Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Szürke hályog (cataracta)

A szürke hályog vagy más néven katarakta (cataracta) a szemlencse elhomályosodásával, elszürkülésével járó szembetegség, amely látásromláshoz vezet.

A szemlencse feladata, hogy a szembe kerülő fényt az ideghártyára (retinára) fókuszálja. Ahhoz, hogy a kapott kép éles legyen, a szemlencsének tisztának, átlátszónak kell lennie.

Mi is az a szürke hályog?

A szürke hályog egy homály a teljesen áttetsző szemlencsében. Az idő múlásával ez a homály megvastagodik, a fény egyre nehezebben hatol át rajta, romlik a látás.

Egyik szemről a másikra nem vihető át, mégis a gyakorlat azt mutatja, hogy akinek az egyik szemén előfordult, nagy valószínűsséggel a másikon is jelentkezni fog.

Mi válthatja ki a betegséget?

A szürke hályog lehet veleszületett és szerzett, amikor valamilyen külső tényező hatására alakul ki.

Hajlamosító tényezők közé sorolhatjuk a dohányzást, a cukorbetegséget, nagymennyiségű erős napsugárzást, egyes gyógyszerek ( steroid ) mellékhatását, a szemet ért sérülést és az időskort. Idősebb korban gyakoribb az előfordulása. Az életkor előrehaladásával ugyanis a szemlencsében lévő fehérjék kisebb molekulacsoportokká állnak össze, ezáltal megváltozik a lencse fénytörő képessége.

Milyen tüneteket okoz a betegség?

A betegek homályos, ködös látásra panaszkodnak. Romlik a fényérzékelés, erősebb fény kell például az olvasáshoz. A szem hamarabb elfárad, ilyenkor a kettős látást említik panaszként vagy foltok látását a szem előtt. Mivel a betegség fejlődése lassú és fájdalommentes, a betegek többsége későn fordul orvoshoz, amikor már súlyos látásromlásról panaszkodnak.

A szürke hályog fejlődése visszafordíthatatlan folyamat. Előbb utóbb, műtéti beavatkozásra kerül sor. A műtétet jobb, ha minél előbb elvégzik, mert így gyorsabb a gyógyulás. A műtétre való felkészítés a házi orvos és a kezelőorvos szoros együttműködésével kell, hogy történjen.

A betegnek műtét előtt alapos kivizsgálásban kell részesülnie. Külön hangsúly kell fektetni a szemészeti vizsgálatra, melyet a optimális esetben a műtétet, beavatkozást végző orvos végez el. Az orvos tájékozódik a szürke hályog érettségi fokáról, és a vizsgálatok eredményeit figyelembe véve, dönt arról, hogy a betegen elvégezhető-e a beavatkozás vagy nem.

Szürke hályog műtéti eljárása!

A szürke hályog eltávolításának több műtéti eljárása ismert, mindig a beavatkozást végző szemsebész választja ki a beteg korának, állapotának legmegfelelőbbet.

A műtéti eljárás már rutin műtétnek számit. A szürke hályog gyógyítása mellett a műtét alatt lehetőség nyílik a szem korább fénytörési hibáinak korrigálására is.

A beavatkozásnak a lényege, hogy az elszürkült szemlencsét eltávolítják, és műlencsét ültetnek be.

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik 20-25 percig tart és az érzéstelenítő beadásakor jelentkező kellemetlenség mellett teljesen fájdalommentes.

Az új műtéti eljárás lényege, hogy a régitől eltérve nem 10-12mm-es bemetszést végeznek a szemen, hanem 2, 8-3mm-es vágás is elegendő ahhoz, hogy az ultrahangos lencsemag-darabolós készülékkel a beteg szemlencsét eltávolítsák, és a műlencsét behelyezzék.

A műlencse rendkívül szövetbarát anyagból készül, melyet a szem, reakciómentesen visel.

A műtét utáni napon a beteg otthonába haza mehet. A teljes gyógyulás 4-6 hét alatt következik be, szemcsepp használata szükséges lehet. A műtét utáni hetekben a teljes gyógyulásig a betegnek kímélnie kell magát, óvakodnia kell a nehéz súlyok emelésétől, a kemény széklettől, az erős köhögéstől.

A szem 3 hónap után alkalmazkodik a helyes fényviszonyokhoz, a látás dioptriákat javulhat, szemüveg vagy kontaktlencse viselésével a beteg ismét teljes életet élhet.

Mit tehetünk, hogy megóvjuk szemünk épségét?

Már gyermekkorban óvni kell a szemeket. A szemnek is pihenésre van szüksége ezért a megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos.

