Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz 6x liof.por üv.(120mg)+6x1,2 ml oldószer SZ 52967 Ft 52967 Ft HM KGY ÜB Eü90 - 5297 Ft

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

VENOMENHAL Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz
Liofilizált Darázsméreg

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
Kérjük, hogy a gyógyszerkészítményt adja át kezelőorvosának.

  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz (továbbiakban Venomenhal Darázs injekció) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Venomenhal Darázs injekció alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni Venomenhal Darázs injekciót
4. Lehetséges mellékhatások
5 A készítmény tárolása
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VENOMENHAL DARÁZS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Venomenhal Darázs injekció diagnosztikus célra (ún. prick teszteléshez és intrakután bőrpróbához) valamint olyan Ig-E mediált rovarméreg allergiás betegek oki terápiájára használható, akiknél darázscsípés után szisztémás allergiás reakció lép fel.
A diagnózis felállításához pontos esetfelvétel és allergiapróba szükséges.


2. TUDNIVALÓK A VENOMENHAL DARÁZS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Az immunterápia megkezdése előtt a beteg következőkre legyen figyelemmel:

Az injekció beadása előtt az alábbi óvintézkedések betartása javasolt:
  • A kezelőorvos kikérdezésének megfelelően a beteg számoljon be a legutóbbi injekció beadásakor, vagy a beadást követően fellépett esetleges tünetekről és panaszokról; és bármilyen heveny (akut) betegségéről
  • A kezelőorvos kikérdezésének megfelelően a beteg számoljon be az esetlegesen szedett egyéb gyógyszereiről, illetve a gyógyszerelésében történt változásokról.

A kezelőorvos a következőkre legyen figyelemmel:
  • az immunterápiás oldat aktuálisan beadandó mennyiségét ellenőrizni, illetve szükség esetén a dózist módosítani kell,
  • félős vagy instabil vegetatív idegrendszerű betegeket célszerű lefektetni az injekció beadásához.
  • az érbe történő beadást feltétlenül ki kell zárni visszaszívás próba elvégzésével.

Az injekció beadása után a következőkre legyen figyelemmel:
  • Az esetlegesen később fellépő mellékhatások esetén a beteg azonnal lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy az orvosi ügyelettel.
  • Az injekció beadását követően legalább 30 (harminc) percig orvosi felügyelet alatt kell maradnia!

Mikor nem kaphat a beteg Venomenhal Darázs injekciót?

Nem alkalmazható a Venomenhal Darázs injekció diagnosztikus bőrpróba céljára:
  • Másodlagos bőrfertőzések (bakteriális fertőzések)
  • A készítmény segédanyagaival szembeni túlérzékenység

Nem alkalmazható a Venomenhal Darázs injekció:

  • Az allergiás megbetegedés célszervének gyulladásos-fertőző megbetegedése
  • Az allergiás megbetegedés célszervének másodlagos megbetegedése (pl. kóros levegőgyülem {emfizéma}, hörgőtágulat {bronchiektázia})
  • Autoimmun betegségek (pl.: a vese, a pajzsmirigy, a központi idegrendszer autoimmun megbetegedései, reumatikus megbetegedések.)
  • Immunhiányos állapotok (beleértve az immunszupresszív kezelést is)
  • Súlyos, nehezen kezelhető tüdőasztma {asztma bronchiale}, különösen tartósan fennálló 70% alatti FEV1 érték vagy tartós asztmás roham {status asthmaticus} esetén
  • Epinefrin alkalmazását kizáró szív- és érrendszeri betegségek
  • β-blokkoló gyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel folytatott kezelés
  • Rosszindulatú daganatos megbetegedések meglévő tünetekkel.
  • A gyógyszer egyes összetevőivel szembeni túlérzékenység

A Venomenhal Darázs injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható (relatívan ellenjavallt) az alábbiak fennállása esetén:
  • Akut súlyos allergiás reakció
  • Úgynevezett β-blokkolóval folytatott kezelés
  • Terhesség
  • Szív- és érrendszeri betegségek, melyekben az adrenalin alkalmazása ellenjavallt

5 éves kor alatti gyermekek kezelése minden gyermek esetén egyéni, alapos előny/kockázat elemzés elvégzését követően különös óvintézkedések betartása mellett lehetséges.
5 éves, vagy 5 éves kor feletti gyermekeknél végzett kezelések hatékonságával kapcsolatban kevés klinikai adat áll rendelkezésre, azonban a kezelés biztonságosságára vonatkozó adatok nem matatnak nagyobb kockázatot, mint felnőttek esetében.

Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A rovarméreg-immunterápia - amennyiben lehetséges - nem végezhető azoknál a betegeknél, akik a fent említett betegségek valamelyikében szenvednek. A kezelőorvosnak egyedi előny/kockázat elemzést kell végezni. Ismételten előforduló rovarcsípés által kiváltott életet veszélyeztető reakció indokolhatja az immunterápia megkezdését, függetlenül a meglévő társbetegségektől, vagy a társbetegségek továbbfejlődésének kockázata mellett is.

A diagnosztikus és immunterápiás tevékenységét az orvos a saját maga által feloldott Venomenhal Darázs injekció hígításaival végzi. Ezért a kezelőorvos számára elengedhetetlen a hígítás fokának gondos és részletes írásbeli dokumentálása és megjelölése az üvegcsén. Minden egyes beadás előtt ismételten ellenőrizni kell, hogy a megfelelő koncentrációt fogják-e alkalmazni, hogy a hígításnak megfelelő eltarthatósági időn belül van-e a készítmény, és hogy mekkora térfogatot (dózist) kell beadni.

