Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Anaemia perniciosa- vészes vérszegénység

A vészes vérszegénység oka a B-12 vitamin hiánya, amely több okból alakulhat ki:

 • Vitaminhiányos étrend egyoldalú táplálkozás, vegetarianizmus, éhezés (fogyókúra) miatt.
 • Legtöbbször felszívódási zavar áll a betegség hátterében, melynek oka, hogy a gyomor-nyálkahártya sorvadása következtében nem termelődik a vitamin felszívódásához szükséges faktor.
 • Különböző gyulladásos bélbetegségek ( colitis, Crohn-betegség )
 • Gyomor-műtétek után
 • Autoimmun folyamatokhoz is gyakran kapcsolódik.

Röviden a B 12 vitaminról!

A B-12 vitamin, vagy más néven kobalamin, vízben oldódó vitamin. Növényi eredetű élelmiszerekben nem található meg, csak az állati eredetű tápanyagok tartalmazzák. Gyomor-bélrendszerből szívódik fel, de felszívódásához nélkülözhetetlen egy belső, úgynevezett intrinsik faktor.

B 12 vitaminhoz van szüksége a szervezetünk fehérje-, szénhidrát anyagcseréjéhez, a vörösvérsejt képzéséhez, és a haemoglobin szintézishez.

Legjobb B 12 vitaminforrásunk a máj és a hús, kisebb mennyiségben a tej és tejtermékekben is megtalálható.

Milyen tüneteket okoz a B 12 vitamin hiánya?

Az anaemia általános tünetei fáradékonyság, légszomj, szédülés látászavarok, fejfájás és álmatlanság, étvágytalanság mellet súlyosabb hiány esetén jelentkezhet a bőrszín változása.

Kezdetben sápadttá válik a bőr, majd citromsárgás árnyalatúra is elszíneződhet. Gyakran előfordul, hogy a haj őszülésnek indul.

A vitaminhiány okozta idegbántalom következtében érzészavar, zsibbadás, izomgyengeség alakul ki, főleg a lábakon.

Szájnyálkahártya sorvadása nyelvégést, nyelv fájdalmat, szájzugban jelentkező fekélyeket idéz elő. Amikor észleljük a tüneteket, azonnal forduljunk orvoshoz. Előfordul, hogy a betegség különösebb panaszt nem okoz, mert a tünetek lassan alakulnak ki és a beteg a vérszegénységhez „hozzászokik”. Előfordul, hogy a betegségre véletlen leletként derül fény, vagy a nagyfokú sápadtság a beteg környezetében élőknek tűnik fel.

Laboratóriumi vizsgálattal gyorsan kideríthető a hiány állapot, de nem elég a tüneti kezelés, meg kell találnunk a kiváltó okot, vagy okokat is.

Hogyan előzhetjük meg a betegség kialakulását?

 • A betegség gyakrabban fordul elő kórosan fogyókúrázók és vegetáriánusok körében.
 • A betegség fokozatosan alakul ki, akár évek is eltelnek, amíg a tünetek megjelennek, mivel a szervezetünk több évre is elegendő mennyiségű vitamint tud raktározni.
 • Mindig törekednünk kell az egészséges és változatos étrendre. Ezt úgy érhetjük el ha, zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, gabonafélét, tejterméket egyaránt fogyasztunk.
 • Vegetáriánusok és fogyókúrázók amennyiben nem fogyasztanak hús és tej készítményeket, részesítsék előnyben a szárazhüvelyeseket és a gombát, melyekben rengeteg ásványi anyag és vitamin található.
 • Gyógynövényekből készült főzeteket is fogyaszthatunk.
 • Vannak forgalomban vény nélkül kapható, úgynevezett táplálék kiegészítők, melyek gyógynövényboltokban is beszerezhetőek. Fogyasztásuk előtt azonban érdemes házi orvosunk tanácsát és segítségét kérni. Vérvizsgálattal gyorsan kimutatható, hogy van-e bármilyen vitaminhiányunk vagy sem.

Egyéb teendők

 • Gyomorvizsgálat elvégzése indokolt, ha sorvadásos gyomorhurut áll a háttérben, mert ez az elváltozás gyomordaganat kialakulására hajlamosít.
 • Óvjuk fogaink egészségét, járjunk rendszeresen fogorvoshoz. Puha fogkefét használjunk.
 • Fordítsunk mindig kellő időt az étkezésekre, rendesen rágjuk össze a falatokat. Óvakodjunk a gyorséttermi étkezésektől. Az étvágytalan, lefogyott beteget olyan ételekkel kínáljuk, amelyeket szívesen fogyaszt. Tálaljunk gusztusosan. A szájnyálkahártya és nyelv gyulladása miatt ne fogyasszunk forró és fűszeres ételeket.
 • Idegbántalom esetén csökken a fájdalomérzés. Óvjuk lábunkat a sérülésektől, lábmelegítő használatakor legyünk körültekintőek, kényelmes lábbelit viseljünk. Lábunkat tartsuk melegen. Körömvágáskor ügyeljünk arra, hogy a körömágy ne sérüljön meg.
 • Izomgyengeség és a szédülés miatt járásunk bizonytalan lehet, kapaszkodók, bot használatával elkerülhető az elesés.
 • Magas párna használata javítja a légzést, ezáltal a szervezet oxigén ellátását.

Ha a betegség hátterében felszívódási zavar húzódik meg, injekció formájában juthatunk a kellő vitamin mennyiséghez, amelyet havonta egy alkalommal életünk végéig kapnunk kell. Egyéb esetekben a kúra közepén és végén vérvizsgálat elvégzése javasolt, melyből kiderül, hogy mennyire hatásos a kezelés.