Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Vizelet színe, szaga, átlátszósága

Az anyagcsere végtermékeinek a vizelettel történő kiválasztása az emberek túlnyomó részében normálisan zajlik. A vizelet kiválasztás és-ürítés feltétele a vese, a húgyvezeték (ureter), a húgyhólyag és a húgycső (urethra) normális működése. A vese a vizeletképzés során salakanyagokat szűr ki a vérből. Az ureter vezeti a vizeletet a hólyagba. A hólyag tárolja a vizeletet mindaddig, amíg vizelési inger támad. A vizelet az urethrán keresztül hagyja el a szervezetet. A felsorolt szervek egészséges működése az eredményes vizelet kiválasztás feltétele.

A vizelet jellemző tulajdonságai

Színe: A normális vizelet színe a halvány szalmasárgától borostyánszínűig terjed a koncentrációjától függően. A reggeli vizelet általában koncentráltabb. Ha a beteg több folyadékot iszik, vizelete felhígul.

A vizelet színe lehet húslészerű, ami vérzésre utal. Ez menstruáció idején nem tekinthető kórosnak.

Egyéb esetben a véres vizelet okát ki kell vizsgáltatni. Leggyakrabban húgyhólyaghurut, vesekő és húgyhólyagkő, aranyér -ből származó vérzés okozhat véres vizeletet.

Ha a vérzés nagymértékű (makroszkópos haematuria) és teljesen befesti a vizeletet, akkor haladéktalanul keressük fel házi orvosunkat, mert súlyos állapotok (húgyhólyagrák, uréter-kő, glomerulonephritis) húzódhatnak meg a hátterében. Májbetegség esetén a vizelet színe barna sörre emlékeztet.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatják a vizelet színének megváltozását (pl.: amidasophenum pirosra festi)

Átlátszósága: A normális vizelet ürítéskor tiszta, átlátszó. Zavarossá válhat álláskor, ha vizeletben lévő sók kicsapódnak. Opálos a vizelet fehérje, nyákok és genny ürítésekor. A vizeletben látható nyák nők esetén származhat a hüvelyből is.

Szaga: Normális esetben a vizelet szaga aromás húslevesre emlékeztető.

Ha a vizelet aceton szagú cukorbetegség, tartós hányás vagy éhezés állhat a háttérben. Bűzös, rothadó szagú a vizelet nagy mennyiségű fehérje ürítés miatt, vagy ha sokáig áll a gyűjtőedényben. Szúrós, ammónia szagú a csecsemők vizelete tejártalom esetén.

Mennyisége: Egészséges ember napi vizeletmennyisége változó. Átlagban 800-1500 ml.

Milyen tényezők befolyásolhatják a vizeletkiválasztást?

Folyadékbevitel: fokozott folyadékbevitel növeli a vizelet mennyiségét. Az alkohol meggátolja az antidiuretikus hormon áramlását, ezáltal fokozza a vizeletelválasztást. Koffeintartalmú folyadékok növelik a vizelés gyakoriságát.

Pszichológiai tényezők: Szorongás és stressz a szükség érzetét befolyásolhatja, és növelheti a vizelés gyakoriságát. A szorongás megakadályozhatja a hólyag teljes kiürülését, mert a hasizmok a lelki feszültség miatt nem tudnak teljesen ellazulni.

Izomtónus: Gyenge hasfali és medencealji izomzat rontja a hólyag összehúzódását és a külső záróizom fölötti uralmat.

Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek megváltoztathatják a vizelet színét ( pl.az amitriptyline kékeszöldre, a metildopa pirosra, a warfarin narancssárgára, az indometacin zöldre)

Kóros állapotok: Lázas állapotok csökkentik a vizelet mennyiségét, de növeli a koncentrációját. Akut veseelégtelenség -ben csökken a vizelet mennyisége. Gerincvelői sérülés esetén az akaratlagos vizeletürítés zavart lehet.

Mire kell otthonunkban vizeletürítés alatt figyelnünk?

Milyen sugárban ürül a vizelet?

Ha a vizelet nagyon lassan, vékonyan csurdogálva ürül valószínűsíthető, hogy szűkület áll a háttérben.

Milyen a hólyag záróizmainak működése (elcsöpögés, vizelet visszatartási képtelenség (inkontinencia)

A záróizom sérülhet szülés, trauma, lelki problémák esetében.

Nevetés, köhögés, tüsszentés alkalmával alsónemű benedvesedhet és kellemetlen érzést, szagot okozva. A bőr sérülékenysége növekszik. Otthonunkban végezzünk hólyagtornát, próbáljuk visszatartani vizeletünket, vizeletürítés alkalmával próbáljuk a vizelést abbahagyni, majd újra indítani. Gyógyszertárakban kaphatóak egészségügyi betétek, melyek védik a fehérneműt és elfedik a kellemetlen szagokat.

Kíséri e a vizeletürítést valamilyen panasz?

A vizeletürítést kísérheti fájdalom, feszítés, szúró, égető érzés. Ezek a tünetek fertőzésre, vesehomokra, vesekőre utalhatnak. Tartós panaszok esetén kivizsgálás szükséges.

Mennyi a napi ürített vizelet mennyisége?

A vizelet napi mennyisége 800-1500 ml körül mozog. Pontosan meghatározni nem lehet. Készítsünk folyadék naplót, amely tartalmazza a bevitt és ürített folyadék mennyiséget. A vizeletet, gyógyszertárakban kapható mércés üvegedénnyel foghatjuk fel, így pontosan nyomon tudjuk követni az ürített vizelet mennyiségét. Az üvegedényt a használat után alaposan öblítsük, mossuk ki. Veseproblémákkal küzdő betegeknek nagyon fontos, hogy pontos adatokkal tudjon szolgálni kezelő orvosának.

Ha orvosunk vizelet vizsgálatot rendel el, a reggeli első vizeletet vigyük vizsgálatra. Célszerű a vizelés előtt alaposan lemosakodni. A vizelet első részét engedjük a WC-be, a középső részét fogjuk fel vizsgálatra és a végét ismét a WC.-be ürítsük.