Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Cisplatin Strides 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x100 ml I - - - -
Cisplatin Strides 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x50 ml I - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Cisplatin Strides 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
ciszplatin


Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármelyik mellékhatás súlyossá válna, vagy olyan mellékhatást tapasztal, ami nincs feltüntetve a betegtájékoztatóban, keresse fel az orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Cisplatin Strides és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Cisplatin Strides alkalmazása előtt
3.              Hogyan kell alkalmazni a Cisplatin Strides-ot?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Cisplatin Strides-ot tárolni?
6.              A csomagolás tartalma és egyéb információk

A Cisplatin Strides koncentrátum oldatos infúzióhoz nevű készítményt egészségügyi szakszemélyzet adja be Önnek, valamint megválaszolják azokat a kérdéseket, amelyek a betegtájékoztató elolvasása után merültek fel Önben.

1. Milyen típusú gyógyszer a Cisplatin Strides és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cisplatin az úgynevezett citostatikus gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyeket daganatos betegségek kezelésére használnak. A Cisplatin Strides önmagában is alkalmazható, de a leggyakrabban egyéb citosztatikus gyógyszerekkel együtt használják.

Mire használják?
A ciszplatin képes elpusztítani a szervezetében lévő olyan sejteket, amelyek bizonyos típusú daganatok kialakulásáért felelősek (heredaganat, petefészek daganat, húgyhólyag daganat, fej- és nyaktájéki laphámsejtes daganat, tüdődaganat valamint sugárzással együtt adva méhnyakrák kezelésére).
Kezelőorvosa további információval tudja ellátni.

2. Tudnivalók a Cisplatin Strides alkalmazása előtt

Nem alkalmazható Önnél a Cisplatin Strides:
  • ha allergiás (túlérzékeny) a ciszplatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha allergiás (túlérzékeny) bármely egyéb olyan gyógyszerre, amely platina vegyületeket tartalmaz;
  • ha vesebetegsége van (vesekárosodás);
  • ha ki van száradva;
  • ha a csontvelőműködése súlyos csökkent, amelynek tünetei a következők: rendkívüli fáradtság, gyakori véraláfutások és vérzések, gyakori fertőzések;
  • ha a hallása károsodott;
  • ha a ciszplatin által okozott idegrendszeri betegsége van;
  • ha szoptat;
  • sárgaláz elleni védőoltással vagy fenitoinnal együtt alkalmazva (lásd ”Egyéb gyógyszerek és a Cisplatin Strides”).

Figyelmeztetések és óvintézkedések:
  • Kezelőorvosa vizsgálatokat fog elvégeztetni annak érdekében, hogy meghatározza a vérében található kalcium-, nátrium-, kálium- és magnézium szinteket, illetve, hogy ellenőrizze a vérképet, a máj és a vese működését, továbbá az idegrendszer működését.
  • A Cisplatin Strides alkalmazását csak a kemoterápia alkalmazásában gyakorlott szakorvos felügyelete mellett szabad megkezdeni.
  • A Cisplatin Strides készítmény minden egyes alkalmazása előtt meg fogják vizsgálni a hallását.
  • Ha olyan idegrendszeri betegségben szenved, amelyet nem a Cisplatin Strides okozott.
  • Ha fertőző betegsége van. Kérjük, beszéljen orvosával.
  • Amennyiben gyermeket szeretne vállalni (olvassa el a Terhesség, szoptatás és termékenység részt).
  • ha a bőr ciszplatinnal érintkezik, a bőrt azonnal mossa le szappanos vízzel. Ha a ciszplatin érpályán kívülre kerül, az adagolást azonnal fel kell függeszteni. A ciszplatin bőrbe való kerülése szövetkárosodást okoz (cellulitis, fibrózis és szövetelhalás [nekrózis]).

Kérjük, tájékoztassa orvosát, abban az esetben is, ha ezek az állítások a korábbiakban voltak igazak Önre.

