Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Peritoneális dialízis (PD)

Lényege

Vesepótló eljárás, amely beültetett, szövetbarát, tartós katéteren keresztül, a hashártya, mint félig áteresztő hártya segítségével történik.

Kinek ajánlható a peritoneális dialízis?

A peritoneális dialízis gyermekeknél vagy olyan felnőtteknél alkalmazható, akiknek nem volt hasi műtétje, nincs sérve, hasi daganata, együttműködő, képes a beavatkozást maradéktalanul elvégezni. A családtagok közül legalább egy személynek szintén ismernie kell, és készség szinten kell elsajátítani a kezelés elvégzését, hogy szükség esetén segíteni tudjon a betegnek.

A betegek a kezelés megkezdése előtt oktatási tréningen vesznek részt, amely elméleti és gyakorlati oktatásból áll. Elméleti oktatás után kerül sor a katéter behelyezésére, és ezt követően történik a gyakorlati oktatás. Az oktatást végző nővér a beteget otthonában is meglátogatja. Ennek célja az, hogy az előírásoknak megfelelően történjen a kezelés.( Az oktató megfigyeli a beteg által önállóan végzett kezelést).

Legyen megfelelő helyiség, a kezelés elvégzéséhez és a dializáló oldat tárolására (11 liter naponta !).

A lakás tisztasága is alapkövetelmény és természetesen olyan mértékű intelligencia is, amely a szövődménymentes és hatékony kezelést biztosítja. A dialízist végző készüléket csak erre a célra szolgáló asztalon kell elhelyezni a többi szükséges eszközzel együtt. A sterilitás betartása elengedhetetlen, ezért az oktatás során a képzés erre is kiterjed és a betegek „vizsgát” tesznek az oktatás befejezése után. Az beteg írásbeli „bizonyítvány kap, amely tanúsítja, hogy a kellő ismereteket maradéktalanul elsajátította.

A peritonealis dialízis végezhető hetente háromszor 16-20 literrel (Intermittáló Peritoneális Dialízis-IPD) vagy naponta 4x2 liter dializáló oldat cseréjével 6 óránként, a hét hat napján (Continuus Ambuláns Peritoneális Dialízis- CAPD) Ez a veseműködést leginkább megközelítő formája a dialízisnek.

Előnye, hogy otthon végezhető. Szabadabb mozgást biztosít, a beteg utazhat, dolgozhat is. A PD folyamatos méregtelenítést biztosít, ezért az étrendi és folyadék megszorítások kevésbé drasztikusak. Az oldatcsere alkalmanként 20-30 percet vesz igénybe.

A kezelés szövődményei lehetnek

  • Fertőzésveszély miatt ügyeljen a sterilitás betartására, a tisztaságra, kézmosásra
  • Hashártya gyulladás gyanúját kelti, ha az öblítő folyadék zavarossá válik, láz, hasi fájdalom, hányás, hasmenés jelentkezik. Azonnal forduljon orvoshoz!
  • Figyelje meg, a katéter-kimenet környékét, bőrpír, pörk, fájdalom, váladékozás fertőzés jele.
  • Vezesse pontosan a kezelési jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvben jegyezze fel a dializálás alatt bevitt és kiürített folyadék mennyiségét, a naponta, azonos időszakban mért testsúlyt és a vérnyomást. A gyógyszerelési lapon pedig az alkalmazott gyógyszereket vezesse.
  • Fehérjeveszteséget fehérje-dús diétával és gyógyszeresen ( Ketosteril ) is ellensúlyozhatjuk.
  • Havonta egyszer jelentkezzen kontroll vizsgálatra.

A kontroll vizsgálat alkalmával a beteg megkapja a következő hónapra való egységcsomagot, amely steril kötszert, vattapálcát, szájmaszkot, szükség esetén Erythropoietint, Ketosteril tablettát és a dializáló folyadékot, amit a forgalmazó szükség esetén házhoz szállít.

Az erythropoietin-t és a vaskészítményt ( vas ) a vérkép eredményétől függően kell szedni, orvos

utasítása szerint.

ˇ Azonnal keresse fel a dialízis gondozót a következő három esetben:

  • Az oldat kifolyása vagy befolyása akadályozott. Oka a katéter megtöretése vagy eltömődése lehet.
  • Vizenyőképződésre utal, ha a beteg testsúlya növekszik, lábai dagadnak, fullad, vérnyomása emelkedik.
  • Kiszáradás gyanúja esetén a testsúly csökken, a bőr száraz, ráncos, gyengeség, szapora szívműködés, vérnyomás esés jelentkezik.

Néhány jó tanács

  • Zuhanyozzon kádfürdő helyett a fertőzés elkerülése érdekében. Uszoda, strandfürdő sem ajánlott.
  • A könnyű testmozgás (séta, kirándulás, kocogás) egészséges és javasolt de a hasprést igénylő tevékenységet kerülni kell.
  • Ugyanez okból kívánatos a székrekedés megelőzése és a puha széklet biztosítása.
  • Kezdetben az oldatcsere teltségérzést okozhat, ami csökken, ha a szervezet a dialízis kezelést megszokja.
  • Célszerű pamutból készült övet viselni, amely rögzíti és védi a katétert a sérülésektől és megakadályozza a katéter körüli bőr kidörzsölődését. Készítsünk több védőövet, hogy váltani tudjuk.
  • Bővebb ruhadarabok segítenek eltakarni a katétert