Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Szemműtét utáni tennivalók

Többféle szembetegséget ismerünk, amelyeket idővel sebészeti beavatkozással lehet csak gyógyítani. A műtéti eljárásokat mindig az adott betegségnek és a beteg állapotának megfelelően a szemsebész szakorvos válassza ki. A szemműtétek elsődleges szempontja, hogy a beteg visszanyerje látását, természetesen a minél tökéletesebb látásélességre törekedve.

A szem betegségeinek ( szürkehályog) műtéti beavatkozásai után egy-két napos kórházi tartózkodás szükséges. Nagyobb műtétek(retina műtét) esetén hosszabb kórházban tartózkodás is lehetséges.

A szem élességének javítására a mai kor legmodernebb és legfejlettebb technikáit alkalmazzák. Ezeket lézeres szemműtéteknek nevezzük.

A lézeres szemműtétek lényege, hogy a csökkent látást korrigálják, úgy, hogy a szaruhártyát a számítógéppel vezérelt lézerrel csiszolják, eredményeképpen megváltozik a szem fénytörő képessége és javul a látás.

A beavatkozások 5-10 percesek és a beteg még aznap otthonába hazatérhet.

Otthoni tennivalók lézeres szemműtétek után!

A beavatkozást végző szemorvos a beteget hazabocsátása előtt mindig hasznos tanácsokkal látja el.

A legfontosabb, hogy a szemet pihentetni, és a káros sugaraktól védeni kell. Kérjük hozzátartozónk, családtagunk, vagy kedves ismerősünk segítségét a hazafelé való úton való segédkezésben, mivel a gépkocsivezetés tilos.

A legjobb, hogy ha a klinikát sötét lencséjű, UV szűrős napszemüveggel a szemünkön hagyjuk el, erősebb sugárzás esetén egy sálat is köthetünk a napszemüvegünk elé, hogy a káros sugarakat még inkább kivédjük.

Otthonunkba hazatérve a lakást sötétítő függönyökkel sötétítsük el. A szemünket ne terheljük, a legjobb, ha ezeket az órákat alvással vagy zenehallgatással töltjük, természetesen csukott szemmel. A televízió nézését is mellőzük.

Fontos, hogy a kezelőorvosunk által felírt kezelést betartsuk. A szemcseppeket mindig pontos időben és cseppszámmal adagoljuk. Rendszeresen végezzük el az orvos által javasolt szemtornát.

Tartózkodjunk a házimunka végzésétől, cipekedéstől, hajolgatástól. Pihenjünk sokat, ne erőltessük meg szemünket, elsődleges szempont legyen szemünk minél tökéletesebb gyógyulása.

Az előzetesen megbeszélt és egyeztetett kontroll vizsgálatokon pontosan jelenjünk meg. Közlekedésben kérjünk segítséget, nehogy balesetet szenvedjünk.

A későbbiekben is kerülnünk kell az erős napsugárzást. Ha valakinek a számítógép a munkaeszköze, képernyővédővel, vagy speciális szemüveggel kivédhetjük a káros sugarakat.

A nehéz tárgyak, súlyok emelését kerülni kell.