Egyéb gyógyszerek és a Cisplatin Strides
Kérjük, ne feledje, hogy ezek az állítások a közelmúltban, illetve a közeljövőben alkalmazott gyógyszerekre is vonatkozhatnak.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
  • A csontvelő működését gátló gyógyszerek vagy a sugárterápia együttes alkalmazása fokozhatja a ciszplatin csontvelőre gyakorolt mellékhatásait.
  • A ciszplatin toxicitása fokozódhat, amennyiben egyidejűleg egyéb daganatellenes szerrel, például bleomicinnel és metotrexáttal együtt adják.
  • Egyes magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek (furoszemidet, hidralazint, diazoxidot és propanololt tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszerek) fokozhatják a Cisplatin Strides vesére gyakorolt károsító hatását.
  • A ciszplatin súlyosan károsíthatja a veséket, ha egyidejűleg olyan gyógyszerekkel adják be, amelyeknek vesére gyakorolt mellékhatásokkal rendelkeznek, például az olyan gyógyszerek amelyeket bizonyos fertőzések megelőzésére/kezelésére adnak (antibiotikumok: cefalosporinok, aminoglikozidok és/vagy amfotericin B) és kontrasztanyagok.
  • A ciszplatin káros hatást fejthet ki a hallóképességre, ha olyan egyéb gyógyszerekkel együtt adagolják, amelyek szintén károsíthatják a hallást, pl. aminoglikozidok.
  • Amennyiben a ciszplatin kezelés mellett a köszvényelleni gyógyszereket (pl. allopurinolt, kolhicint, probenecidet és/vagy szulfinpirazont) szed, akkor ezen gyógyszerek adagját csökkenteni kell.
  • Az olyan gyógyszerek, amelyek megnövelik a vizelet mennyiségét (vizelethajtók egy csoportja, ún. kacsdiuretikumok) ciszplatinnal történő szedése (ciszplatin adagja: több mint 60 mg/m², vizelet kiválasztása: kevesebb, mint 1000 ml 24 óra alatt) esetén a vesére és a hallásra gyakorolt károsító hatáshoz vezethet.
  • A halláskárosodás első jelei (szédülés és/vagy fülzúgás) észrevétlenek maradhatnak a ciszplatinnal történő kezelés során, amennyiben a túlérzékenységre adott gyógyszerekkel (antihisztaminok, pl. buklizin, ciklizin, loxapin, meklozin, fenotiazinok, tioxantének és/vagy trimetobenzamidok) együtt adják be.
  • Az ifoszfamiddal együtt adott ciszplatin halláskárosodást okozhat.
  • A ciszplatinnal történő kezelés hatásait a piridoxin és hexametil‑melamin párhuzamos adagolása csökkentheti.
  • A ciszplatin bleomicinnel és vinblasztinnal történő együttes adagolása sápadtságot vagy a kéz- és/vagy lábujjak elszíneződését okozhatja (Raynaud-betegség).
  • A ciszplatin beadása paklitaxel alkalmazása előtt vagy a docetaxellel együtt súlyos idegkárosodást okozhat.
  • A ciszplatin bleomicinnel és etopoziddal történő együttes alkalmazása csökkentheti a vér lítium szintjét. Ezért a lítium szintjét rendszeresen ellenőrizni kell.
  • A ciszplatin csökkenti az epilepszia kezelésére adott fenitoin hatásait.
  • A penicillamin csökkentheti a Cisplatin Strides hatásosságát.
  • A ciszplatin csökkentheti a véralvadásgátló gyógyszerek (antikoagulánsok) hatásosságát. Ezért a véralvadás mértékét rendszeresen ellenőrizni kell együttes alkalmazás esetén.
  • A ciszplatin és a ciklosporin együttes használata gátolhatja az immunrendszer működését, ami annak kockázatával jár, hogy a fehérvérsejtek (limfociták) termelődése csökken.
  • A ciszplatinnal végzett kezelés befejezés után három hónapig tilos élő attenuált vírusokat tartalmazó oltásokat beadni.
  • A ciszplatinnal történő kezelés ideje alatt nem kaphat a sárgaláz elleni oltóanyagot (lásd: "Nem alkalmazható Önnél be a Cisplatin Strides").

Terhesség, szoptatás és termékenység
Mielőtt elkezdenék Önnél alkalmazni a Cisplatin Strides készítményt, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

A ciszplatin tilos a terhesség alatt alkalmazni, kivéve, ha az orvos egyértelműen javasolja a kezelést.
A Cisplatin Strides-sal történő kezelés alatt és az azt követő 6 hónapban hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazni.

