Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A gyakori vizeletürítés betegsége

A vizeletürítés igen összetett, többlépcsős, részben reflexes, részben akaratlagos élettani eseménysor.

A hólyagürítés olyan reflexes folyamat, melynek során az akaratlagos komponens csupán a kezdő lökést adja meg. A hólyag egyre fokozódó feszülési állapota mellett, a vizeletürítés gátját képező külső záró izomzat megnyitását, az egyre erősödő nyomásérzés és az akaratlagos hasprés hozzák létre. Ettől kezdve a folyamat már reflexes. A vizeletürítés végén a záróizom spontán záródik

A vizelet-kiválasztást befolyásoló tényezők

Növekedés és fejlődés:

A gyermekek 18-24 hónapos korukig nem tudják a vizelési folyamatot

akaratlagosan befolyásolni.

Életkor:

A kor előrehaladásával a vese koncentrálóképessége csökken és a vizelés gyakorisága nő.

Az idősek mozgáskorlátozottsága sokszor megnehezíti a mellékhelység használatát.

A vizeletürítés rendjét megváltoztathatják krónikus betegségek, így pl. sclerosis multiplex vagy agyvérzés esetén.

Pszichológiai tényezők:

Szorongás és stressz a vizelési folyamatot, magát nem, de a szükség érzetét befolyásolhatja és növelheti az ürítések számát.

A szorongás megakadályozhatja a hólyag teljes kiürülését, mert a lelki feszültség miatt a hasizmok nem képesek teljesen ellazulni.

Izomtónus:

Gyenge hasfali és medencealji izomzat rontja a hólyag összehúzódását és a külső záróizom fölötti uralmat

A csökkent izomtónus oka lehet szülés, mozgáshiány, trauma.

Kóros állapotok:

A diabetes mellitus(cukorbetegség) és a sclerosis multiplex okozta neuropathia megváltoztatja a normális hólyagműködést.

Gerincvelői sérülés esetén az akaratlagos vizeletürítés megszűnhet.

A gyakori vizelés okai

Normális esetben :

  • Fokozott folyadékfelvétel ( napi 2.5-3 liter).
  • Fokozott nyomás alatt álló hólyag: pl.: terhesség idején
  • Vízhajtó készítmények szedése

Kórosan :

  • Hólyaghurut
  • hyperaktív hólyag
  • pszichológiai stressz
  • jó- és rosszindulatú prosztata megnagyobbodás

A gyakori vizelés leírása

Ez a betegség sajnos az inkontinenciának az egyik enyhébb formája.

Sokan azt gondolják, hogy a vizelettartási probléma csak az idősek betegsége. Az igazság azonban az, hogy az ilyen problémával küszködők nagy része középkorú aktív életet élő ember.

Majdnem minden esetben súlyos lelki problémát okoz, nem mernek társaságba menni, megromlik a kapcsolatuk a házastársukkal. Gyakrabban fordul elő nők körében (szülés, húgyúti fertőzések), de a férfiakat ugyan úgy sújthatja. Először azt gondolják, hogy felfáztak, ez okozza a problémát, később

hozzá szoknak, és nem fordulnak szakemberhez. Úgy alakítják életüket, hogy kevesebb folyadékot fogyasztanak és ügyelnek arra, hogy toalett közelében legyenek.

Ez azonban nem megoldás. Ha valaki 6-8 alkalomnál többször vizel és kevés a folyadékbevitele annak ajánlatos orvoshoz fordulnia.

Mit tehetünk ellene?

Mivel a többször szült nőknél nagyobb számban fordul elő, fontos, hogy szülés után a gát izmainak erősítésével próbáljuk korrigálni az izomgyengeséget. Szorítsuk össze gátizmainkat és tartsuk meg pár másodpercig. Naponta többször végezzük.

Hólyagtorna is javulást hozhat. Vizelés közben tartsuk meg vizeletünket, majd engedjük el, ezt is ismételhetjük többször.

Ha hosszabb útra megyünk, kevesebb folyadékot vegyünk magunkhoz, és indulás előtt ürítsük ki hólyagunkat.

Gyermeknél fellépő gyakori, sürgető vizelés esetén, ha kizártuk a fertőzést gondoljunk a lelki tényezőkre. Érték-e a gyermeket olyan behatások, amik kiválthatták ezt nála (környezetváltozás, otthoni problémák). Sok esetben csak az elmélyült játék közben visszatartott vizelet az okozója annak, hogy a gyermek az utolsó pillanatban, futva közelíti meg a WC-t.

Használjunk gyógyszertárban kapható vizelet felfogására szolgáló egészségügyi betéteket a ruházat védelmére és kellemetlen szagok miatt.

Az esetleges vizeletcsepegés miatt fellépő bőrkárosodás, a keletkezett szagok megszüntetése és a fertőzés kivédése érdekében tisztálkodjunk gyakrabban, használjunk bőrvédő krémeket.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás sikeresen kezelhető és karbantartható gyógynövénytartalmú készítményekkel, amiket szaküzletekben vagy gyógyszertárakban szerezhetünk be.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ha tüneteink nem szűnnek, és állapotunk nem javul akkor házi orvos, vagy urológus szakember segítségét kell kérnünk.

Vannak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek a hólyagizomzatának összehúzódását gátolják.

Több ilyen gyógyszer van forgalomban, ezek atropint, -vagy ennek származékait- tartalmaznak, ezért jelentős mellékhatással bírnak (szájszárasság, pupillák kitágulása, kézremegés).

A korszerű gyógymódok segítségével javítható az ilyen betegek életminősége és lehetőség van arra, hogy újra teljes életet éljenek!