Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Vashiányos vérszegénység

A vérszegénység ( anaemia ) azaz a vörösvérsejtek számának csökkenése gyakran előforduló betegség.

A vashiányos anaemia oka leggyakrabban a vasszükséglet megnövekedése következtében alakul ki. Ilyen állapotok a növekedés, terhesség, szoptatás.

A betegséget kiválthatja a vas elégtelen bevitele mellett a vas elégtelen felszívódása is gyomorbetegségeknél, valamint nagyfokú vérvesztés esetében (akár a női havi ciklus alatt is felléphet, ha túlzottan erős a menstruációs vérzés).

Csecsemő és kisgyermekkorban fokozottan oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra. Serdülőkorban a legnagyobb a vasszükséglet a megfelelő növekedés és fejlődés érdekében.

Milyen tüneteket okoz a betegség?

A leggyakoribb tünete a betegségnek a nem megfelelő súlygyarapodás vagy a súlyesés. A fáradékonyság és a fizikai terhelhetőség csökkenése is jellemző, valamint megfigyelhető, hogy a betegek nagy része sápadt, haja körme töredezik, bőre száraz.

Mit tehetünk a gyógyulás érdekében?

A gyógyszeres terápia mellett fontos a tudatos étkezés, életmód folytatása.

Az állati eredetű élelmiszerekben található vas sokkal nagyobb arányban szívódik fel, mint a növényi eredetű élelmiszerekben található elenyésző mennyiségű vas. Tartós vegánok (olyan vegetáriánus, aki nem csak a húsféléket, de a tejtermékeket és a tojást is mellőzi az étrendjéből), drasztikus fogyókúrázók körében gyakran kialakulnak a táplálkozási hiányállapotok.

Magas vastartalmú növények: mák, spenót búzacsíra, búzakorpa, száraz hüvelyesek, szója, sajtok.

Nyers, főzött vagy párolt állapotban minél több főzelék- és gyümölcsfélék fogyasztása javasolt, melyek magas vas tartalommal, rendelkeznek.

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, ezért ha tehetjük minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Gyermekeinket is szoktassuk hozzá, hogy az étkezések között ne édességet, hanem gyümölcsöt eszegessenek. Valamint minden étkezés után tegyünk az asztalra gyümölcskosarat, hogy abból szabadon választhassanak a gyerekek.

A fehérje bevitelre is fektessünk nagyobb hangsúlyt. Jó fehérjeforrás a tej és tejtermékek, tojás, csirkehús. Csecsemők estében, ha az anyatejes táplálás nem megoldható, ne tehéntejet adjunk a kisgyermeknek, hanem megfelelő tápszert, amely biztosítja a kicsi minden tápanyag és vitamin szükségletét.

Segítségül hívhatjuk a gyógynövényeket is. Vannak magas vastartalmú gyógyfüvek és vannak olyanok, amelyek az étvágyat serkentik ezeket általában az étkezések előtt 20-30 perccel, kell meginni.

Vashiány kezelésére többféle készítmény kapható a gyógyszertárakban vény nélkül is. Mielőtt azonban elkezdenénk bármelyiket is alkalmazni, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Fontos, hogy alapos kivizsgálás után ne csak a tüneti kezelésre (vaspótlásra) fektessük a hangsúlyt, hanem a kiváltó okokat is derítsük ki és kezeljük.

A vaskészítmény szedése, és az étrendi változtatások bevezetése után kérjünk újabb labor vizsgálatot, hogy tájékozódhassunk az elért eredményekről.

Vastartalmú gyógyszerek alkalmazásakor székrekedés és sötét színű széklet előfordulhat.