Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Láb artériáinak szűkülete (perifériás obliteratív arteriosclerosis )

A verőerek (artériák) előrehaladó beszűkülésével, illetve elzáródásával járó megbetegedés.

Az artériák elmeszesedése lassan, fokozatosan alakul ki. A férfiaknál kétszer gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

A betegségre hajlamosító tényezők

ˇ Dohányzás

Ne dohányozzon! A dohányzás szűkíti az ereket, ami a betegség rosszabbodásához vezet.

  • Cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye a verőerek elmeszesedése.

ˇ Magas vérnyomás

ˇ Elhízás és emelkedet vérzsír szint

A vérben felszaporodott zsírok (lipidek) az erek falára rakódva szűkületet okoznak.

ˇ Mozgásszegény életmód

Panaszok, tünetek

A beteg évekig tünetmentes, majd megjelennek a panaszok.

  • Időszakos sántítás (klaudikáció intermittens), melynek oka, hogy járáskor a láb vérellátása romlik és ez görcsös fájdalmat okoz. Eleinte hosszabb gyaloglás után jelentkező lábikrában, combban jelentkező görcsös fájdalom, amely pihenéskor enyhül. A beteg járás közben megáll, a fájdalom csökkenése után tovább megy. A betegség súlyosbodásával a fájdalom egyre rövidebb távolság megtétele után jelentkezik. A beteg ekkor jelentkezik az orvosnál és azt panaszolja, hogy nem bír menni, 10-20 méter után meg kell állnia.
  • Az érszűkület fokozódásakor már nyugalomban is jelentkezik fájdalom, főként a lábujjak, lábfej és a talp széli részein.
  • Zsibbadás, fázékonyság - a betegek nyáron is vastag zoknit húznak, mert lábuk fázik.
  • A láb tapintata hűvös, a bőr színe kékes vagy sápadt.
  • Elvékonyodott, fényes bőr, megvastagodott körmök, gyér szőrzet a szövetek csökkent vérellátásának következményei.
  • A lábujjak kisebesedése, üszkösödése (gangréna) alakul ki, a sebek nehezen gyógyulnak, fertőződhetnek. Az amputáció gyakran elkerülhetetlen.

Életmód, Kezelés

Járkáljon! Kezdetben napi fél órát sétáljon, Fokozatosan növelje a megtett távolságot. Panaszai csökkenni fognak. Rendszeres gyaloglás eredményeként a fájdalom egyre nagyobb távolság megtétele után jelentkezik majd. A mozgás az erek tágulatát idézi elő, ami javítja a szövetek vérellátását, ezáltal csökkennek a panaszok. Javul a közérzet és az erőnlét.

Gyógytornász segítségével végezzen állapot javító gyakorlatokat.

A napi tisztálkodás során vizsgálja meg a láb állapotát.

Naponta-ha szüksége többször is- alaposan mossa meg langyos vízben a lábát. Semleges szappant használjon, hogy a bőr kevésbé száradjon ki. A nedves bőrön könnyebben megtelepedhetnek a gombák, ezért gondosan törölje szárazra a bőrt, de ne dörzsölje erőteljesen. Használjon vizes krémet a bőr kiszáradásának megelőzésére. A száraz bőr könnyen berepedezhet növelvén a fertőzés kockázatát. A kereskedelemben többféle lábápolási termék kapható. Vannak közöttük termékcsaládok, amik a komplex bőrápolást segítik elő. Krémeket, hintőport, dezodoráló szereket, cipőszagtalanítót tartalmaznak. Egészséges bőrűeknek a bőr épségének megóvása érdekében ajánlhatók ezek a lábápoló készítmények.

Vizsgálja meg a láb bőrét az alábbi szempontok szerint:

Ép-e a bőr?

Berepedés, sérülés észlelése esetén a sebet steril kötszerrel kösse be, a lábat helyezze nyugalomba, és amint lehet, forduljon orvoshoz!

Lábujjak között van-e hámló, vörös, esetleg viszkető, égő apró hólyagos bőrelváltozás? Ha ilyet tapasztal, bőrgombásodás gyanúja merül fel. Forduljon bőrgyógyászhoz!

A lábizzadás is hajlamosít gombásodás kialakulására. A nedves, felázott bőr sérülékeny. A sérülések talaján könnyebben alakulnak ki fertőzések. Az állandó nedvesség a lábbelit károsítja, rothasztja, ami kellemetlen lábszag kialakulásához vezet. Lábizzadás esetén izzadás-gátló hintőpor használata jó hatású lehet. A zsálya szappan, zsálya tea, a hideg-meleg lábzuhany váltogatása, szalicilsavas vagy csersavas lábfürdő csökkenti a láb izzadását.

