Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

VÉRNYOMÁSMÉRÉS

Mi is az a vérnyomás?

A vérnyomás az artériafalra gyakorolt oldalirányú nyomás, amelyett a szív a pulzáló véroszlopon keresztül tart fenn.

Minden szívverés két fázisból áll, ezeket szisztolénak (ejektió alatti csúcsnyomás), és diasztolénak (az artériafalra gyakorolt mindenkori legkisebb nyomás) nevezzük.

A vérnyomásméréséhez használt egység a higanymilliméter (Hgmm).

Vérnyomást befolyásoló tényezők:

Életkor- a vérnyomás a kor előrehaladásával növekvő tendenciát mutat

Újszülött(3000 g ) 40 Hgmm

1 éves 95/65Hgmm

10-13 éves 110/65Hgmm

14-17 éves 120/75Hgmm

középkorú felnött 120/80Hgmm

idős felnőtt 140-160/80-90Hgmm

Stressz-a szorongás, a félelem és a fájdalom a megnövekedett pulzusszám és a megemelkedett perifériás ellenállás révén növelheti a vérnyomást

Nem-pubertás után a férfiaknak magasabb a vérnyomása.

Menopausát követően a nőknek növekvő tendenciájú vérnyomásuk van az ugyanolyan korú férfiakhoz képest.

Napszaki ingadozás- a vérnyomás reggel alacsonyabb lehet, majd a nap folyamán növekszik, a legmagasabb értéket késő délután éri el, majd az éjszaka folyamán ismét csökken.

Gyógyszerek- bizonyos gyógyszerek közvetve vagy közvetlenül befolyásolják a vérnyomást.

Öröklődés

A vérnyomás kóros értékei

Hypertonia (magas vérnyomás) A magas vérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk. Elsőt képezi az úgynevezett elsődleges vagy primer hypertonia. Ezen esetben a magas vérnyomás kialakulásában nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jött létre. Gyógyszeres beállítással, illetve életmód változtatással karban tartható.

Másodlagos vagy secunder hypertoniának nevezzük azokat a magas vérnyomásos állapotokat, amik mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok-okok állnak. Ilyen lehet például a veseartéria szűkülete, vagy szteroid kezelés talaján kialakult magas vérnyomás. Ezeknél az alapbetegséget kell kezelni, ami legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálódását is.

Magas vérnyomás szövődményei:

Koszorúér betegség: a tartósan magas vérnyomás terheli a szívizomzatot, amely megvastagodik, nem kap elegendő oxigént. Megnő a szívinfarktus kialakulásának lehetősége

Szívelégtelenség: a folyamatos terhelés miatt a megvastagodott szívizomzat csak egy ideig tudja ellensúlyozni a nagy megterhelést.

Hypotensio(alacsony vérnyomás): Reggeli fáradtság, gyenge koncentráció- és teljesítőképesség, szédülés, végtagok hűvössége, mind-mind olyan apróbb „ kellemetlenség „, amely hosszú távon az életminőséget csorbíthatja. Ebben az esetben segíthet a kávézás vagy teázás, végső esetben amennyiben nincs ellenjavallata, közérzetjavító lehet vérnyomásemelő cseppek vagy tabletta ( Sympathomim cseppek ) is. Az alacsony vérnyomás gyakran nem tekinthető betegségnek, azonban vannak olyan esetek amikor a vérnyomás nagymértékű zuhanását észleljük, például vérvesztés, szívinfarktus, aneurisma ruptura, mérgezések, bizonyos gyógyszerek túladagolása esetén. Ezek súlyos életveszélyes állapotok és azonnali orvosi ellátásra van szükség.

Miért hasznos az otthoni vérnyomásmérés?

Otthoni vérnyomásméréssel nyomon követheti a változásokat az orvosi vizitek közötti is, orvosának is bővebb információval szolgálhat. Valamint kitűnő lehetőséget kínál a terápia ellenőrzésére. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezeket a méréseket szakszerűen végezzük a kapott eredmény hitelessége miatt.

Megfelelő készülék kiválasztása!

A hiteles mérés elsődleges feltétele a megbízható készülék kiválasztása. Ma már a Gyógyszertárak nagy választékkal szolgálnak egyszemélyes, segítséget nem igénylő automata vérnyomásmérő készülékek területén.

Vannak, amelyek az ujjakon, mások a csuklón vagy a felkaron mérő eszközök.

Felkarmérő-készülék vásárlása esetén fontos figyelembe venni a mandzsetta méretét: a választott mandzsetta mérete a mérendő végtag körfogatával legyen arányos. Ideális esetben a mandzsetta szélessége a mérendő végtag átlag körfogatának 40%-a vagy a karátmérő 120%-a. A mandzsettában lévő gumiballonnak felnőttek vérnyomásmérésekor legalább a kar kétharmadát kell körülvennie, gyermekek esetén viszont teljesen körbe kell érjen. Helytelenül illeszkedő mandzsetta pontatlan vérnyomásmérést eredményez.

Vérnyomásmérés kivitelezése

  • Vérnyomásmérés előtt 5-10 perccel pihenjen le.
  • Felkarmérő használatánál vegyük le kabátunkat, húzzuk fel ingünket
  • Helyezkedjünk el kényelmesen székre ülve, kezünket tegyük szívmagasságba, helyezzük fel a mandzsettát felkarmérő esetén 2,5 cm-rel a könyökhajlat fölött kell, hogy elhelyezkedjen úgy, hogy a szenzor az ütőér fölött legyen. Csuklón való mérés esetén tegye kezét egy párnára, így megemelve azt. Némelyik csuklómérőnél a burkolat szolgál támasztékként.
  • Gyermek vérnyomása esetén pontosan mondjuk el a beavatkozás menetét, hívjuk fel figyelmét a ballon felfújódásakor fellépő szorító érzésre
  • Csak egy oldalon mérjünk. A jobb illetve a bal karon mért értékek eltérőek lehetnek. Ha nincs akadály akkor a baloldalt használjuk a mérésnél.
  • A vérnyomás egész nap folyamán ingadozik, ezért azt azonos időpontokban mérjük, legjobb felkelés után reggel, délben, és lefekvés előtt este.
  • A mért adatokat jegyezzük fel vérnyomásnaplóba dátummal, órával, szedett gyógyszerekkel együtt pontosan, havonta mutassuk meg házi orvosunknak
  • Ha vérnyomásmérés alkalmával a megszokotthoz képest más értéket tapasztalunk 10-15 perc elteltével ellenőrizzük, ha több kontroll után sem változik és más tünetek( szédülés, rosszullét, fejfájás,) is jelentkezik haladéktalanul keressük fel orvosunkat

Az otthoni vérnyomásméréssel pontosan nyomon követhető a beteg vérnyomása, az előírt gyógyszerek hatásossága, nagyban hozzájárul a beteg állapotának javulásához, segíti az orvos hatékony munkáját.