Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
GONAL-F 75 NE (5,5 mcg) por és oldószer előretöltött fecskendőben 1 Porüveg + előretöltött fecskendő SZ 9442 Ft 7081 Ft HM KGY ÜB Eü70 - 2833 Ft
GONAL-F 75 NE (5,5 mcg) por és oldószer oldatos injekcióhoz 3 porüveg+3 oldószerüveg SZ - - HM ÜB - -
GONAL-F 75 NE (5,5 mcg) por és oldószer oldatos injekcióhoz 10 porüveg+10 oldószerüveg SZ - - HM ÜB - -
GONAL-F 75 NE (5,5 mcg) por és oldószer oldatos injekcióhoz 1 porüveg+1 oldószerüveg SZ - - HM ÜB - -
GONAL-F 75 NE (5,5 mcg) por és oldószer oldatos injekcióhoz 5 porüveg+5 oldószerüveg SZ - - HM ÜB - -
GONAL-F 75 NE (5,5 meg) por és oldószer előretöltött fecskendőben 5 Porüveg + előretöltött fecskendő SZ - - HM ÜB - -
GONAL-F 75 NE (5,5 meg) por és oldószer előretöltött fecskendőben 10 Porüveg + előretöltött fecskendő SZ - - HM ÜB - -
GONAL-f 75 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 3 poramp.+3 oldószeramp. SZ - - HM ÜB - -
* törzskönyvből törölt gyógyszerek

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA
GONAL-f75 NE (5,5 mikrogramm) por és oldószer oldatos injekcióhoz
Alfa-follitropin
Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
  • Milyen típusú gyógyszer a GONAL-f és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  • Tudnivalók a GONAL-f alkalmazása előtt
  • Hogyan kell alkalmazni a GONAL-fet?
  • Lehetséges mellékhatások
  • Hogyan kell a GONAL-f-et tárolni?
  • További információk
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GONAL-F ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A GONAL-f egy alfa-follitropint tartalmazó gyógyszer, amelyet különleges, ún. rekombináns DNS technikával, laboratóriumban állítanak elő. A gonadotropinoknak nevezett hormonok családjába tartozik, amelyek részt vesznek a szaporodás normális szabályozásában.
Terápiás javallatok
Ezt a gyógyszert kizárólag gondos orvosi felügyelettel szabad alkalmazni.
  • Olyan nőknél, akiknél nincs ovuláció (peteérés), és akik klomifén-citrát kezelésre nem reagálnak, a GONAL-f adásával ovuláció idézhető elő.
  • GONAL-f alkalmazásával egyszerre több tüsző (és ezáltal számos petesejt) érése támogatható asszisztált reprodukciós eljárások mint pl. in vitro fertilizáció, gaméta méhkürti beültetése vagy zigóta méhkürti beültetése során.
  • Olyan nőknél, akiknél nincs ovuláció, mert az agyalapi mirigy nagyon kis mennyiségben termel termékenységi hormonokat (LH és FSH), a GONAL-f-et a rekombináns humán luteinizáló hormonnal (LH) kombinációban alkalmazzák ovuláció előidézésére.
  • A GONAL-f-et egy másik hormonnal, a humán koriongonadotropinnal (hCG) egyidejűleg adva, hormonhiány miatt meddő férfiaknál serkenthető a hímivarsejtek képződése.
2. TUDNIVALÓK A GONAL-F INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
A kezelés elkezdése előtt az Ön és partnere fogamzó-/termékenyítő képességének kivizsgálása szükséges.
Ne alkalmazza a GONAL-f-et
  • ha allergiás (túlérzékeny) a follikulus stimuláló hormonra vagy a GONAL-f egyéb összetevőjére;
  • ha Önnek hipotalamusz vagy agyalapi mirigy daganata van.