Gombás bőrfertőzés esetén fertőtlenítsük a fürdőkádat, zuhanyzót és a fürdőszoba padlóját. Erre a célra klór tartalmú tisztítószereket használhatunk. (hypo)

Körömápolás

Körmökön látható-e elszíneződés, megvastagodás?

Körömgombásodás-ra utal, ha a körmökön fénytelen, piszkos-sárga, zöldes, zöldes-barna elszíneződés látható, a köröm megvastagodott és a körömágytól elválik.

Forduljon bőrgyógyászhoz !

A lábujjak körmét egyenesre vágja, vagy reszelje vigyázva, nehogy a körömágy megsérüljön. A köröm sarkait ne vágja ki. Gombás fertőzés esetén egyszer használatos körömreszelő célszerű, mert mások megfertőzése és önmagunk visszafertőződése elkerülhető. Körömollót és más körömápoló eszközöket fertőtleníteni kell minden használat után. Legjobb, ha van saját manikűr készletünk. Aki pedikűrös segítségét veszi igénybe, feltétlenül tájékoztassa őt a cukorbetegségéről. Tyúkszem eltávolítását inkább bízza szakemberre. A kereskedelemben kapható tyúkszem irtó folyadék, és tapasz felmaródást okozhat. Kisebb bőrkeményedéseket lábáztatás után habkővel óvatosan távolítsa el. A habkövet célszerű időnként cserélni, mert a kórokozók megtelepednek rajta.

Zokni, cipő viselete

Kellően tág, kényelmes, jól szellőző, alacsony sarkú, puha lábbelit vásároljon. Kerülje a túl szoros cipő viselését, mert a lábujjakat egymáshoz préseli, az ujjak közötti bőr nem szellőzik, ezért könnyen kipállik. Télen bélelt, meleg cipőt, vastag zoknit viseljen a láb fázékonysága miatt. Műanyag vagy műbőr cipő, műszálas zokni, harisnya viselése elősegíti a lábizzadást és a bőr gombásodását. A cipőt lehetőség szerint naponta váltsa. Lábhoz jól illeszkedő pamut zoknit válasszon. Sem túl szoros sem túl bő ne legyen. A bő zokni ráncolódik a cipőben, ami a láb nyomását és bőrkeményedés, felhólyagosodás kialakulását okozhatja. Célszerű a fehér zokni használata, mert egyszerűen fertőtleníthető és a láb esetleges sérülései -nyomot hagyva a zoknin- könnyebben észrevehetők. A lábgomba és a körömgomba kezelésére számtalan készítmény áll rendelkezésre. Krémek, ecsetelő oldatok, körömlakk és szájon át szedhető gyógyszerek formájában. Ezek alkalmazása előtt kérje szakember tanácsát. A gombaellenes kezeléssel egy időben végezzük el a cipő fertőtlenítését is. A patikákban vásároljunk 12 %-os Formaldehid oldatot. Tenyérnyi vattacsomót itassunk át a Formaldehiddel, tegyük egy kis nylon zacskóba, aminek a száját hagyjuk nyitva. Ezt helyezzük a cipőbe, a cipőt egy nagyobb nylon zacskóba helyezzük és a zacskó száját kössük be. 1-2 napig tartsuk így, majd vegyük ki a cipőt és szabad levegőn 2-3 napig alaposan szellőztessük ki. Ügyeljünk arra, hogy a párolgó formaldehid ne juthasson a lakótérbe, mert káros az egészségre. Lehetőség szerint erkélyen, teraszon végezzük a cipő fertőtlenítését.

Soha ne járjon mezítláb még nyáron, a strandon sem a sérülés és a gombás fertőzés veszélye miatt!

Saját törölközőt használjon. A gombás fertőzést könnyű megkapni és tovább adni egyaránt.

A testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele. Sétáljon sokat, használja a lábát. A túlerőltetést mellőzze. Kirándulás alkalmával tartson rövid pihenőket . Kényelmes, a lábhoz jól illeszkedő, jól szellőző de zárt cipőt használjon.

Diéta legyen zsírszegény, vitamindús. Lásd: Hiperlipaemiás beteg étrendje

Őrizze meg ideális testsúlyát. Szabaduljon meg a súlyfeleslegétől. Fogyást követően csökken a vércukor, a vérnyomás és a vérzsír szint.

Az ágy fejrészét emelje meg 10-15 cm-el, így javul a láb keringése.

Dohányozni TILOS!! Kerülje az alkoholos italokat, ásványvizet, gyümölcsleveket fogyasszon.