Az injekció beadását megelőzően és a beadást követően a beteg tartózkodjon az erős fizikai megterheléssel járó tevékenységektől (sport, nehéz fizikai munka).

A tesztelésre használt bőrfelületen bizonyos bőrelváltozások (gyulladás, kiütés) megváltoztathatják a bőr reakciókészségét vagy súlyosan eltorzíthatják a bőrteszt eredményét.

Terhesség és szoptatás

Terhesség vagy szoptatás alatt a Venomenhal Darázs injekcióval végzendő immunterápia megkezdésétől el kell tekinteni. A már megkezdett és jól tolerált immunterápia a kezelőorvossal való konzultációt követően a terhesség ideje alatt folytatható.
Az anya rovarcsípés által kiváltott súlyos, egész szervezetet érintő reakciója terhesség alatt súlyos kockázatot jelent a magzat számára is. Ezért a fogamzóképes korú nőbetegeknek javasolt az immunterápia elvégzése még teherbeesés előtt.
Szoptatás: Szoptatás alatt lehet terápiát folytatni Venomenhal Darázs injekcióval. Előzetesen a kezelőorvosnak előny/kockázat elemzést kell végeznie minden esetben!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az injekció beadását követően néha fáradtságérzet léphet fel. Ezt különösen gépjárművezetők, munkakörük szerint gépeket kezelők vegyék figyelembe.
A Venomenhal Darázs injekció kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Egyéb gyógyszerek alkalmazása:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Immunterápia folytatása nem javallt párhuzamosan folytatott immunszupresszív kezelés, β-blokkoló gyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel folytatott kezelés esetén. Szisztémás allergiás reakció esetén a beteg β-blokkoló gyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel folytatott kezelése az esetek többségében nem javallt. Amennyiben a kezelőorvos megállapítja, hogy a magas vérnyomás kezelése nem függeszthető fel hosszabb időre, az immunterápia kezdő periódusa alatt át kell térni más magas vérnyomás kezelésére alkalmas gyógyszerekre. A jól tolerált fenntartó adag elérésekor újrakezdhető a β-blokkoló gyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel végzett kezelés.

Párhuzamosan végzett immunterápia módosíthatja a toleranciaküszöböt.

Az immunterápia alatt szedett tüneti allergia ellenes szerek (pl.: antihisztaminok, hízósejt- degranuláció gátlók, vagy kortikoszteroidok) befolyásolhatják a betegek toleranciáját a korábban jól tolerált dózisokkal szemben, ezen kívül csökkenthetik a bőr reakciókészségét, ami hamis bőrteszt eredményhez vezethet.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben védőoltást kell kapnia, mivel az immunterápia dózisának módosítására lehet szükség.

A megelőző célú immunizálást (védőoltás) a beteg legkorábban az utolsó Venomenhal Darázs injekció beadását követő 7. nap elteltével kaphatja meg (kivéve az életmentő beavatkozást). A következő injekció beadásával várni kell az immunizációra adott reakciók teljes lecsengéséig és a beadás időpontja általában nem lehet korábban, mint a védőoltástól számított 7. nap.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VENOMENHAL DARÁZS INJEKCIÓT

A gyógyszer kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazható.
Az allergén immunterápiát kizárólag allergológus vagy allergológiában jártas szakorvosok rendelhetik és végezhetik.

Ha az előírtnál több Venomenhal Darázs injekciót alkalmaztak Önnél
Az előírtnál több Venomenhal Darázs injekció alkalmazása esetén mellékhatások fordulhatnak elő (a lehetséges mellékhatások a 4. pontban találhatók).

Ha elfelejtette alkalmazni Venomenhal Darázs injekciót
A Venomenhal Darázs injekcióval végzett immunterápia előírt kezelési sémáját követni kell. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ez valamilyen ok miatt nem lehetséges.

Ha idő előtt abbahagyja aVenomenhal Darázs injekció alkalmazását
A Venomenhal Darázs injekcióval végzett immunterápiát egymást követő 3-5 éven keresztül kell folytatni a megfelelő panaszmentes állapot kialakulása érdekében.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Venomenhal Darázs injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyógyszer megfelelő alkalmazása esetén sem zárható ki teljes mértékben egyes nemkívánatos mellékhatások fellépése. Helyi reakciók mellett akár a bőrpróbák végzése során, akár az immunterápia alatt eltérő súlyosságú, szisztémás (az egész szervezetre kiterjedő) reakciók léphetnek fel.

Különösen erősen szenzibilizált betegeknél az allergiás reakciók felerősödése fordulhat elő. Ezek általában az injekció beadását követő 30 percen belül lépnek fel:
  • Fokozott helyi reakció a beadás helyén.
  • A beteg jellemző allergiás tüneteinek együttes visszatérése enyhe szisztémás formában.
(csalánkiütés, viszketés, bőrvörösség, hányinger)
  • Súlyosabb szisztémás reakciók (légzési nehézség, csalánkiütés, arcduzzadás {Quincke-ödéma}, szív- és érrendszeri zavarok (vérnyomás- és pulzusszám-változás)
  • Rendkívül ritkán súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk) is előfordulhat.
A jellegzetes figyelmezető tünetek a nyelven és a nyelv alatt, a mellkasban, a tenyereken és talpakon jelentkező égő érzésből, testszerte viszketésből, forróságérzetből állnak.
(lásd.: Mellékhatások kezelése)

Ritkán jelentkezhetnek az injekció beadása után nemkívánatos késői (Coombs és Gell szerint III. típusú) mellékhatások. Ezen szérumbetegség jellemző tünetei: láz, fájdalom, idegbántalom (ritkán), betegségérzet, duzzadt izületek, csalánkiütés és más érkárosodásra utaló tünetek. Ezek a tünetek az injekció beadását követően órákkal is felléphetnek. Ebben az esetben az immunterápiát meg kell szakítani.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Dózismódosítás felerősödött reakciók esetén
A túladagolásnak fokozott reakció lehet a következménye. A Venomenhal készítmények beadásával összefüggő helyi és/vagy szisztémás reakciók haladéktalan kezelést igényelnek és ezen felül a további injekciók dózisának megfelelő módosítását is.

