figyelmeztető jel.

Amennyiben a szédülések gyakorisága növekszik, figyeljük meg a szédülések milyenségét: mikor jelentkezik (fekvésből hirtelen felállás váltja ki, autózásnál, sportolás közben), lehet e valamilyen szedett gyógyszer mellékhatása.

Életmódunkkal befolyásolhatjuk-e a szédülések előfordulását?

A mai rohanó világban, amikor mindenki az anyagi javak halmozására törekszik, háttérbe szorulnak a pihenésre, kikapcsolódásra fordítható órák száma. Nagyon sok esetben a szédülés könnyen megmagyarázható, kevés alvás vagy koplalás áll a hátterében. Persze ez könnyen orvosolható. Fordítsunk kellő időt a pihenésre, alvásra. Menjünk el kirándulni, tartózkodjunk minél többet a tiszta levegőn. Az étkezések elmulasztása nem csak az anyagcserénket borítja fel, de a vércukor szint csökkenése következtében a szédülés, ájulás is előfordulhat. Az ételeket ne nagyon sózzuk, mivel vérnyomás emelő hatása van. Törekedjünk az egészséges ételek fogyasztására, igyunk kellő mennyiségű folyadékot (2-2,5 liter), ásványvizet, frissen préselt gyümölcsleveket, gyógyteákat.

Óvakodjunk az alkoholtól, mivel normális egészséges személynél is egyensúlyozási problémákat okozhat, de a szédülésre hajlamos egyéneknél fel erősítheti a tüneteket.

Óvakodjunk a fekvő, illetve ülő helyzetből való hirtelen felállásra. Lassan koncentrálva, fokozatosan álljunk fel.

Autózás, repülőgépen és hajón utazás is kiválthatja a szédülést, hányingert. Ebben az esetben vegyünk be utazás előtt 30 perccel rosszullét elleni gyógyszert, amit előzőleg házi orvosunkkal felírathatunk.

Amennyiben a szédülések alapos kivizsgálás és gyógyszeres terápia után sem szűnnek meg teljes mértékben, be kell rendezkednünk otthonunkban a minél biztonságosabb életre. A használati tárgyakat úgy helyezzük el lakásunkban, hogy szédülés vagy ájulás esetén minél inkább ki tudjuk védeni az esetleges sérüléseket. A lépcső mellé szereltessen korlátot, kapaszkodót a biztonságosabb közlekedés érdekében. Fürdés illetve hajmosás esetén, ha tehetjük, kérjük hozzátartozónk segítségét. Fürdőkádra szerelhető kapaszkodóval illetve csúszásgátló betéttel tehetjük biztonságosabbá a tisztálkodást. Az utcán kísérővel közlekedjen, egyedül ne induljon útnak.