Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Vakság

A vakság a látásnak ideiglenes vagy végleges megszűnése.

Ideiglenes lehet a vakság, ha a szaruhártya betegségeiből kifolyólag (gyulladás, szürke hályog) a fénysugarak nem jutnak át a szembe.

A gyulladások gyógyítása után a látás javul, de maradandó látásélesség romlás is gyakori.

A szürke hályog műtéti úton való eltávolítása után a vakság megszüntethető.

A maradandó vagy gyógyíthatatlan vakság végleges állapot.

A statisztikák szerint a világon 16 millió vak ember él. A látás elvesztése lehet egy vagy kétoldali, teljes vagy részlege, lehet átmeneti vagy visszafordíthatatlan.

Hazánkban gyakori a cukorbetegség ( diabetes) és magas vérnyomás (hipertónia) szövődményeként kialakuló vakság, de első helyen szerepel a látóhártya központi részének időskori elfajulása ( időskori macula-degeneráció ). Ezeknek a betegségeknek a kialakulásában nagy szerepet játszanak a helytelen táplálkozási szokások, a túlzott dohányzás.

A vakságban szenvedő embernek a környezetét, családját is befolyásolja a betegség.

Mit tehetünk, ha vak családtaggal élünk együtt?

Talán a legfontosabb, hogy családtagunk érezze szeretetünket, támogatásunkat.

Ha valaki megvakul, nem könnyű elfogadnia ezt a megváltozott helyzetet. A környezete segítségére szorul mindennapi tevékenységei során. Át kell szerveznie az életét, meg kell tanulnia együtt élni a betegségével.

Kezdetben, komoly gondokat okozhat a tájékozódás, a közlekedés és az önellátás. A látás kieséssel a többi érzékszerv fontossága és működése felerősödik. Szaglásuk, tapintásuk, hallásuk kifinomultabbá válik.

A lakásban a használati tárgyakat úgy helyezzük el, hogy a közlekedésben ne okozzon gondot, kerüljük a sérülést okozó tárgyak alkalmazását. A már helyükön elfogatott és megszokott tárgyakat csak úgy mozdítsuk el, hogy előtte szóltunk az érintettnek, nehogy balesetveszélyes helyzetet teremtsünk.

Vannak már forgalomba olyan használati tárgyak, amik hangjelzéssel jelzi, hogy elkészült az étel, vagy le főtt a kávé, ha tehetjük, használjunk ilyeneket. Engedjük, hogy bizonyos feladatokat egyedül végezzen, mert így segítjük az önellátás kialakulását.

Vak ember segítségére lehet a közlekedésben és a mindennapi életben egy vakvezető kutya. Ezek az ebek, nagyon alapos kiképzésen vesznek részt, és csak akkor kerülnek leendő gazdijukhoz, ha a kölcsönös szimpátia, szeretet és tisztelet mind a kettőjük részéről meg van.

Nagyon fontos, hogy elfogadtassuk hozzátartozónkkal az esetleg visszafordíthatatlan állapotot, a vakságot. Meg kell értetnünk, hogy az élet így is tartalmas és sikeres, boldog lehet. Meg lehet tanulni a vakon is olvasni az ujjak segítségével, tapintással. Számítógépes munka is végezhető mivel vannak programok melyek hangadással, tájékoztatják kezelőjét, hogy mit is kell tennie.