Súlyos, az egész szervezetet érintő túlérzékenységi reakció esetén az orvosnak felül kell vizsgálni a terápia indokoltságát.
Súlyos szisztémás reakciót követően biztonsági okokból a terápia folytatása esetén a kezelést elölről kell kezdeni.


5. HOGYAN KELL A VENOMENHAL DARÁZS INJEKCIÓT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Liofilizált rovarmérgek, feloldott darázsméreg oldatok, oldószerek hűtőszekrényben (2°C - 8°C) tárolandók.
Nem fagyasztható!
Azok az oldatok, amelyek akár csak egyetlen alkalommal is megfagytak, nem használhatók a továbbiakban!

Felhasználhatósági időtartam

Liofilizált rovarméreg, bontatlan injekciós üvegben: 3 év

Oldószer bontatlan injekciós üvegben: 3 év

A feloldott rovarmérgek esetében:
Koncentráció (μg/ml)Lejárati idő
100 mg/ml
10 mg /ml
1 mg /ml,
0,1 mg /ml
0,1 mg /ml alatt
6 hónap
6 hónap
6 hónap
6 hónap
1 nap

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Venomenhal Darázs injekció?

Egy csomagolási egység Venomenhal Darázs injekció 6 db ampullát tartalmaz egyenként 120 mg tiszta, liofilizált darázsméreggel (Vespula germanica, Vespula vulgaris)


Egyéb összetevők:
Por (liofilizátum):
Humán albumin, mannit
Oldószer:
Humán albumin, nátrium-klorid, fenol, injekcióhoz való víz

Milyen aVenomenhal Darázs injekció készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

6 db port tartalmazó injekciós üveg és 6 db oldószert tartalmazó injekciós üveg dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

HAL Allergy B.V.
J.H. Oortweg 15
2333 CH Leiden
P.O. Box 1204
2302 BE Leiden
Hollandia

OGYI-T-8398/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010-09-24

  • ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:

Tekintve, hogy már kismértékű túladagolás is helyi és/vagy az egész szervezetre kiterjedő reakciókat idézhet elő, feltétlenül és folyamatosan a helyszínen elérhetőnek és azonnal bevethetőnek kell lennie ezek elhárításához szükséges minden életmentő gyógyszernek és felszerelésnek.

Venomenhal Méh injekció és a Venomenhal Darázs injekció összekeverése tilos!

Adagolás és alkalmazás

Bőrteszt

A bőrpróbát az alkar belső oldalán kell elvégezni. A bőrpróba mindig prick teszttel kezdődik, hogy a beteg érzékenységének fokáról kiegészítő információkat nyerhessünk. Azoknál a betegeknél, akiknél a csípés után súlyos reakció lépett fel vagy egyéb rizikófaktorok megléte esetén a tesztet kórházi körülmények között kell elvégezni és a beteget 24 órán keresztül kell megfigyelni. A bőrtesztet mindig méh- vagy darázsméreg kivonattal kell elvégezni.
  • prick tesztelés során egy csepp oldott és hígított rovarmérget cseppentünk a beteg bőrére. Egy prick lándzsa segítségével felületesen, meredek szögben megszúrjuk a bőrt a cseppen keresztül vagy módosított prick teszt esetén éles szögben egy kicsit megemelve a bőrt. A szúrás helyén vérzés nem keletkezhet.
  • Az intrakután tesztet 0,02-0,05ml rovarméreg lassú beinjekciózásával (tuberkulin fecskendő) végezzük, a beteg alkarjának bőrébe, a bőr a legfelső rétegébe.
  • Az eredményeket mindkét vizsgálat esetében 15-20 perc múlva olvassuk le. A késő, vagy késői reakció megítéléséhez szükséges, hogy a bőrreakciókat másnap is ellenőrizzük.
  • Mind a prick, mind az intrakután bőrpróbát természetesen minden beteg esetében új lándzsa vagy injekciós tű felhasználásával végezzük!
  • A bőrpróbákat a rovarcsípést követően minél hamarabb, de legkorábban 2 héttel a csípést követően kell elvégezni.
Lehetséges, hogy megbízhatóbb eredményeket kapunk két bőrteszt elvégzésével, amennyiben az elsőt közvetlenül a csípés után a másodikat pedig 4-6 hét elteltével végezzük el.
Az anafilaxiás reakció által okozott refrakter periódus mellett (a betegek érzékenysége rovarcsípés után gyakran egy bizonyos ideig csökkent lehet) érdemes számításba venni a beteg által kapott sürgősségi gyógyszerek hatását.
  • Bármelyik teszt módszert alkalmazzuk negatív kontrollként humán albumin tartalmú oldószert kell használni, pozitív kontrollként pedig, hisztamin-oldatot (prick tesztelés esetén 1%-os, intrakután bőrpróba esetén 0,01%-os) használunk a beteg esetleges antihisztamin, kortikoszteroid vagy egyéb gyógyszerek szedése miatt fennálló csökkent érzékenységének kimutatására. Néhány beteg esetében enyhe reakciót válthat ki a negatív kontroll is. A vizsgálatok során ezt is számításba kell venni.
  • A bőrtesztet többnyire lépcsőzetesen növekvő koncentrációjú rovarméreg-kivonatokkal végzik és mérik a duzzanat méretét. (végpont titrálás)
  • A duzzadási koncentráció a rovarméreg azon koncentrációja, amelynél egyértelműen azonnali típusú reakció lép fel. A pozitív reakció (csalángöb {Quaddel} átmérő prick tesztnél ≥2mm, intrakután tesztnél ≥3mm) eléréséig a rovarméreg koncentráció mindkét teszt esetében az alábbiak szerint emelendő:
Prick tesztnél alkalmazott szokásos koncentrációk: 0,1 μg, 1,0 μg, 10 μg és 100 μg rovarméreg/ml. Amennyiben a prick teszt nem eredményez reakciót, intrakután tesztet kell végezni 0,1 μg/ml és 1,0 μg/ml rovarméreg koncentrációkkal.
  • Amennyiben már a legkisebb koncentráció is pozitív eredményt ad, további hígításokat kell készíteni és meg kell találni a duzzadási teszt koncentrációt. Az a legalacsonyabb koncentráció a titrálás végpontja, amelyik legalább 3 mm átmérőjű csalángöböt eredményez a prick teszt során.
  • Az intrakután teszt párszázszor-, ezerszer érzékenyebb a prick tesztnél. Az individuális immunterápia kezdő koncentrációjának meghatározására használatos. A tesztsorozat kiindulási koncentrációja általában 0,0001 μg rovarméreg/ml. Amennyiben már ez a koncentráció is pozitív eredményt ad, érdemes alacsonyabb koncentrációkkal meghatározni a végpontot. Amennyiben a 0,0001 μg/ml koncentrációnál nincs pozitív eredmény, magasabb koncentrációkkal (0,001 μg/ml, 0,01 μg/ml stb.) kell folytatni a vizsgálatot, 20 perces intervallumokban beadva azokat. 1 μg/ml-nél magasabb koncentrációval a teszt végzése nem javasolt, mivel aspecifikus reakciók léphetnek fel. Az a legalacsonyabb koncentráció a titrálás végpontja, amelyik legalább 5 mm átmérőjű csalángöböt eredményez.

Immunterápia

Megfelelő, egyszerhasználatos fecskendőt kell használni az injekció beadásához.

Az injekció szigorúan szubkután adandó!

Az injekciót a felkar laterális oldalán, körülbelül egy tenyérrel a könyök fölött kell beadni.
Általában a kezdő kezelést az 1ml térfogatú, 100 mg rovarméreg/ml koncentrációjú fenntartó adag eléréséig gyors hiposzenzibilizálásként, fekvőbeteg osztályon, napi több, emelkedő adagú injekció formájában célszerű végezni. Amennyiben a beteg felvétele az osztályra nem lehetséges, a kezelést ambulanter is végre lehet hajtani, hetenkénti injekcióadás formájában.

Az alábbi dózisjavaslatok, melyeket a kezelési formákra ajánlunk semmiképpen sem általános vagy kötelező irányelvek. A dózist mindig a beteg egyéni tűrőképességéhez kell igazítani.

Az 1 ml térfogatú, 100 mg rovarméreg/ml koncentrációjú ajánlott fenntartó dózis elérését minden esetben meg kell próbálni, még kifejezett túlérzékenységi tüneteket mutató betegeknél, illetve gyermekeknél is. Kivételes esetben a beteg toleranciaküszöbe kisebb dózist jelenthet (pl. 0,7 ml-t a 100 mg rovarméreg/ml koncentrációjú oldatból). Ilyenkor ezt az adagot kell a kezdő kezelés végpontjának, a fenntartó kezelés kiindulópontjának tekinteni.

Azoknál a betegeknél, akiknél az ajánlott 100 μg-os fenntartó dózis elérése után is allergiás reakció figyelhető meg rovarcsípést követően, szükséges lehet a fenntartó dózist óvatosan 150 vagy 200 μg-ra emelni 4 hetenként.

A folyamatos kezelés biztosítása érdekében a törzsoldat teljes felhasználása előtt időben meg kell rendelni egy újabb 6 db liofilizált rovarmérget tartalmazó injekciós üvegből és 6 db oldószeres injekciós üvegből álló csomagolási egységet.

Gyors immunizálás

A kezelés 0,1 ml-es adaggal kezdődik az 0,0001 mg rovarméreg/ml koncentrációjú oldatból. A kezelés első napjától az ötödik napig a beteg naponta - minden alkalommal két-két óra szünettel négy injekciót kap emelkedő koncentrációval. A legmagasabb (fenntartó) dózist, amely a 100 mg méreg/ml koncentrációjú oldat 1,0 ml-ének beadását jelenti, az ötödik napon érik el (lásd: Adagolási séma gyors immunizáláshoz c. részt).

A kezelést ezzel a fenntartó dózissal már ambulanter lehet folytatni. Ennek során az egyes injekciók közötti szüneteket 7 napról fokozatosan 14, 21, majd 28 napra kell emelni (lásd az Adagolási séma fenntartó kezeléshez a legmagasabb tolerálható egyéni dózissal, c. részt).

