Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Buerger kór ( thrombangitis obliterans )

A kis és közepes artériák és vénák elzáródása gyulladás következtében.

A fiatal, - 20-40 év közötti - dohányzó férfiak betegsége. A betegség leggyakrabban a láb ereit érinti, de a kézen is előfordulhat.

Tünetei

Kezdetben zsibbadás, bizsergés, égő érzés, fázékonyság a végtagokon.

Később járáskor jelentkező fájdalom a talpon és a vádli területén vagy a karokban és a vállban. Az érintett végtag bőre hűvös, verejtékes, kékes elszíneződésű. Az ujjakon bőrfekélyek, üszkösödés alakulhat ki. Ha a beteg kezet vagy lábat a szív szintje fölé emeljük, a bőr elsápad, ha leengedjük, kivörösödik.

Teendő

A dohányzás elhagyása az egyetlen lehetőség az állapot rosszabbodásának megakadályozására. Köztudott, hogy a nikotin szűkíti az ereket, ezáltal rontja a szövetek vérkeringését. A dohányzás folytatása végtag amputációjához vezet.

A lábat tartsa melegen, de a túlzott hőtől óvja. Kerülje el a sérüléseket.

Lásd: Bőrápolás Diabetesben

Az orvos értágítót, vérhígító tablettát rendelhet.

Az erek szűkületét szabályozó ideg sebészi átmetszése (szimpatektómia) javít a beteg állapotán. A betegség romlása megállítható, a panaszok nagymértékben csökkenthetők, ha a beteg sokat jár vagy kocog. A fájdalom ellenére erőltetni kell a mozgást. Hetek hónapok kemény munkájával panaszmentessé válhat. Az elért eredményeket azonban csak akkor őrizheti meg, ha az edzést nem hagyja abba. Kitartásra, nagy akaraterőre lesz szüksége, de így megmentheti beteg végtagját.

Kisebesedett, üszkös lábat ne terhelje, helyezze nyugalomba.

Tegyen steril kötést a sebre, a fertőzés elkerülése végett.

Az ágy fejrészét kb. 10 cm-el emelje meg. A lábat tartsa melegen, lehetőleg a testhőmérséklettel azonos hőfokon. Ne melegítse túl a sérülés veszélye miatt.

Raynaud-kór és Raynaud jelenség

A kis artériák összehúzódása következtében kialakuló elsápadás és lividség váltakozása, főleg a kéz és lábujjpercek területén. Leginkább fiatal nőknél fordul elő.

Raynaud-kórnak nevezik akkor, ha egyéb kiváltó betegség nem áll a háttérben.

Raynaud- jelenség hátterében valamilyen alapbetegség áll, ami a tüneteket kiváltja pl.: szkleroderma, reumás ízületi gyulladás, érelmeszesedés, csökkent pajzsmirigy működés, gyógyszer mellékhatás

Tünetek

Az erek összehúzódását legtöbbször hideg hatás vagy érzelmi felindulás provokálja. A tünetek gyorsan alakulnak ki és percekig vagy órákig tartanak. Az ujjak elsápadnak, közben lilás foltok jelennek meg a bőrön. A roham oldódása után a bőr élénk rózsaszínűvé válik.

A tünetek fájdalmat nem okoznak, csak zsibbadás, bizsergés, égő vagy tűszúrásszerű érzés jelentkezik. A bőrjelenség melegítés hatására elmúlik. Hosszú ideig tartó érösszehúzódás-a bőr keringésének csökkenése miatt- a bőrt vékonnyá, feszessé, sérülékennyé teszi.

Teendő

A beteg testrészt védje a hidegtől. Ne dohányozzon! Enyhe nyugtató, értágító orvosi javaslatra alkalmazható. Kezelése, életmódja a Buerger- kórnál leírtak szerint történik.