Tilos szoptatni, amíg Cisplatin Strides kezelés során.

A Cisplatin Strides gyógyszerrel kezelt férfi betegek számára javasolt, hogy a kezelés során, illetve az azt követő hat hónapban kerüljék a gyermeknemzést/gyermekvállalást. Ezen túl a férfiak számára javasolt, hogy a kezelés megkezdése előtt tájékozódjanak a spermakonzerválás lehetőségéről.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A ciszplatin olyan mellékhatásokat okozhat, mint az álmosság és/vagy émelygés (hányás). Amennyiben ezek valamelyikétől szenved, nem használhat olyan gépeket, amelyek teljes odafigyelést igényelnek.

Fontos információk a Cisplatin Strides néhány összetevőjéről
A Cisplatin Strides 9 mg nátriumot tartalmaz milliliterenként, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.

3. Hogyan kell alkalmazni a Cisplatin Strides-ot?

Adagolás és az alkalmazás módja
A Cisplatin Strides készítményt kizárólag daganatok kezelésben jártas szakorvos adhatja be. A koncentrátumot glükózt tartalmazó nátrium-klorid oldatban kell feloldani.

A Cisplatin Strides gyógyszert kizárólag a vénába történő injektálással lehet beadni (intravénás infúzióként).

A Cisplatin Strides nem érintkezhet alumínium tartalmú eszközökkel és anyagokkal.

A Cisplatin Strides javasolt adagja függ az Ön általános állapotától, a kezelés várható hatásaitól, illetve attól, hogy a gyógyszert önmagában (monoterápia) vagy más gyógyszerekkel kombinálva (kombinált kemoterápia) kapja.

Cisplatin Strides (monoterápia):
A következő adagolások javasoltak:
  • 3‑4 hetente egyszeri 50‑120 mg/m² testfelület adag.
  • Naponta 15‑20 mg/m² 5 napon át, 3‑4 hetente megismételve.

A Cisplatin Strides egyéb kemoterápiás gyógyszerekkel együtt adagolva (kombinált kemoterápia):
  • 20 mg/m² vagy több, 3‑4 hetente megismételve.

Méhnyakrák esetén a ciszplatint sugárterápiával együtt kell alkalmazni.
A szokásos dózis 40 mg/m2 hetente, 6 héten keresztül.

A veseproblémák elkerülése vagy csökkentése érdekében a Cisplatin Strides gyógyszerrel történő kezelést követő 24 órában bőséges mennyiségű víz fogyasztása javasolt.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a szükségesnél több Cisplatin Strides gyógyszert kapott
Az orvosa meggyőződik róla, hogy a megfelelő dózist kapta-e. Túladagolás esetén a mellékhatások erőteljesebben jelentkeznek. Az orvos ezekre a mellékhatásokra tüneti kezelést fog adni. Amennyiben úgy véli, hogy a kelleténél több Cisplatin Strides gyógyszert kapott, azonnal vegye fel a kapcsolatot az orvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Amennyiben bármilyen mellékhatást tapasztal, fontos, hogy a következő kezelésnél tájékoztassa kezelőorvosát.

Azonnal értesítse az orvosát, ha a következők valamelyikét tapasztalja:
  • tartósan fennálló vagy súlyos hasmenés vagy hányás;
  • szájüregi gyulladás/nyálkahártya-gyulladás (ajkak kisebesedése vagy szájfekélyek);
  • az arc, az ajkak, a száj vagy a torok duzzanata;
  • megmagyarázhatatlan légzőrendszeri tünetek, pl. nem produktív köhögés, légzési nehézségek vagy szörtyzörej;
  • nyelési nehézségek;
  • bizsergés vagy zsibbadtság az ujjakban és a lábujjakban;
  • rendkívüli fáradtság;
  • szokatlan véraláfutások vagy vérzés;
  • fertőzésre utaló tünetek, pl. torokfájás és láz
  • kellemetlenség érzése az infúzió helyénél vagy annak közelében az infúzió beadása közben;

A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:
  • agyon gyakori (10‑ből több, mint 1 beteget érint)
gyakori (100‑ból 1‑10 beteget érint)
  • em gyakori (1000‑ből 1‑10 beteget érint)
ritka (10 000‑ből 1‑10 beteget érint)
  • agyon ritka (10 000‑ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
  • em ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg).

Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Nagyon gyakori
Vérképzőszervek és nyirokrendszer: a fehérvérsejtek számának csökkenése, amelynek hatására megnő a fertőzések kockázata (leukopénia), a vérlemezkék számának csökkenése, amely megnöveli a véraláfutások és a vérzés kockázatát (trombocitopénia), továbbá a vörösvértestek számának csökkenése, amely sápadtságot, gyengeséget és légszomj (anémia).
Vesék és húgyvezeték: renális diszfunkció, mint például vizelettermelés képtelensége (anuria) és magas húgysavszint a vérben (urémia)

Gyakori
Fertőzések: vérmérgezés (szepszis).
Idegrendszer:károsodás az idegrendszerben (neurotoxicitás).
Szív: szabálytalan szívritmus (arritmia), ideértve a lassabb szívverést (bradikardia) és a felgyorsult szívverést (tachikardia).
Erek: az erek gyulladása (flebitisz).
Légzőrendszeri rendellenességek: nehéz légzés (diszpnoé), tüdőgyulladás (pneumónia) és légzési elégtelenség.
Bőr: bőr vörösödése és gyulladása (eritéma, bőrfekély) az infúzió beadásának helyén, duzzanat (ödéma) és fájdalom az infúzió beadásának helyén.

Nem gyakori
Immunrendszer: súlyos túlérzékenység (anafilaktikus reakciók)
Hallás: hallásvesztés (ototoxicitás).
Nemi szervekkel és emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: hímivarsejt-képződés és petesejt-érés zavara, fájdalmas mellnövekedés férfiaknál (ginekomasztia)

Ritka
Daganatképződés:a leukémia megnövekedett kockázata (akut leukémia).
Immunrendszer: az immunrendszer alulműködése (immunszupresszió)
Táplálkozás és anyagcsere: túlzottan magas koleszterinszint a vérben
Idegrendszer:az érzőidegek perifériás neuropátiája (bilaterális, szenzoros neuropátia), amelyeket a bizsergés, viszketés vagy zsibbadtság jellemez, és bizonyos esetekben az ízlelés, érintés, látás elvesztése, továbbá az agy diszfunkciója kísér (zavarodottság, érthetetlen beszéd, bizonyos esetekben vakság, memóriavesztés és bénulás); hirtelen szúró fájdalom a nyakban, amely a háton keresztül a lábakig tart, gerincbetegség, görcsök, bizonyos agyi funkciók elvesztése, ideértve az olyan agyi diszfunkciókat, amelyet görcsök és a tudatosság szintjének csökkenése, továbbá a nyaki verőér elzáródása jellemeznek.
Szemek:a szemideg gyulladása, fájdalom, csökkent idegfunkció (látóideg gyulladás), a szem mozgásának rendellenességei.
Szív: szívkoszorúér rendellenesség
Erek: vérnyomás emelkedése (hipertenzió).
Bélrendszer: a száj nyálkahártyájának gyulladása (stomatitis).

Nagyon ritka
Táplálkozás és anyagcsere: a vérben vasszint emelkedése
Idegrendszer: rohamok
Szív:szívelégtelenség

Nem ismert
Fertőzések: Fertőzések
Hormonok:megemelkedett szérum amiláz (enzim) szint.
Táplálkozás és anyagcsere: a vér lecsökkent elektrolit szintje (magnézium, kalcium, nátrium, foszfát, kálium) izomgörcsökkel és/vagy az EKG változása, dehidratáltság, akaratlan izomösszehúzódások (tetánia).
Idegrendszer:stroke (cerebrovaszkuláris történés)
Szemek: a látás elvesztése (vakság), színérzékelési nehézségek, homályos látás, duzzanat (papillaödéma)
Hallás és egyensúlyérzékelési funkciók: süketség, fülzúgás
Szív:szívrendellenesség
Erek: véráramlási problémák, pl. az agyban, vagy az ujjakban ás lábujjakban (Raynaud‑szindróma).
Légzőrendszeri rendellenességek: tüdőembólia.
Bélrendszer: étvágytalanság (anorexia), hányinger, hányás, hasmenés, csuklás.
Bőr: kopaszság (hajhullás), kiütés.
Általános tünetek: láz, gyengeség (aszténia), rossz közérzet.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Cisplatin Strides-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!

