Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Cystitis- Hólyaghurut

A cystitis, a húgyhólyag-nyálkahártya heveny gyulladásos megbetegedése.

Oka

Rendszerint E. coli baktérium, amely normális körülmények között a bélflórában található. Okozhatják még egyéb baktériumok, gombák, trichomonas fertőzés és egyéb nemi úton terjedő betegségek, hólyagba jutó idegentest (pl.: kő)

A cystitis kialakulásának hajlamosító tényezői a hideg, nedves fürdőruha; a környező szervek gyulladásos megbetegedései; csípős fűszerek és alkohol fogyasztása; hideg helyen való ülés gyengíti a szervezet védekező képességét.

Mikor kell cystitisre gondolnunk?

Mindig hirtelen, erős panaszokkal kezdődik: gyakori fájdalmas égető kismennyiségű vizelet, mely után a beteg úgy érzi, hogy hólyagja még mindig tele van. A vizelet színe lehet barnás, ha vért is tartalmaz.

Gyermekek és idős emberek esetében, ha láz, étvágytalanság, hasi fájdalom jelentkezik, vizeletvizsgálattal ki kell zárni a betegséget.

Mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében?

Bő folyadék fogyasztással, és gyakori vizeletürítésekkel megakadályozhatjuk, hogy a baktériumok megtapadjanak a hólyagban, és tovább szaporodjanak.

A vizeletürítést nem csak több folyadék bevitelével, de vízhajtó gyógynövények főzetével is lehet fokozni. Ilyen gyógynövények a csalánlevél, csalángyökér, bodzatea, pitypanggyökér és hajtás.

Az alhasi fájdalom csökkentésére és a hólyag erősítésére egyaránt ajánlott a zsurlófüves ülő- vagy még inkább teljes fürdő. Gyermekeknél hatásos, ha melegvizes borogatást teszünk az alhasra.

Ha nem sikerült a fertőzést elkerülni, segíthet a medveszőlő levélből készült tea, amit hidegen készítsünk el. Mivel a medveszőlő levélben sok a cseranyag kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek émelygés és hányás.

Milyen gyógyszereket alkalmazzunk?

A vizeletfertőtlenítő gyógyszerek hatásosak lehetnek. Ha a tünetek nem szűnnek 2-3 napon belül, minden képen látogassuk meg házi orvosunkat, aki a vizelet vizsgálata után célzott antibioticum terápiát alkalmazhat.

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • A kislányokat kicsi koruktól kezdve meg kell tanítanunk a székelés utáni, előröl hátra felé történő popsi törlésére. (hüvelytől a farkcsont felé)
  • Ha lehetőségünk van, akkor használjunk székelés után bidét vagy zuhanyos lemosást.
  • Nyáron a vizes fürdőruhát vegyük le, töröljük magunkat szárazra.
  • Strand és uszoda használata előtt és után is ürítsük ki a hólyagunkat.
  • Tartsuk melegen az alsó részeket (láb, nemi szervek), óvakodjunk a felfázástól. Ne üljünk le a hideg kőre és gyermekeink feneke alá is tegyünk kispárnát vagy pokrócot.
  • A legjobb, ha pamut alsóneműt viselünk, kerüljük a magas műszál tartalmú ruhaneműket.