Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

csökkent látás, látásgyengeség, kontaktlencse

Kontaktlencse

Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a látás. Ezért fontos, hogy ez az érzékszervünk is tökéletesen működjön. Vannak esetek, amikor a látás élessége károsodik. Ez az állapot nem csak fénytörési zavarok eredménye lehet, hanem számos betegség is előidézheti. Ki kell deríteni, hogy mi is okozza a látásromlást, a kiváltó okot kezelni kell.

A látás javítására szolgáló eszközök a szemüveg és kontaktlencse, de vannak műtéti eljárások is, amikkel a probléma megoldható, bár ezek általában igen költségesek.

A kontaktlencse története egészen Leonardo da Vincihez nyúlik vissza 1508 -ig. Tényleges kísérleteket azonban először Th. Yong végzett 1801-ben. A. E Fick 1888-ban nyulakon végzett kísérletei alapján megállapította, hogy közvetlenül a szemre felhelyezett úgynevezett kontaktkagyló együtt mozog a szemmel. Egy évvel később 1889-be August Müller, saját -14.0 dioptriás szemén csiszolt kontaktkagylóval végzett kísérleteiről és azok eredményeiről számol be disszertációjában.

1920-ban sikerült csak kifogástalan állapotú kontaktkagylókat előállítani, ami Carl Zeiss nevéhez, a ma is híres és az egyik legjobb szemüveg- és kontaktlencse gyártó Zeiss cég alapítójának nevéhez fűződik.

1955-1960 körül, amikor már egyre tökéletesebb lett a keménylencse, megjelent a lágylencse is. A mai napig fejlesztik, hogy minél kellemesebb viselet legyen.

A kontaktlencse a szem fénytörési hibáinak korrigálására szolgáló olyan eszköz, melyet közvetlenül a szemgolyóra, a szaruhártyára helyeznek fel.

Két fajtáját különböztetjük meg:

Kemény kontaktlencse valamint, lágy (rugalmas) kontaktlencse. A rugalmas lencsére olyan erők hatnak a szemen, melyek meghajlítják és a szaruhártya elülső felületére simítják rá.

Kinek ajánlott a kontaktlencse viselése?

A kontaktlencse mindenkinek ajánlott, aki be tudja tartani a kontaktlencse tárolásához és ápolásához szükséges higiénés szabályokat.

A kontaktlencse előnyei röviden

  • Szemüvegnél nagyobb látóteret biztosít
  • Minden tekintési irányban jó látást biztosít
  • Jobb térlátás, mint szemüveggel
  • Láthatatlan, ezért természetes megjelenést biztosít, ami segít a szemüveg okozta lelki problémák kiküszöbölésében
  • Nem párásodik be
  • Nem csúszik le az orról, nem nyomja a halántékot, a fület
  • Olyan foglalkozások és tevékenységek is végezhetők, amelyekben a szemüveg akadályozna (fényképezőgép, távcső, mikroszkóp, lövészet, különféle sportok)
  • A szemüvegkeret törése nem okoz sérülést

Felnőttkorban már igénybe vehetjük a különböző szemklinikák kínálta lézeres szemműtéteket. Ezek azonban sajnos sok pénzbe kerülnek és nem veszélytelenek, ezért ajánlatos előtte tájékozódni a klinikáról, a beavatkozásról, a beavatkozás hatásáról és kockázatairól.

Vannak emberek, akiknél a szem könnyelválasztása csökkent, szárazabb a szemük, mint normális esetben, ezeknél az embereknél műkönny használata mellett is csak néhány órát lehet a szemben a lencse. A magyarázat egyszerű, a kontaktlencse gyakorlatilag a könnyben úszva helyezkedik el észrevétlenül a szemben, ha száraz a szem, a lencse nem tud a szemmozgásokhoz megfelelően alkalmazkodni, és idegentest érzést okoz a szemben, ami hosszabb távon irritációt, szemgyulladást válthat ki.

A kontaktlencséknek nagyon sok fajtája létezik, az egynapos lencséktől (reggeltől estig lehet a szemben, minden nap újat kell használni) a 30 naposokig (1 hónapig egyfolytában bent lehet a szemben, 6-szor áteresztőbb, mint a normál lencsék), vannak színesek dioptriával és anélkül.

