Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Magas vérnyomás - Hypertonia

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás a keringő vér által az erek falára gyakorolt nyomás.

A magas vérnyomás észrevétlenül kialakuló betegség, amely hosszú ideig panasz és tünetmentes lehet.

A tartósan fennálló és kezeletlen magas vérnyomás azonban fokozottan terheli a szívet és a létfontosságú szerveket. Magas vérnyomásról beszélünk, ha tartósan 140/90 Hgmm felett van a vérnyomásunk. Lásd: vérnyomásmérés

Majdnem minden családban előfordul idős korban a betegség. Sajnos kevesen tudják, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk fiatal felnőtt és gyermekkorban is a magas vérnyomással.

Milyen hajlamosító tényezők játszhatnak szerepet a magas vérnyomás kialakulásában?

A leggyakrabban említett ok az elhízás. Megdöbbentő az az adat, mely szerint a magyar lakosság 60%-a túlsúlyos. Ez a folyamat sajnos már gyermekkorban elkezdődik és 15-20 éves korúak körében már 20%-ra tehető az elhízottság.

A dohányzás, alkohol- drogfogyasztás, stresszes, túlhajszolt életmód és a helytelen táplálkozás mellett a kevés mozgás mind elősegíti a betegség kialakulását.

Mit tehetünk, a betegség kialakulása ellen?

A megelőzés mindig hatásosabb, mint a gyógyítás. Ezért a magas vérnyomás megoldásában -és sok más népbetegségnek számító betegségben is- a helyes életmód kialakítására és betartására kell törekednünk. Abban a családban, ahol már ismert betegség a szülők és nagyszülők körében, ott már a gyermeket kiskorától úgy kell nevelni, hogy a betegség kialakulását minél inkább kitoljuk, vagy megakadályozzuk a kialakulását.

Helyes táplálkozás kialakítása!

A táplálkozásban a minőségre és nem a mennyiségre kell törekednünk. A magyar ember túl fűszeresen és zsírosan táplálkozik, nem fordít elég időt az étkezésekre, és legtöbbször a vacsorát tartja a főétkezésnek, mert este van együtt a család.

Úgy állítsuk össze ételeinket, hogy tartalmazzanak elég szénhidrátot, fehérjét, cukrot, és vitaminokat. Ezek a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok. A szénhidrát adja az energiát, a fehérje az izmok felépítésében játszik fontos szerepet, a vitaminok pedig az egészség megőrzéséért felelősek.

A helyes táplálkozás kialakításában az első lépés a rendszeresség: Fontos, hogy naponta 5-6-szor étkezzünk. A reggelit nagyon sokan elhagyják, mert sietnek munkába, iskolába. Pedig ez a nap legfontosabb étkezése. Reggelink legyen tartalmas, szénhidrátban és fehérjében gazdag, hogy munkahelyünkön és az iskolában is tudjunk teljesíteni. Ne feledkezzünk meg a tízórairól sem, ha rendesen reggeliztünk, akkor tízóraira elég egy kis gyümölcs vagy joghurt, hogy ebédig ne legyünk éhesek.

A munkahelyeken és iskolákban van ebédidő. Ezt a fél- egy órát használjuk ki és ebédeljünk meg rendesen, akár otthonról vitt előzőnapi vacsorával vagy étteremben elfogyasztott ebéddel. Próbáljuk meg elkerülni a gyorséttermeket, és a kapkodva, sietősen történő étkezéseket.

Az uzsonna is legyen gyümölcs és vacsorára csak könnyű ételt együnk, sok salátával, mellőzük a szénhidrát bevitelt. Sajnos nagyon sokan vacsorára esznek nehéz, zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket. Ez azért baj, mert a szervezet éjszaka nem tudja elégetni a bevitt kalória többletet, és inkább elraktározza. Lassan elkezdenek a kilók gyarapodni.

Helyes, ha havonta egyszer tartunk egy lé-böjt napot, amikor, csak gyógyteákat, ásványvizet és frissen facsart zöldség vagy gyümölcsleveket fogyasztunk. A szervezetből így ki mossuk a felhalmozódott salakanyagokat. A hónap többi napján is óvakodjunk a cukrozott üdítőktől, az alkoholtól.