Nők esetében:
  • ha megnagyobbodott a petefészke és ezt nem ún. policisztás petefészek betegség okozta, ill. ha petefészek cisztája van;
  • ha ismeretlen kóreredetű nőgyógyászati vérzése van;
  • ha petefészek-, méh- vagy emlőrákja van.
Nem alkalmazható továbbá a normál terhesség létrejöttét kizáró állapotokban, mint korai menopauzában, a nemi szervek fejlődési rendellenessége vagy a méhizomzat bizonyos daganatai esetén.
Férfiak esetében:
A GONAL-f nem adható a here visszafordíthatatlan károsodása esetén.
Ezen kívül a készítmény gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre kifejtett hatásait sem tanulmányozták klinikai vizsgálatokban.
A GONAL-f injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Ha Ön (öröklődő betegség, mely szülőkről gyermekekre szállhat) porfiriában szenved, vagy a családjában előfordult ez a betegség, kérjük tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ez azért fontos, mert bizonyos gyógyszerek kiválthatják a porfíriás rohamot. Ha azt veszi észre, hogy bőre sérülékennyé, könnyen hólyagosodóvá válik (különösen a napfénynek jobban kitett területeken) és/vagy gyomor illetve végtag fájdalmat érez, azonnal értesítse orvosát, aki esetleg a kezelés megszakítását rendelheti el.
Ez a gyógyszer nőkön alkalmazva fokozza a petefészek (ovárium) hiperstimulációs szindróma (OHSS) kialakulásának kockázatát (lásd 4. pont). Mindazonáltal, élettani ovuláció híján és a javasolt dózisok alkalmazása, ill. a javasolt adagolási rend betartása esetén nem gyakran lép fel OHSS.
Bármelyik javallat alapján alkalmazzák, a GONAL-f kezelés önmagában csak ritkán idéz elő OHSS-t, ez a veszély csak a tüszőérés végső fázisát serkentő gyógyszer (humán choriongonadotrop hormon [hCG]) adása után fenyeget. Ezt szem előtt tartva kialakulófélben lévő OHSS észlelésekor célszerű mellőzni a hCG adását, és legalább 4 napon keresztül a nemi élettől is ajánlatos tartózkodni, vagy mechanikus fogamzásgátló eljárást (pl. óvszer, pesszárium) alkalmazni.
Asszisztált reprodukciós kezelés esetén a többes terhesség esélye a beültetett petesejtek/embriók számával arányos. Ovuláció-indukciós kezelés után gyakoribb a többes terhesség és ikerszülés, mint természetes fogamzás után. Mindazonáltal, a javasolt dózisokat a javasolt adagolási rend szerint alkalmazva ez az esély csökkenthető.
Bár meddőség miatt kezelt nőknél a vetélés gyakoribb, mint az általános népességben, azonban ez a gyakoriság a meddőségi problémákkal küszködő nők csoportjában észlelthez hasonló.
Szórványosan beszámoltak a GONAL-f adása után kialakult, nem súlyos allergiás reakciókról.
Figyelmeztesse orvosát, ha Ön hasonló gyógyszerek adása után korábban már tapasztalt ilyen típusú reakciót.
Férfiakban a normálisnál magasabb follikulus stimuláló hormon (FSH) vérszint a hereműködés károsodását tükrözi. Ebben az állapotban általában hatástalan a GONAL-f. Előfordulhat, hogy orvosa a kezelés hatékonyságának ellenőrzése érdekében 4-6 hónapos kezelés után ondóvizsgálatot végeztet.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A GONAL-f injekciós oldatot nem szabad más gyógyszerekkel keverve egy injekcióban beadni, kivéve az alfa-lutropint. A vizsgálatok szerint ez a két gyógyszer összekeverhető egymással, és beadható együtt, anélkül, hogy ez bármelyik gyógyszert károsan befolyásolná.
Terhesség és szoptatás
A terhesség és a szoptatás időszakában nem javallt a GONAL-f alkalmazása.
Fontos információk a GONAL-f egyes összetevőiről
A GONAL-f kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként, így lényegében nátriummentes.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A GONAL-FET?