Az Egyesült Államokban nem okoz meglepetést, ha kisiskolás gyermekeket látunk kontaktlencsével. Mivel a lencse teljesen ráfekszik a szaruhártyára, a szemromlás lelassítható. Gyermekeknél fontos, hogy az iskolában ne csúfolják őket, el tudjanak menni, sportolni társaikkal, teljes életet tudjanak élni, komplexusok nélkül. Erre is megoldást jelent a kontaktlencse.

Mire kell figyelnünk, ha kontaktlencsét használunk?

Kontaktlencsét, csak alapos szemvizsgálat után, szakember (optometrista) ajánlásával kaphatunk.

Amennyiben kezdő kontaktlencse viselők vagyunk, a laborban megtanítják a helyes lencse használatot. Hogyan tegyük be, vegyük ki, hogyan ápoljuk a lencséket.

Fontos, hogy a szakember utasításait pontosan betartsuk, akár a lencseviselésére vagy a kontroll vizsgálatra vonatkoznak.

A kontaktlencséknek is van szavatossága, ezt az időt túllépni nem szabad, még akkor sem, ha a lencse viselése nem okoz panaszokat.

Mindig tiszta kézzel nyúljunk a lencséhez, legjobb, ha fertőtlenítős kézmosót használunk ezekben az esetekben kezünk tisztítására.

Csak épp, sérülésmentes lencsét helyezzünk fel a szemünkbe, és csak addig hordjuk ameddig a lencse típusa, megengedi.

Éjszakára mindig távolítsuk el szemünkből, ne aludjunk benne, kivételt képeznek azok a lencsék, melyek 30 napos használatra lettek tervezve és aludni is lehet bennük.

Úszáskor, strandoláskor a lencsét távolítsa el a nagyfokú fertőzés veszélye miatt.

Hölgyek esetében kozmetikai szereket, sminket lehet használni. Arra kell ügyelni, hogy a smink a kontaktlencse behelyezése után kerüljön fel a szemre, és mielőtt eltávolítanánk a lencséket, alaposan tisztítsuk meg a szemeket a kozmetikai szerektől.

Vannak olyan kozmetikai készítmények (szemceruza, szempillaspirál), melyek kifejezetten kontaktlencse viselők részére készülnek, részesítsük ezeket előnyben.

Napközbeni kontaktlencse viselés idején, ha szemünket száraznak érezzük, használjunk műkönnyet, mely benedvesíti a szemünket.

Bármilyen kellemetlen, szúró érzés esetében távolítsuk el szemünkből a lencséket és addig ne használjuk, ameddig szemünk állapota nem javult meg teljesen. Abban az esetben, ha szemgyulladásunk van az addig használt lencséket dobjuk ki, és gyógyulás után egy új lencsét kezdjünk el használni.

Rendszeresen járjunk szemészeti ellenőrzésre.

A kontaktlencse ápolása!

A lencsét a gyártó utasítása szerint tisztítsa és fertőtlenítse

Alapos, fertőtlenítős kézmosás után, száraz kézzel nyúljunk csak a lencsékhez. A kontaktlencséket használat után több módon is tisztíthatjuk. Vannak a több lépcsős tisztító módszerek, melyek fehérje-oldásból, fertőtlenítő oldatos lemosásból, és a tároló dobozba helyezett tároló folyadékból állnak. A másik, egyszerűbb megoldás a többfunkciós oldat használata, mely egyben tároló- fertőtlenítő- és fehérjeoldó oldat.

Figyelnünk kell arra is, hogy időszakosan a tárlódobozt is le kell cserélnünk a fertőzések kivédése érdekében. A tárlódoboz két kis betűjellel (R -jobb szem, L -bal szem) ellátott részből állnak, a betűjelnek megfelelő részbe kell behelyezni a lencsét használat és tisztítás után.

A nem kellően tisztított kontaktlencse súlyos fertőzés forrása lehet, amely szaruhártya fekélyhez és a látás elvesztéséhez vezet.