Ha az oldat nem átlátszó vagy oldahatatlan csapadék képződött nem szabad felhasználni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A hígítás után:
A higított oldat kémiai és fizikai stabilitása 15°C‑25°C-on, fénytől védve tárolva 14 napon át bizonyított. A hígított készítmény fénytől védve tárolandó. Mikrobiológiai szempontból a hígított készítményt azonnal fel kell használni.
A hígított készítmény hűtőszekrényben nem tárolható, illetve nem fagyasztható.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Cisplatin Strides
A készítmény hatóanyaga a ciszplatin.
  • ml koncentrátum infúziós oldathoz 1 mg ciszplatint tartalmaz.
50 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 50 mg ciszplatint tartalmaz injekciós üvegenként.
100 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 100 mg ciszplatint tartalmaz injekciós üvegenként.

További összetevők a nátrium-klorid, sósav (pH beállításhoz), nátrium-hidroxid (pH beállításhoz) és injekcióhoz való víz.

Milyen a Cisplatin Strides külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Cisplatin Strides tiszta, színtelen vagy halványsárga, látható részecskéktől mentes oldat injekciós üvegbe töltve.

A csomagolás tartalma 1 injekciós üveg 50 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz, amely 50 mg ciszplatint tartalmaz.
A csomagolás tartalma 1 injekciós üveg 100 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz, amely 100 mg ciszplatint tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Strides Arcolab International Ltd.
Unit 4, Metro Centre, Tolpits Lane,
Watford, Hertfordshire WD 189SS
Egyesült Királyság

Gyártó
Strides Arcolab Polska Sp.z.o.o.
10, Daniszewska Str
03-230 Warsaw
Lengyelország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Tagállam megnevezéseGyógyszer neve
Hollandia (RMS)Cisplatine Strides
AusztriaCisplatin Strides
BelgiumCisplatin Strides
BulgáriaCisplatin Strides
CiprusCisplatin Strides
CsehországCisplatin Strides
NémetországCisplatin Strides
DániaCisplatin Strides
ÉsztországCisplatin Strides
GörögországCisplatin Strides
FinnországCisplatin Strides
FranciaországCisplatin Strides Arcolab International
MagyarországCisplatin Strides
ÍrországCisplatin Strides
IzlandCisplatin Strides
OlaszországCisplatin Strides
LettországCisplatin Strides
LitvániaCisplatin Strides
LuxemburgCisplatin Strides
MáltaCisplatin Strides
NorvégiaCisplatin Strides
LengyelországCisplatin Strides
PortugáliaCisplatina Strides
RomániaCisplatin Strides Arcolab International
SpanyolországCisplatin Strides
SvédországCisplatin Strides
SzlovákiaCisplatin Strides
SzlovéniaCisplatin Strides Arcolab International
Egyesült KirályságCisplatin 1 mg/ml, concentrate for solution for infusion

Cisplatin Strides 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

OGYI-T-22322/01 1x50 ml I-es típusú injekciós üveg
OGYI-T-22322/02 1x100 ml I-es típusú injekciós üveg

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:2012. október






Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

A termék előkészítése és kezelése

Egyszer használatos készítmény.
Tekintse meg a helyi citotoxikus irányelveket.

A többi antineoplasticus gyógyszerhez hasonlóan óvatosság szükséges a ciszplatinnal végzett munka során. A hígítást aszeptikus körülmények között, gyakorlott személyzetnek kell végeznie egy külön erre kijelölt területen. A higítás során védőruházatot és védőkesztyűt kell viselni. Amennyiben nem áll rendelkezésre biztonsági fülke, használjon maszkot és védőszemüveget! A bőrrel és a nyálkahártyákkal való érintkezés elkerülése érdekében óvintézkedéseket kell tenni. Ha mégis bőrre kerülne, az érintett bőrfelületet azonnal le kell mosni szappannal. Bőrrel érintkezve viszketést, égést és kipirosodást okozhat. A nyálkahártyával való érintkezés esetén alaposan ki le kell öblíteni vízzel. A belégzés esetén nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, torok irritációt és hányingert okozhat.