A GONAL-f-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A peteérés hiánya és rendszertelen havi vérzés vagy a menstruáció teljes kimaradása nőbetegek esetében.
A GONAL-f injekciót általában naponta kell adni. Ha jelentkeznek havi vérzések, akkor a menstruációs ciklus első 7 napján kell elkezdeni a kezelést.
Az egyik elterjedt adagolási séma szerint naponta 75-150 NE FSH dózissal kezdik a kezelést. Ezt az adagot 7 vagy inkább 14 napos időközönként 37,5-75 NE-gel növelik ha szükséges, a megfelelő, de semmiképpen sem túlzott mértékű terápiás hatás jelentkezéséig. Az FSH maximális napi adagja általában nem haladja meg a 225 NE-t. Ha 4 hetes kezelés után sem mutatkozik eredmény, az éppen zajló ciklus idejére fel kell függeszteni a kezelést és a későbbiekben a sikertelen ciklusénál magasabb kezdődózissal kell újrakezdeni a kezelést.
Az optimális terápiás hatás észlelésekor, 24-48 órával a legutolsó GONAL-f injekció beadása után egy másik hormont, hCG-t is adnak, egyszeri alkalommal. A hCG beadásának napján és az azt követő napon célszerű nemi életet élnie.
Túlzott mértékű hatás észlelésekor abba kell hagyni a kezelést és a hCG injekciót sem szabad beadni (lásd 4. pont). Ebben az esetben a következő stimulált ciklusra az orvosa kisebb adagot fog előírni, mint az előző ciklusban.
A petefészek-működés serkentése mesterséges megtermékenyítés vagy más asszisztált reprodukciós eljárás előkészítéséhez szükséges, többszörös tüszőérés kiváltása érdekében.
A szuperovuláció kiváltásának általánosan alkalmazott adagja a menstruációs ciklus 2 vagy 3. napjától kezdve naponta 150-225 NE GONAL-f. A kezelést a tüszőérés megfelelő stádiumának eléréséig folytatják (melyről laboratóriumi és/vagy ultrahangvizsgálattal lehet meggyőződni), az adagot a terápiás hatás függvényében határozzák meg, ami rendszerint nem több, mint 450 NE naponta. A tüszők általában a kezelés 10. (5.-20.) napjára érik el a megfelelő fejlettségi szintet.
Az utolsó GONAL-f injekció beadását követően, 24-48 óra múlva legfeljebb 10000 NE humán koriongonadotrop hormont (hCG) adnak egyszeri alkalommal, a tüszőérés végső fázisának serkentése érdekében. csökkentik a hormonérzékenységet. Ebben az esetben a GnRH-agonista kezelés után kb. 2 héttel kezdik el a GONAL-f adását, majd amíg a tüszők el nem érik a megfelelő érettségi fokot, kombinációban adják a két gyógyszert. Ennek megfelelően, pl. kéthetes GnRH-agonista kezelés befejezését követő első 7 napon keresztül 150-225 NE/nap GONAL-f-et adnak. A gyógyszeradagot a petefészekre kifejtett hatás függvényében módosítják.
Az ovuláció és a havi vérzések teljes kimaradása és diagnosztizált FSH és LH hiány nőbetegek esetében
Az Ön egyedi szükségleteinek leginkább megfelelő adagot és az injekciók beadásának gyakoriságát kezelőorvosa határozza meg.
A GONAL-f injekciót általában naponta és legfeljebb 3 héten keresztül adják alfa-lutropin injekcióval együtt. A kezdő adag rendszerint 75-150 NE GONAL-f, 75 NE alfa-lutropinnal együtt.
A terápiás hatás függvényében orvosa 7-14 napos időközönként és 37,5-75 NE fokozatonként növelheti a GONAL-f adagját.
