Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

OTTHONI SÉRÜLÉSEK ELLÁTÁSA

A háztartási balesetek többsége általában otthon ellátható. Célszerű minden háztartásban tartani elsősegélydobozt, melyet egy háziasszony a gyógyszertárban recept nélkül kapható eszközökkel fel tud szerelni. Ahhoz a sérüléshez, amit ebből a dobozból nem lehet ellátni valószínűleg szakember kell.

A doboz tartalma:

 • Betadin bőrfertőtlenítéshez
 • steril géz
 • gézpólya
 • ragtapasz
 • olló
 • gyorstapasz

Fontos tudni hol van az a határ, ahol a baleset ellátására laikus már nem alkalmas. Ha bizonytalanok vagyunk a sérülés ellátásában, érdemes inkább orvoshoz fordulni.

Sebek formái, és ellátásuk

 • szúrt seb - néha jelentéktelennek tűnő sérülés, mélysége azonban nem mindig megítélhető. A szúrt sebek esetén, főként, ha szennyezett eszköztől származnak (rozsdás szög) nagy a fertőzés veszélye. Az ilyen sérüléseket lássa orvos!
 • metszett seb - a legjobb gyógyhajlamú seb, kisebb metszett sebeket otthon is el lehet látni (kivétel ez alól, ha a sérülést földes, rozsdás, szennyezett eszköz okozta)
 • zúzott seb - tompa erőbehatásra keletkezik, mélységét és a roncsolás milyenségét nem lehet előre meghatározni
 • harapott seb - mindig fertőzöttnek tekintendő nem alkalmas otthoni ellátásra mindig orvoshoz kell fordulni
 • lőtt seb - szintén egészségügyi intézményben ellátandó sérülés

Az otthoni sebellátás csak a seb környékének megtisztítására, és a seb steril fedésére korlátozódjon. Ha az ellátott seb rosszabbodik váladékozni kezd, piros, gyulladt, fájdalmas, és ezt láz kíséri azonnal orvoshoz kell fordulni. A tetanusz betegség még napjainkban is életveszélyes állapotot okozhat, veszélyesek a szúrt, mély, roncsolt, szennyezett sebek. Az 1941 01. 01. előtt születettek nem kaptak tetanusz elleni védőoltást, őket a kórházi sebellátáskor oltják be.

Egyéb otthoni sérülések ellátása

Az alábbi témákat részletesen is tárgyaljuk:

ˇ Égés ( Égésbetegség )

Csak az első fokú, kis kiterjedésű égési sérülés látható el otthon. (Az első fokú égés bőrpírral és hólyagképződéssel jár.)

Az égés elsődleges ellátása a hűtés. Az égést követő 20 percig történő folyamatos hűtés folyó hideg víz alatt csökkenti az égés mélységét.

A nagy kiterjedésű első fokú hólyagos sérülés ellátása orvosi feladat. A nagy sebfelület miatt fennáll a fertőzés veszélye.

ˇ Áramütés

Elektromos áram okozta sérülés, mindenütt előfordulhat, ahol elektromos készülék van. Az egyenáram kevésbé veszélyes sérülést okoz, mint a váltóáram, a villámcsapás a legveszélyesebb az áram okozta sérülések közül. Az áramütés eszméletvesztést és szívmegállást is okozhat.

Elsősegélynyújtás:

A sérültet mindenképpen ki kell szabadítani az áram hatása alól úgy, hogy a segítségnyújtó ne sérüljön.

A háztartásban történt balesetnél a legegyszerűbb a biztosíték lekapcsolása

Bármilyen állapotú a sérült -eszméletlen, vagy láthatólag jól van,- mindenképpen kórházba kell szállítani.

Mérgezés vagy gyógyszer-túladagolás esetén a beteg panaszmentes lehet, vagy különböző súlyosságú állapotok, állhatnak fenn. Ennek megítélése orvosi feladat, tehát minden ilyen esetben mentőt kell hívni. Fontos azonban kideríteni a méreg vagy gyógyszer milyenségét és mennyiségét. A hozzátartozó jobban ismeri a beteg által szedett gyógyszereket, a háztartásban lévő vegyszereket, így segítségére lehet a kiérkező orvosnak.

A mérgező anyagokat, vegyszereket, tisztítószereket gyermekek elől gondosan el kell zárni, így megelőzhetjük a súlyos baleseteket!