Szabályozzuk gyermekünk számára a televízió és a számítógép képernyője előtt tölthető időt. Tanulóasztalaikat állítsuk ablak elé, szoktassuk őket ahhoz, hogy természetes fénynél tanuljanak, ha ez nem megoldott gondoskodjunk a helyes megvilágításról.

Nyáron viseljenek napellenzős sapkákat. Évente vigyük gyermekeinket szemész szakorvoshoz, hogy az esetlegesen fellépő problémákat idejében tudják kezelni, így nagyobb az esélye a gyógyulásra.

Felnőtteknél is nagyon fontos a kellő mennyiségű alvás. Ha munkaeszközünk a számítógép, használjunk képernyővédőt vagy olyan szemüveget, amely kivédi ezeket a káros sugarakat.

A vezetéshez is legjobb, ha speciális szemüveget használunk szürkületben és napsütésben.

Nyáron, erős napsütésben használjunk szemünk védelmére napszemüveget. Érdemes beruházni egy speciális darabra, mivel a piacon kapható olcsó napszemüvegek többet ártanak a szemünknek, mint használnak ( a napszemüveg nincs ellátva UV védő filmréteggel, a sötét üveg alatt kitágulnak a pupillák és nagyobb mennyiségű káros UV A és UV B sugárzás éri szemünket ). Soha ne nézzünk közvetlenül a napba.

Hölgyek esetében fontos, hogy kozmetikai szereiket, amik a szemmel is érintkeznek 3 -6 havonta cseréljék le, mert a hosszan használt szempillaspirál fertőzés forrása lehet. Le kell cserélni ezeket a kozmetikai cikkeket akkor is, amikor szemgyulladás után újra szeretnénk magunkat sminkelni, mivel újra fertőzhetjük a már gyógyult szemet. Éjszakára mindig mossuk le a sminket, ne hagyjuk a maradványokat a szemen, mert bele mehet és irritálhatja azt. Vannak erre a célra kifejlesztett speciális, kímélő szemlemosó készítmények.

Ha száraz a szemünk használjunk műkönnyet.

Fáradt szemek esetében használhatunk gyógynövényes szemfürdőt is. Erre alkalmas gyógynövény, ahogy a neve is mutatja a szemvidítófű, melynek főzetével borogassuk szemünket. Gyulladás esetén hatásos lehet még a kamillás borogatás is.

Rendszeresen látogassunk el szemorvosunkhoz és ellenőriztessük látásunkat és szemünket.

Mit tehetünk, ha kifejlődött a szürke hályog, de még nem érett meg a műtétre?

A betegek nagy része cukorbeteg, magas vérnyomásos vagy éppen nikotinfüggő.

Fontos, hogy először is változtassunk életmódunkon.

Törekedjünk a minél egészségesebb életmódra, táplálkozzunk egészségesen, rostban, vitaminban gazdagon.

Óvakodjunk a magas szénhidrát, zsír és cukor tartalmú ételektől. Védjük szemeinket az erős és káros napsugárzástól.

Rendszeresen járjunk házi orvosunkhoz vagy belgyógyász szakorvosunkhoz kontrollvizsgálatra. Az előírt gyógyszeres terápiát tartsuk be.

A szürke hályog előrehaladásával látásunk élessége egyre romlik. Mellőzük a gépkocsivezetést, és a közlekedésben is kérjünk segítséget, ha szükségünk van rá.

Abban az esetben, ha egyik családtagunkat érinti a betegség szobájában vagy lakásában a már jól ismert tárgyakat csak a beleegyezésével vagy előzetes figyelmeztetés után változtassuk csak meg, hogy a közlekedésben vagy a mindennapi teendők elvégzésében ne okozzon problémát az érintettnek.

A szemész által előírt szemcseppet az utasítás szerint rendszeresen használjuk.

A szemcsepp helyes beadásának módja:

Kérjük meg a beteg hozzátartozónkat, hogy üljön le egy székre, hajtsa fejét hátra.

Helyezzük domináns kezünket a beteg homlokára, támasszuk meg, másik kezünkkel húzzuk le az alsó szemhéját majd a hozzátartozónk alsó szemhéja alá cseppentsük be az előírt cseppszámú szemcseppet.

Kérjük meg, hogy forgassa körbe 1-2- szer a szemét, hogy a szemcsepp egyenletesen el legyen oszlatva a szemfelületen.

Ha a beteg véletlenül pislog vagy becsukja a szemét, vagy a csepp a szemhéj külső felszínére kerül, ismételjük meg a kezelést.