Ha 3 hetes kezelés után az orvos nem tapasztal terápiás hatást, akkor a ciklus hátralévő szakaszára felfüggeszti a kezelést. A következő ciklusban kezelőorvosa a korábbi, sikertelen ciklusban alkalmazottnál nagyobb kezdődózist írhat elő.
A kívánt hatás észlelésekor 24-48 órával a legutolsó GONAL-f és alfa-lutropin injekció beadása után hCG-t kap egyszeri alkalommal. A a hCG beadásának napján és az azt követő napon célszerű nemi életet élnie. Vagylagosan mesterséges megtermékenyítés (intrauterin inszemináció IUI) is végezhető.
Túlzott mértékű hatás észlelésekor abba kell hagyni a kezelést és a hCG injekciót sem szabad beadni (lásd 4. pont). Ebben az esetben a következő stimulált ciklusra az orvosa kisebb adagot fog előírni, mint az előző ciklusban.
Hormonhiány miatt terméketlen férfiak esetében.
A GONAL-f injekciót általában heti 3×150 NE dózisban, más gyógyszerrel (hCG) adják együtt legalább 4 hónapon keresztül. Ha ez nem bizonyul hatásosnak, legalább 18 hónapig folytatható a kezelés.
Az alkalmazás módja
A GONAL-f injekciót közvetlenül a bőr alá kell befecskendezni. Az elkészített oldat csak egyszeri alkalommal használható.
Ha Ön saját maga adja be magának a GONAL-f injekciót, kérjük, olvassa végig figyelmesen a következő útmutatást:
  • Mossa meg a kezét. Rendkívül fontos, hogy keze és az injekció beadásakor használt tárgyak a lehető legtisztábbak legyenek.
  • Gyűjtse össze és helyezze tiszta felületre a szükséges eszközöket:
  • egy GONAL-f porampulla
  • egy oldószerampulla
  • két alkoholos törlőkendő
  • egy fecskendő
  • egy injekciós tű az oldatkészítéshez, egy másik vékony tű a subcután injekció beadásához
  • hulladékgyűjtő tartály éles-hegyes eszközök számára.
  • anx_11822_hu-184_1.png
  • Készítse el az injekciós oldatot: Nyissa ki a GONAL-f port tartalmazó ampullát, vegye kézbe a fecskendőt, és lassan fecskendezze az oldószert a port tartalmazó ampullába. A por teljes feloldódása után (ami általában azonnal bekövetkezik), lassan szívja vissza az oldatot a fecskendőbe. (Ha több GONAL-f ampulla tartalmát kell beadnia, lassan fecskendezze az elkészített oldatot a következő porampullába, amíg fel nem oldotta a szükséges mennyiséget. Ha a GONAL-f injekción kívül alfa-lutropin injekció is szükséges, a két oldat összekeverve, egy fecskendőből is beadható. Oldja fel az alfa-lutropin port, majd szívja fel az oldatát a fecskendőbe, ezután fecskendezze az oldatot a GONAL-f porampullába. A por teljes feloldódása után szívja vissza az oldatot a fecskendőbe. Egy milliliter oldószerben legfeljebb 3 porampulla tartalma oldható fel.)
  • anx_11822_hu-165_3.png
  • anx_11822_hu-176_1.png
  • Minden használt eszköztől szabaduljon meg: Miután beadta az injekciót, azonnal helyezze a tűket és az üres ampullákat a kemény anyagból készült dobozba.A megmaradt oldatot is meg kell semmisíteni.
Ha az előírtnál több GONAL-f injekciót alkalmazott
A GONAL-f túladagolásának hatásai nem ismertek. Valószínűleg petefészek-hiperstimulációs tünetcsoport alakul ki (lásd 4. pont). Ez azonban csak hCG adása után következik be (lásd 2. pont).
Ha elfelejtette beadni a GONAL-f injekciót
Ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására, hanem forduljon orvosához.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a GONAL-f is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nőknél jelentkező mellékhatások A leggyakrabban jelentett mellékhatások petefészekciszták, fejfájás, az injekció beadásának helyén kialakult reakciók (fájdalom, vörösség, bőr alatti bevérzés, duzzanat és/vagy irritáció).