Gyermekeknél már kis korban el kell kezdeni a helyes életmódra nevelést. Nekik a megfelelő fejlődés és növekedés szempontjából még fontosabb, hogy vitaminokban gazdag ételeket fogyasszanak. Étkezések között ne hagyjuk, hogy nassoljanak, mert kevesebbet fognak enni a rendes táplálékból. A jutalmazás ne édességből álljon. Minden gyermek szereti a cukorkát, csokoládét, de fontos oda figyelni rá, hogy fogyasztásuk ne történjen mértéktelenül. Az étkezések után ne habos sütemény legyen a desszert, hanem gyümölcssaláta.

Azok az emberek, akik már túlsúlyosak, elhízottak, diétára van szükségük, hogy felesleges kilóiktól megszabaduljanak. A diéta lényege, hogy testmozgással kombinálva több legyen a leadott kalória, mint a bevitt. Téves az a hiedelem, hogy ha nem eszek semmit, akkor le fogok fogyni. Az igazság az, hogy az első pár nap alatt ilyenkor leadott akár több kiló is nem zsír, hanem vízvesztés. Ezután a koplalás miatt lelassul az anyagcsere és megáll a fogyás. Miután megint visszatérünk a „normális” étkezéshez, nem csak a leadott kilók jönnek vissza, hanem még többet fog raktározni a szervezet, mint eddig és az lesz a vége, nem hogy fogyunk, de hízni fogunk.

Tehát ha valaki rászánta magát, hogy megválik a felesleges kilóitól, azt dietetikus szakember segítségével tegye.

A testmozgás szerepe!

A helyes étkezés mellett fontos a rendszeres testmozgás. A fogyókúrát is célszerű valamilyen testedzéssel kiegészíteni, mert -egyrészt hatékonyabb, másrészt jelentősen javítja az erőnlétet, növeli az állóképességet.

Azt, hogy milyen sportot választunk, egyéni igényeink, testsúlyunk, korunk figyelembe vételével tanácsos mérlegelni. Túlsúlyos egyén kímélő gyakorlatokkal, fokozatosan terhelje a szervezetét, hiszen a túlsúly önmagában is jelentős terhelést ró a szervezetre. A séta és az úszás mindenkinek ajánlható, mert kevésbé megterhelő, mégis hatékony testmozgás.

Munkába menet, szálljunk le egy megállóval előbb és gyalogoljunk.

Ne autóval menjünk a két utcával arrébb található sarki közértbe, hanem sétáljunk el odáig.

Hétvégén ne üljünk otthon a tévé előtt a lakásban, hanem családunkkal menjünk el kirándulni.

Gyermekeknek szervezzünk sok mozgást igénylő szabadtéri programokat. Ne hagyjuk, hogy a televízió előtt üljenek egész nap. Azoknak a gyerekeknek, akiknek nagyobb a mozgásigényük rendszeres sportolás ajánlott.

Élvezeti cikkek szerepe!

Az élvezeti cikkeket is ajánlatos kerülni. Gyógyszeres terápia esetén alkoholt tilos fogyasztani. Az alkohol romboló hatása mellett még jelentős energiát is tartalmaz, amelyre a -legtöbbször elhízott- magas vérnyomásos betegnek nincs szüksége.

A kávé koffein tartalma „felpörgeti” a szervezetet, megemelve a vérnyomást.

Igyunk koffeintől mentes kávét, vagy fogyasszunk egy kevés teát.

Túlhajszolt életmód kivédése

A hypertóniás betegek számára kívánatos életmód lényegében nem különbözik az egészséges életmódtól. A táplálkozásról, testmozgásról előbbiekben már volt szó. Törekedjünk egy kiegyensúlyozott, nyugodt, tevékeny élet kialakítására. A testünk jólléte a lelkünk egészsége nélkül nem képzelhető el. Fontos a pozitív gondolkodás, a vidámság és természetesen az ilyen környezet kialakítása. Emberi kapcsolatainkat mi magunk alakítjuk ki. Törekedjünk szeretetteljes légkör megteremtésére. Kerüljük a túlhajszolt életmódot. Szakítsunk időt pihenésre, kikapcsolódásra.

Lefekvés után olvassunk, könnyebben elalszunk.

Igyunk gyógynövényekből készült gyógyteát, ami nyugtató hatással bír (pl.: orbáncfű, levendula).

Vegyünk este egy lazító, meleg fürdőt. Illatosítsuk szobánkat, nyugodt alvást biztosító illóolajokkal (levendula), vagy csak alaposan szellőztessünk ki.