A késztímény kiömlése esetén a kezelőknek kesztyű viselése mellett fel kell törölniük azt az erre a célra tartott eszközökkel. Az érintett területet kétszer vízzel át kell öblíteni. Az összes hulladékot műanyag zsákba kell helyezni, amit le kell zárni.

Terhes nőknek citosztatikus szerekkel való érintkezést kerülniük kell.

A salakanyagokat, valamint a hányadékot körültekintéssel kell kezelni.

Ha az oldat nem tiszta, vagy fel nem oldódó üledéket észlelnek, az üveget meg kell semmisíteni.

A kontaminált hulladékot külön erre a célra kijelölt hulladéktárolóban kell elhelyezni. Lásd “Megsemmisítés” pont.

Az intravénás alkalmazás előkészítése
Öntse ki az üvegből a szükséges mennyiségű oldatot, és hígítsa fel az alábbi oldatok egyikének 1 liternyi mennyiségével:
  • 9 mg/ml (0,9%) nátrium-klorid
  • 9 mg/ml nátrium-klorid (0,9%) és 50 mg/ml glükóz (5%) keveréke (1:1), (az így kapott végső koncentrációk: 4,5 mg/ml nátrium-klorid (0,45%), 25 mg/ml glükóz (2,5%));
  • 9 mg/ml (0,9%) nátrium-klorid és 18,75 mg/ml (1,875%) mannit injekcióhoz
  • 4,5 mg/ml (0,45%) nátrium-klorid, 25 mg/ml (2,5%) glükóz és 18,75 mg/ml (1,875%) mannit injekcióhoz

Mindig vizsgálja meg az oldatot befecskendezés előtt. Kizárólag tiszta, részecskementes oldat használható fel.

A készítmény NE érintkezzen alumíniumot tartalmazó injekciós szerelékekkel.
TILOS hígítatlanul beadni!

A koncentrátum és a hígítatott oldatok felhasználása során a mikrobiológiai, kémiai és fizikai stabilitásra vonatkozóan lásd 6.3 pontot.

Megsemmisítés
Az előkészítés és a kezelés alatt használt, vagy a ciszplatinnal érintkező minden anyagot a helyi, citotoxikus anyagokra vonatkozó előírások szerint meg kell semmisíteni. Bármilyen fel nem használt gyógyszert, illetve minden olyan anyagot, ami a feloldásához és a beadásához használtak fel, meg kell semmisíteni a kórháznak a citotoxikus anyagokra vonatkozó előírásainak, valamint a veszélyes hulladékokra vonatkozó helyi előírásoknak megfelelően.



Inkompatibilitások
A termék alumíniummal nem érintkezhet. A ciszplatin reakcióba lép az alumíniummal és fekete platina kicsapódást hoz létre. Az alumínium tartalmú infúziós szerelékek, tűk, katéterek és fecskendők ezért kerülendők. A ciszplatin alacsony klorid tartalmú közegben szétválik az oldatban. A klorid koncentrációnak legalább 0,45%-os nátrium-kloriddal egyenértékűnek kell lennie.

Az antioxidánsok (például nátrium-metabiszulfit), bikarbonátok (nátrium-bikarbonát), szulfátok, a fluorouracil és a paklitaxel inaktiválhatja a ciszplatint az infúziós rendszerekben.

Ez a gyógyszer kizárólag az "Intravénás alkalmazás előkészítése" pontban felsorolt gyógyszerekkel keverhető.

Különleges tárolási előírások
A gyógyszer az alábbi kiszerelésben kerül forgalomba:
1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
Hígítatlan oldat:Legfeljebb25 °C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható! A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában! Ha az oldat nem átlátszó vagy oldahatatlan csapadék képződött nem szabad felhasználni.


Higított oldat:

A hígított készítmény hűtőszekrényben nem tárolható, illetve nem fagyasztható.

A fenti infúziós folyadékokban való hígítást követően:
A higított oldat kémiai és fizikai stabilitása 15°C-25°C-on, fénytől védve tárolva 14 napon át bizonyított.
Mikrobiológiai szempontból a hígított készítményt azonnal fel kell használni.