A GONAL-f kezelés befejezését és a humán koriongonadotrop hormon beadását követően ún. petefészek-hiperstimulációs tünetcsoport alakulhat ki (lásd 2. pont). Erre a tünetcsoportra nagyméretű petefészek-ciszták kialakulása a jellemző. A petefészek-hiperstimuláció első jele az alhasi fájdalom, olykor hányingerrel-hányással és testsúlygyarapodással társulva. A felsorolt tünetek észlelésekor sürgősen alapos orvosi vizsgálat szükséges. Ritkán, ha a petefészek hiperstimulációja súlyossá válik, a petefészek kifejezetten megnagyobbodhat; a has-, valamint a mellüregben folyadékgyülem alakulhat ki és súlyosabb tromboemboliás szövődmények is felléphetnek. Ez utóbbiak ritkán a petefészek hiperstimulációs tünetcsoporttól függetlenül is jelentkezhetnek.
Ezt szem előtt tartva, az ilyen események megelőzősére a petefészek túlzott mértékű reagálásánál az orvosa abbahagyhatja a GONAL-f kezelést, és a hCG beadását is mellőzi.
Hasonló gyógyszerek alkalmazása során ritkán előfordult rendellenes vérrögképződés (trombózis); ennek veszélye a GONAL-f/hCG, ill. GONAL-f/alfa-lutropin/hCG kezelés során sem zárható ki.
Nagyon ritkán a GONAL-f-fel szembeni allergiás (túlérzékenységi) reakciók is előfordultak bőrvörösséget, kiütést, duzzanatot, csalánkiütést, ill. légzési nehézséget okozva.
Asztmás betegek igen ritkán állapotuk rosszabbodását észlelhetik.
Méhenkívüli terhesség (az embrió a méhen kívül ágyazódik be) is kialakulhat; különösen akkor, ha a beteg kórelőzményében méhkürt-betegség szerepel.
Férfiaknál jelentkező mellékhatások Férfiakon a hCG kezelés némi emlőnagyobbodást, aknét vagy testsúlygyarapodást okozhat.
Ezeken kívül a GONAL-f kezelés alatt álló férfiaknál előfordultak helyi reakciók (fájdalom, viszketés, duzzanat és/vagy irritáció) az injekció beadásának környékén, vagy előfordult ún. varikokéle kialakulása (a herék fölötti és mögötti visszerek tágulata).
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A GONAL-F-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Az eredeti csomagolásban, fénytől védve tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a GONAL-f-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az elkészített oldatot haladéktalanul be kell adni.
Minőségromlás látható jeleinek észlelésekor ne használja fel a GONAL-f oldatot.
Ne adja be az elkészített oldatot, ha az elszíneződött vagy lebegő részecskéket tartalmaz.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÁS
Mit tartalmaz a GONAL-f
A készítmény hatóanyaga 75 NE (5,5 mikrogramm) alfa-follitropin (NE = nemzetközi egység). Az alfa-follitropint géntechnológiai eljárással módosított kínai aranyhörcsög petefészek (CHO Chinese Hamster Ovary) sejtvonalban termeltetik.
Egyéb összetevők szacharóz, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, dinátrium-foszfát-dihidrát, metionin, poliszorbát 20, tömény foszforsav és nátrium-hidroxid.
Az oldószer injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A GONAL-f por és oldószer formájában kerül forgalomba, melyből oldatos injekció készíthető.
A por fehér színű, fagyasztva szárított pellet.
Az oldószer átlátszó, színtelen folyadék.
Az egységcsomagban 1 porüveg és 1 oldószeres üveg található.