Dózisok kezdő immunizáláshoz, heti egy injekcióval

Ha a fenti gyors hiposzenzibilizálási sémát nem alkalmazhatjuk, mert a beteg nem kerül osztályos felvételre, az immunterápiát a hagyományos módon lehet végezni, vagyis hetente egyetlen injekció formájában, lassan emelkedő dózisok és koncentrációk felhasználásával.
A kiinduló koncentráció megválasztása mindig a beteg szenzibilizáltságának fokától, vagyis a kórelőzmény adataitól és a bőrpróbák eredményeitől függ.

Kifejezett túlérzékenységet mutató betegek esetében az immunterápiát a 0,0001 mg rovarméreg/ml koncentrációjú antigén oldat 0,1ml-ével (vagy szükség esetén, akár még kisebb dózissal) kell kezdeni. Ezután hétnapos időközönként mindig 0,1 ml-t kell beadni a legközelebbi magasabb koncentrációjú allergén oldatból, míg az 1 mg rovarméreg/ml koncentrációt el nem érik.

Ezt követően az 1 mg rovarméreg/ml koncentrációt tartalmazó üvegcséből hetente egyszer kell hétről hétre emelkedő adaggal a beteget injekciózni: először 0,05 ml -t, majd 0,1 ml -t, 0,2 ml -t , végül 0,4ml-t beadva. Ez a folyamat a törzsoldat koncentrációjának (100 μg/ml) eléréséig tart. Ismételten, egyhetes időszakonként kell az adagot emelni, míg az 1,0 ml-es adagot el nem érik (lásd még az Adagolási séma kezdő kezeléshez hetente növekvő dózisokkal). Ezzel a legmagasabb dózissal (esetleg a beteg egyéni érzékenységétől függő alacsonyabb dózissal) kell a kezelést folytatni. Ennek során az egyes injekciók közötti szüneteket 7 napról fokozatosan 14, 21, majd 28 napra kell felemelni (lásd az Adagolási séma fenntartó kezeléshez, legmagasabb tolerálható egyéni dózissal c. részt).

Dózismódosítás időpont túllépés esetén

Amennyiben a hagyományos immunterápia során a következő injekcióra ajánlott időpontot közbejött akadály (pl. akut megbetegedés vagy védőoltás) miatt nem lehetett betartani, szükség lehet az adagolási séma megváltoztatására.



Időpont túllépés egyhetes intervallumokban adott injekciókból álló kezdő terápia esetén

Ha kivételes esetben az egyhetes intervallumot túllépjük, a dózis nem emelhető tovább, hanem az alábbi séma szerint kell azt módosítani:
A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 1 héttel meghaladta (vagyis több mint 1, de kevesebb, mint 2 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)Nincs dózisemelés! Az utoljára beadott dózist kell megismételni!
A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 2 héttel meghaladta (vagyis több mint 2, de kevesebb, mint 3 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)Az utoljára beadott dózis felét kell beadni!
A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 3 héttel meghaladta (vagyis több mint 3, de kevesebb, mint 4 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)Az utoljára beadott dózis egytizedét kell beadni!
A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja legalább 3 héttel meghaladta (vagyis több mint 4 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)A kezelést elölről kell kezdeni! (az egyénileg meghatározott kezdő dózissal)

Időpont túllépés négyhetes intervallumokban adott injekciókból álló fenntartó terápia esetén
Ha kivételes esetben a négyhetes intervallumot túllépjük, a dózist az alábbi séma szerint kell módosítani:

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 2 héttel meghaladta (vagyis 4-6 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)Az utoljára beadott dózis háromnegyedét kell beadni!
A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja 2-4 héttel meghaladta (vagyis több mint 6, de kevesebb, mint 8 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)Az utoljára beadott dózis felét kell beadni!
A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja 4-6 héttel meghaladta (vagyis több mint 8, de kevesebb, mint 10 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)Az utoljára beadott dózis egynegyedét kell beadni!
A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja legalább 6 héttel meghaladta (vagyis több mint 10 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)A kezelést elölről kell kezdeni! (az egyénileg meghatározott kezdő dózissal)

A dóziscsökkentést követően ismételten emelni kell a dózist az egyénileg megállapított vagy ajánlott fenntartó dózis eléréséig. A dózis emelését az adagolási séma szerint kell végezni, (3-tól) 7 napos intervallumokban fenntartó kezelésnél, illetve hetenkénti injekciók formájában kezdő kezelés esetében.




Párhuzamosan végzett terápia méh- és darázscsípés allergia esetén:

A Venomenhal Méh por és oldószer oldatos injekcióhoz és a Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítmények összekeverése nem javasolt. Azoknak a betegeknek, akik egyaránt allergiásak méhméregre és darázsméregre, egy időben, egyszerre csak egyféle rovarméreggel végzett terápia elkezdése javasolt. Amikor a terápia során elérték a fenntartó dózist, megkezdhető a terápia a másik rovarméreggel is. A fenntartó kezelés során a különböző rovarmérget tartalmazó injekciók beadása között legalább 2-3 nap szünetet kell tartani.

A kezelés tartama:

A Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítménnyel végzett immunterápiát 3-5 egymást követő éven keresztül, megszakítás nélkül kell végezni. Ez különösen lényeges azoknál a betegeknél, akiknek a kórelőzményében rovarcsípést követően életet veszélyeztető tünetegyüttes (anaphylaxia) szerepel. Speciális rizikófaktorok megléte esetén javasolt a terápiát 5 évnél hosszabb ideig folytatni, különösen mastocytosisos (megnövekedett hízósejt szám) vagy emelkedett szérum triptáz szintű betegek esetében, akiknek a tudomány jelenlegi állása szerint életük végéig tartó kezelés javasolt.


Adagolási séma a Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítménnyel végzett immunterápiához
Kezdő kezelés, gyors (rush) immunterápiás protokoll szerint

Nap/ DátumKoncentráció
(mg/ml)
Dózis (ml)Dózis (μg rovarméreg/injekció)Injekció számaMegjegyzés







0,00010,10,000011






Dátum0,0010,10,00012







0,010,10,0013







0,10,10,014














0,050,055






Dátum
0,20,26

1,0





0,40,47








0,80,88














0,11,09






Dátum
0,22,010

10,0





0,44,011








0,88,012














0,110,013






Dátum
0,220,014

100,0





0,440,015








0,660,016














0,770,017






Dátum
0,880,018

100,0





0,990,019








1,0100,020






A terápia folytatása a fenntartó terápia dozírozási sémája szerint folytatódik 100μg/ml rovarméreg koncentrációjú oldattal (lásd adagolási sémát).

Adagolási séma a Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítménnyel végzett immunterápiához
Kezdő kezelés hetenkénti dózisemeléssel
Koncentráció
(μg/ml)
Dózis (ml)Dózis (μg rovarméreg/injekció)Injekció számaDátumMegjegyzés






0,00010,10,000011







0,0010,10,00012







0,010,10,0013







0,10,10,014














0,050,055








0,10,16

1,0





0,20,27








0,40,48














0,050,59








0,11,010

10,0





0,22,011








0,44,012














0,055,013








0,110,014








0,220,015








0,330,016

100,0





0,440,017








0,550,018








0,660,019








0,770,020








0,880,021








1,0100,022

A kezdő koncentráció a bőrteszt pozitivitást mutató koncentrációjának 100-ad - 10-ed része
A dózist óvatosan kell emelni! Az egyéni tolerancia a meghatározó!


Adagolási séma a Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítménnyel végzett immunterápiához
Fenntartó kezelés egyénileg meghatározott legmagasabb tolerált dózissal.

Az ajánlott fenntartó dózis 100 μg rovarméreg/ml

(Az egyéni fenntartó dózis: _________ml a ____________ μg/ml koncentrációjú oldatból.)

Injekció intervallumaDózis
(ml)
Dózis (μg rovarméreg/injekcióInjekció számaDátumMegjegyzés
1 héttel a kezdő terápia után vagy a rush terápia után1,0*100,0*

















2 héttel az előző injekció után1,0*100,0*











3 héttel az előző injekció után1,0*100,0*











4 héttel az előző injekció után1,0*100,0*








A továbbiakban:
4 hetenként egy injekció
1,0*100,0*








1,0*100,0*








1,0*100,0*








1,0*100,0*








1,0*100,0*








1,0*100,0*









*Az egyénileg meghatározott legmagasabb fenntartó dózis kevesebb is lehet, mint 1.0 ml injekciós oldat (100 μg/ml rovarméreg)



Felhasználás módja

Felhasználásra kész allergén oldat előállítása bőrpróbához, valamint ambuláns kezdő immunterápia céljára vagy fekvőbeteg osztályon végezhető gyors (rush) immunterápiához

A rovarméreg liofilizátum feloldása

A rovarméreg, amelyet a Venomenhal Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz készítmény tartalmaz, liofilizáltan és vákuum alatt zárva kerül kiszerelése. Használat előtt a liofilizátumot maradéktalanul fel kell oldani. Feloldását célszerű közvetlenül felhasználás előtt elvégezni. Ennek során steril tűvel és fecskendővel az oldószert tartalmazó injekciós üvegből 1,2 ml-t ki kell szívni és a 120 μg liofilizált rovarmérget tartalmazó üvegcsébe lassan, egyenletesen be kell fecskendezni.
Ezalatt az üvegcsét finoman mozgatni kell, hogy tartalma teljesen feloldódjon.
Az üvegcsét felrázni nem szabad, a teljes oldódásra feltétlenül figyelni kell! Az oldatban nem maradhatnak vissza feloldatlan részecskék!

Oldás után ez az üvegcse 100 mg rovarmérget tartalmaz milliliterenként. Az elkészített 1.2 ml térfogatú 100 μg rovarméreg/ml koncentrációjú oldat felhasználható bőrteszthez vagy kezdő kezeléshez (Lásd 1. ábra) való hígítások előállítására, vagy felhasználásra kész a fenntartó kezeléshez (Lásd: 2. ábra). Az oldatot közvetlenül felhasználás előtt ajánlott elkészíteni.

Az injekciós üveg címkéjén az alábbiak szerepelnek:
  • a gyártási szám (Gysz:/Batch no.:/Ch.-B)
  • a liofilizált rovarméreg lejáratának dátuma
továbbá két üres rubrika, amelyekbe a
  • rovarméreg feloldásának időpontját,
  • rovarméreg-oldat lejáratának időpontját
kell feltüntetni.
Ez utóbbi két időpontot a kezelőorvosnak kell kitöltenie.

Hígítási sor elkészítése bőrteszthez és kezdő immunterápiához

A feloldott rovarméregből mind a bőrpróbákhoz, mind immunterápia céljára hígítási sort kell készíteni. E célból a Humán albumin Venomenhal oldószer oldatos injekcióhoz 1x, 10x nevű gyógyszerkészítményt kell használni, amely tíz injekciós üveget tartalmaz, egyenként 4,5ml azonos oldószerrel.
A Humán albumin Venomenhal oldószer oldatos injekcióhoz 1x, 10x csomagolása üres címkéket is tartalmaz, az egyes üvegcsék tartalmának azonosíthatósága és jelzése érdekében. Az előnyomtatott rubrikákban a következőket kell feltüntetni:

  • a méreg fajtája (méh vagy darázs)
  • koncentrációja (mg /ml-ben megadva).
  • a hígítás elkészítésének időpontja
  • a hígítás lejárati ideje.

Az esetleges tévesztéseket elkerülendő, az egyes üvegcséket még a hígítási sorok elkészítése előtt célszerű felcímkézni és megjelölni.
A hígítások lejárati ideje nem haladhatja meg a törzsoldat vagy a liofilizált rovarméreg lejárati idejét.
A hígítási sort az alábbiak szerint kell elkészíteni:

1.        A feloldott rovarmérget tartalmazó törzsoldatból, amely 100 mg/ml rovarmérget tartalmaz, steril, megfelelően kalibrált fecskendő és steril tű segítségével 0,5 ml-t ki kell szívni, és egy 4,5 ml oldószert tartalmazó üvegcsébe injektálni.
=>A kapott koncentráció: 10 mg rovarméreg/ml
2.        Az előbbi üvegcséből, amely 10 mg/ml rovarmérget tartalmaz, a fentiekben leírtak szerint
0,5 ml -t ki kell szívni, és egy 4,5 ml oldószert tartalmazó üvegcsébe injektálni.
=>A kapott koncentráció: 1 mg rovarméreg/ml
3.        Az előbbi üvegcséből, amely 1 mg/ml rovarmérget tartalmaz, a fentiekben leírtak szerint
0,5 ml -t ki kell szívni, és egy 4,5 ml oldószert tartalmazó üvegcsébe injektálni.
=>A kapott koncentráció: 0.1 mg rovarméreg/ml
4.        Az eljárást addig kell ismételni, míg az oldat koncentrációja a 0,0001 mg rovarméreg/ml hígítást vagy a szükséges még nagyobb hígítást el nem éri (lásd az 1. ábrát is).

Minden hígítási lépésnél az injekciós üveget finoman mozgatni kell, hogy tartalma teljesen feloldódjon.
Az injekciós üveget felrázni nem szabad!










0.5ml




1.2ml 0.5ml 0.5ml 0.5ml 0.5ml 0.5ml 0.5ml










Jól össze kell keverni!
Liofilizált Felrázni nem szabad! 4.5ml 4.5ml 4.5ml 4.5ml 4.5ml 4.5ml további
Rovarméreg oldószer oldószer oldószer oldószer oldószer oldószer hígítások



1.2ml Törzsoldat Koncentráció: Koncentráció: Koncentráció: Koncentráció: Koncentráció: Koncentráció:
oldószer 100μg/ml 10μg/ml 1μg/ml 0.1μg/ml 0.01μg/ml 0.001μg/ml 0.0001μg/ml
rovarméreg


Feloldás Hígítás

1. Ábra: Felhasználásra kész oldat előállítása bőrteszthez és kezdő terápiához (ambuláns kezdő immunterápia, vagy fekvőbeteg osztályon végezhető gyors immunterápia)







Oldja fel a rovarmérget


Fenntartó kezeléshez szívjon fel 1ml-t
Szívjon fel a fecskendőbe a terápiás oldatból
1.2ml oldószert
és fecskendezze be
a liofilizátumhoz








Liofilizált Jól össze kell
Rovarméreg keverni
120μg Felrázni
nem szabad



1.2ml Rovarmérget Terápiás oldat
oldószer tartalmazó ampulla 100μg/ml rovarméreggel

2. Diagramm: Felhasználásra kész oldat előállítása fenntartó terápiához

Dózismódosítás felerősödött reakciók esetén

A Venomenhal Méh por és oldószer oldatos injekcióhoz beadásával összefüggő lokális és/vagy szisztémás reakciók haladéktalan kezelést igényelnek (lásd még a Mellékhatások kezelése c. táblázatot) és ezen felül a további injekciók dózisának módosítását is.

Az injekció beadási helye körül képződő duzzanat legnagyobb átmérője
GyermekekFelnőttekAjánlott dózismódosítás
<5cm<8cmA dózisemelést a séma szerint kell folytatni
5-7cm8-12cmAz előző injekció dózisát kell beadni ismételten.
7-12cm12-20cmAz utolsó előtti injekció dózisával megegyező dózissal kell a terápiát folytatni
12-17cm>20cmAz utolsó injekciót kettővel megelőző injekció dózisával megegyező dózissal kell a terápiát folytatni
>17cm
Az utolsó injekciót hárommal megelőző injekció dózisával megegyező dózissal kell a terápiát folytatni
Enyhe szisztémás reakciók:Az utoljára beadott dózis felével megegyező dózist kell beadni! Majd a terápiás dózisokat lépcsőzetesen kell emelni köztes lépések beiktatásával a séma szerint.
Súlyos szisztémás reakcióAz utoljára beadott dózis egytizedével megegyező dózist kell beadni! Majd a terápiás dózisokat lépcsőzetesen kell emelni köztes lépések beiktatásával a séma szerint.

Súlyos szisztémás reakció vagy anafilaxiás sokk esetén felül kell vizsgálni a terápia indokoltságát.
Súlyos szisztémás reakciót követően biztonsági okokból a terápia folytatása esetén a terápiát elölről kell kezdeni.


Mellékhatások kezelése

Mellékhatás súlyosságaTünetekKezelés
Fokozott helyi reakció
A beadási hely körüli duzzanat átmérője meghaladja a 10 cm-t.
Bőrvörösség és duzzanat a teszt alkalmazásának helyén (csalángöb átmérő > 5cm)

1. A további allergén felszívódás csökkentése érdekében leszorítás elhelyezése az injekció helyétől proximálisan
2. Az allergéndepó körül- és aláfecskendezése 1-2 ml 0.1mg/ml hígítású epinefrin oldattal, megfelelő térfogatú 0.9% NaCl tartalmú injekcióban.
3. Lokálisan szteroid tartalmú krém alkalmazása
4. Szükség esetén per os antihisztamin adása
Elengedhetetlen a beteg további megfigyelése!
Enyhe-középsúlyos- szisztémás reakció
kiterjedt bőrvörösség, generalizált urticaria, viszketés, betegségérzet- rosszullét, Quincke-ödéma, dyspnoe, asthma bronchiale, gégeödéma, , kardiovaszkuláris zavarok
1.A további allergén felszívódás csökkentése érdekében leszorítás elhelyezése az injekció helyétől proximálisan
2.Vénás kanül behelyezése
3. Antihisztamin intravénás adása
4. Vízoldékony glükokortikoidok adása intravénásan
(250 mg prednizolon vagy ekvivalens dózis, az állapottól függően esetleg több is, maximum 2g/24óra összdózisig)
5. Bronchospasmus jeleinél β 2-szimpatomimetikum aerosol inhalálása és/vagy aminofillin (250-500 mg) lassú intravénás adása
Folyamatos pulzus- és vérnyomás kontroll!
Súlyos szisztémás reakció,
anafilaxiás sokk
Figyelmeztető tünetek:
A nyelven és a nyelv alatt, a torokban , a tenyereken és talpakon jelentkező égő érzés, test szerte viszketés, forróságérzet.
Röviddel ezután: Cyanosis, sokk, hypotenzio, tachycardia, bronchus obstrukció, eszméletvesztés
Az életmentő beavatkozást azonnal meg kell kezdeni!
1. Azonnal lassú intravénás injekció formájában 0.1mg/ml hígítású epinefrin injekció beadása (0,9% NaCI oldatban): 1 - 5 ml mennyiségben vagy szükség szerint nagyobb mennyiségben is Amennyiben a jelzett koncentrációban nem áll rendelkezésre, 0,1 - 0,5 ml-t kell az 1 mg/ml adrenalin hígításból beadni. Az epinefrin beadandó összmennyiségét mindkét esetben a helyzet súlyossága szabja meg, általában 0,1 -0,5 mg közé esik. Pulzusszám ellenőrzés, a beteg lefektetése, alsó végtagjainak felpolcolása, fejének oldalra fordítása (aspiráció megelőzésére) feltétlenül szükséges.
Vigyázat: arrhythmia jelentkezhet !
2. Antihisztamin intravénás adása
3. Nagy adag (250-1000 mg) glükokortikoid intravénás adása
4. A tünetek elhúzódása esetén volumenpótlás (500 ml infúziós oldat), azt megelőző Promit plazma (dextrán) injekcióval, esetleg humánplazma oldat, vagy fiziológiás konyhasóoldat adása szükséges dopaminnal (10 μg/ttkg/perc) vagy adrenalinnal (5 mg/ttkg/perc)
Vigyázat: β-blokkolóval kezelt betegek esetén a 2. - 4. pontok sorrendjét fel kell cserélni!
5. Szükség esetén 10-15 percenként további 0,1 - 0,5 ml 1mg/ml koncentrációjú epinefrint kell szubkután vagy intramuszkulárisan beadni.
6. Amennyiben szükséges, mint kardiopulmonáris reanimáció, oxigén belélegeztetés, szívmasszázs, broncholitikumok, aminofillin adása az általánosan elfogadott sokkelhárító terápia keretei között.
Folyamatos pulzus- és vérnyomás ellenőrzés szükséges!

A fenntartó dózis elérésében a legfőbb meghatározó a beteg egyéni toleranciája.
Mellékhatások megjelenése esetén szükséges lehet a dózis módosítása.


Túladagolás

A túladagolásnak fokozott reakció, akár anafilaxiás sokk lehet a következménye.

FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport:
Immunterápia Allergének, Rovarok ATC kód: V01AA07
(Allergiás betegségek vizsgálatához használt szerek ATC kód: V04CL)

Allergén kivonat. Liofilizált rovarméreg kivonat Darázsméreg allergia diagnosztizálásra és specifikus immunterápiájára (hiposzenzibilizáció).

Az alábbi immunológiai megállapítások a hatóanyag feltételezett hatásmechanizmusára utalnak:

  • A T-sejtes immunválasz átstrukturálódása allergén specifikus Th0 és Th1 limfociták fokozott képződésével.
  • IgE képződés csökkenése
  • A mediátor-felszabadító sejtek reaktivitásának csökkenése.

Farmakokinetikai tulajdonságok

Nem ismertek.

Inkompatibilitások

Kompatibilitási vizsgálatok hiányában ez a készítmény nem keverhető egyéb gyógyszerkészítménnyel.

Megjegyzés: X egy keresztes, erős hatású szer.
Osztályozás: II./2 csoport
Korlátozott érvényű orvosi rendelvényhez kötött, szakorvosi kórházi diagnózist követően folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazható gyógyszer (Sz).