A porüveg 75 NE alfa-follitropint, az oldószeres üveg 1 ml injekcióhoz való vizet tartalmaz.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Serono Europe Limited, 56 Marsh Wall, London E14 9TP, Nagy-Britannia
Gyártó
Industria Farmaceutica Serono S.p.A., Zona Industriale di Modugno, I-70123 Bari, Olaszország
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
België/Belgique/Belgien
Serono Benelux BV
Heizel Esplanade Heizel- b11
B -1020 Brussel/Bruxelles/Brüssel
Tél/Tel: +32 2 481 75 80
Česká republika
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Víde
Rakousko
Tel: + 43 1 6047690
Danmark
Serono Nordic
Strandvejen 102 B, 4, th.
DK-2900 Hellerup
Tlf: +45-35 25 35 50
Deutschland
Serono GmbH
Freisinger Straße 5
D-85716 Unterschleißheim
Tel: +49-89-321 56 0
Eesti
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Viin
Austria
Tel: + 43 1 6047690
Ελλάδα
Serono Hellas A.E.
Κηφισίας 41-45, Κτήριο Β
GR-151 23 Μαρούσι: +30-210-616 51 00
Αθήνα
Τηλ: +30-210-616 51 00
Espana
Serono Espana S.A.
María de Molina, 40
E-28006 Madrid
Tel: +34-91-745 44 00
Luxembourg/Luxemburg
Serono Benelux BV
Esplanade Heysel - b11
B - 1020 Bruxelles/Brüssel
Belgique/Belgien
Tél/Tel: +32 2 481 75 80
Magyarország
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Bécs
Ausztria
Tel: + 43 1 6047690
Malta
Cherubino LTD
Delf Building
Sliema Road
MT-GZR 06 Gzira Malta
Tel: +356-21-343270/1/2/3/4
Nederland
Serono Benelux BV
Alexanderstraat 3-5
NL-2514 JL Den Haag
Tel: +31-70-30 25 700
Norge
Serono Nordic
Luhrtoppen 2
N-1470 Lorenskog
Tlf: +47-67-90 35 90
Österreich
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Wien
Tel: + 43 1 6047690
Polska
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Wiede
Austria
Tel: + 43 1 6047690
France
Serono France S.A.
738, rue Yves Kermen
F-92658 Boulogne Cedex
Tél: +33-1-47 61 13 13
Ireland
Serono Ltd.
Bedfont Cross, Stanwell Road
Feltham, Middlesex TW 14 8NX
United Kingdom
Tel: +44-208-818-7200
Ísland
Gróco ehf.
Lynghálsi 13
IS-110 Reykjavík
Tel: +354-568-8533
Italia
Industria Farmaceutica Serono S.p.A.
Via Casilina 125
I-00176 Roma
Tel: +39-06-70 38 41
Κύπρος
Akis Panayiotou & Son LTD
Γιάννου Κρανιδιώτη 4
CY-225 78, Λευκωσία
Τηλ: +357-22677038
Latvija
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Vne
Austrija
Tel: + 43 1 6047690
Lietuva
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Viena
Austrija
Tel: + 43 1 6047690
Portugal
Serono Portugal Lda
Rua Tierno Galvan, n° 16B, Piso 16
Escritório 1 - Amoreiras, Torre 3
P-1070-274 Lisboa
Tel: +351-21-388 49 50
Slovenija
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Dunaj
Avstrija
Tel: + 43 1 6047690
Slovenská republika
Serono Austria GmbH
Floridsdorfer Hauptstraße 1
A-1210 Viede
Rakúsko
Tel: + 43 1 6047690
Suomi/Finland
Serono Nordic
Rajatorpantie 41B
FIN-01640 Vantaa
Puh/Tel: +358-9-85 20 20 20
Sverige
Serono Nordic AB
Box 1803
S-171 21 Solna
Tel: +46-8-562 445 00
United Kingdom
Serono Ltd.
Bedfont Cross, Stanwell Road
Feltham, Middlesex TW 14 8NX - UK
Tel: +44-208-818-7200
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: