Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta 30x V 692 Ft 579 Ft HM ÜB EÜ100 300 Ft -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta

tramadol-hidroklorid

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát tárolni?
6 A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A tramadol-hidroklorid - a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta hatóanyaga - a központi idegrendszeren keresztül ható opiát-típusú fájdalomcsillapító. Fájdalomcsillapító hatását a gerincvelő és az agy specifikus idegsejtjein keresztül fejti ki.

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát a közepesen súlyos - súlyos fájdalom kezelésére alkalmazzák.


2. Tudnivalók a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát
  • ha allergiás a tramadolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • alkohol, altatók, fájdalomcsillapítók, központilag ható fájdalomcsillapítók, opiátok vagy egyéb a hangulatra, kedélyre és érzelmi életre ható gyógyszerek által okozott heveny mérgezés esetén.
  • amennyiben Ön jelenleg ún. MAO-gátló gyógyszereket (depresszió ellenes vagy Parkinson‑betegség kezelésére szolgáló gyógyszereket) szed, vagy az elmúlt 14 nap során ilyen gyógyszerrel kezelték (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta” részt).
  • amennyiben epilepsziás és állapotát nem lehet megfelelően gyógyszerekkel kontroll alatt tartani.
  • helyettesítő szerként kábítószermegvonás esetén.
  • 12 éves kor alatti vagy 25 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknek nem adható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
  • amennyiben úgy gondolja, hogy más fájdalomcsillapító szerektől (opiátok) való függőségben szenved,
  • ha Önnek tudatzavara van (szokatlanul kábult, zavart),
  • sokkos állapot esetén (ennek egyik tünete lehet a hideg verejtékezés),
  • ha Önnek légzési nehézsége van,
  • ha olyan betegségben szenved, ami koponyaűri nyomásfokozódással jár (fejsérülések vagy agyi rendellenességek következtében fordulhat elő),
  • ha Ön máj- vagy vesebetegségben szenved,
  • ha érzékenyen reagál opiátokra,
  • epilepsziás betegségben szenved vagy előfordultak görcsrohamok Önnél.

Ilyen esetekben még a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával!

Légzészavarban szenvedő betegeknél légzési elégtelenség fordulhat elő. Ennek kockázata nőhet, ha a tramadol napi maximális 400 mg-os ajánlott dózisát túllépi vagy egyidejűleg egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszert szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta”).

Egyes, az előírt dózist szedő betegeknél görcsrohamokról számoltak be. Ennek kockázata nőhet, ha a tramadol napi maximális 400 mg-os ajánlott dózisát túllépi vagy egyidejűleg ún. görcsküszöböt csökkentő gyógyszert szed.(lásd „Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta”).

Ne feledje, hogy a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta lelki és testi függőséget okozhat. A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta hatása a tartós használatkor csökkenhet, így nagyobb adagokra lehet szüksége (tolerancia kialakulása). Ezért azok a betegek, akik hajlamosak a gyógyszerrel való visszaélésre, illetve a gyógyszerfüggőségre, a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettával csak rövid ideig, és csak gondos orvosi felügyelet mellett kezelhetők.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ezen problémák közül bármelyik jelentkezne a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta szedése során, vagy ha a fentiek közül bármelyik korábban valamikor vonatkozott Önre.

Gyermekek
A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta nem alkalmas 12 évesnél fiatalabb vagy 25 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére (lásd „Hogyan kell alkalmazni a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát?”). Ilyen esetben a tramadol adagolásához alkalmasabb gyógyszerformát kell választani, például tramadol hatóanyagú belsőleges oldatos cseppeket.

Idős betegek
A 75 évesnél idősebb betegek esetében hosszabb időközökkel történő szedésre lehet szükség (lásd „Hogyan kell alkalmazni a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát?”).

Egyéb gyógyszerek és a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta nem szedhető együtt MAO-gátlókkal depresszió ellenes gyógyszerekkel (depresszió ellenes vagy Parkinson-betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek) egyidejűleg vagy ha az elmúlt 14 nap során ilyen gyógyszerrel kezelték a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettával történő kezelés megkezdése előtt. Nem zárható ki életet veszélyeztető - a központi idegrendszert, a légző rendszert és a szív- és keringést is érintő - kölcsönhatások előfordulás sem.

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta fájdalomcsillapító hatása csökkenhet, és hatásának időtartama rövidülhet, amennyiben a következő hatóanyagú gyógyszerek bármelyikét szedi:
  • karbamazepin (epilepsziás görcsök elleni gyógyszer).
  • pentazocin, nalbufin és buprenorfin (fájdalomcsillapítók).
  • ondanszetron (hányinger, hányás ellen).

A mellékhatások kockázata növekszik,
  • ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsrohamokat (konvulziót) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek vagy egyes antipszichotikumok. A görcsrohamok előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta megfelelő-e az Ön számára.
  • ha Ön bizonyos antidepresszáns gyógyszereket szed. A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel és Önnél az alábbi tünetek alakulhatnak ki: az izmok, beleértve a szem mozgását irányító izmok akaratlan, ritmusos összehúzódásai, izgatottság, bőséges verejtékezés, remegés, túlzott mértékű reflextevékenyég, fokozott izomfeszülés, 38ºC-nál magasabb testhőmérséklet.
  • ha Ön az agyműködést gátló egyéb gyógyszerekkel együtt szedi a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát, pl. köhögéscsillapítók, bizonyos fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásos állapotok kezelésére használt gyógyszerek vagy kábítószer megvonásnál használt helyettesítő szerek. Ilyen esetekben fokozódik a légzésgyengeség kockázata, vagy rendkívüli esetekben légzésbénulás is felléphet túladagolás esetén.
  • ha Ön a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát egyidejűleg olyan gyógyszerekkel, úgynevezett kumarin-származékokkal (például warfarinnal) szedi, melyek megakadályozzák a normális véralvadást. Ezeknek a gyógyszereknek a véralvadásgátló hatása fokozódhat, ami esetleg nagyobb vérzéseket és kisebb véraláfutásokat okozhat a bőrön.

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Ne fogyasszon alkoholt a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta szedése alatt, mivel az alkohol fokozhatja a gyógyszer hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhesség alatt és olyan fogamzóképes korú nő esetén, aki nem alkalmaz fogamzásgátlást a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta alkalmazása nem javallt, mivel nagyon kevés információ áll rendelkezésre a tramadol emberi terhesség alatti alkalmazásának biztonságosságáról.

Hosszan tartó alkalmazását a terhesség egész ideje alatt kerülni kell, mivel a tramadol átjut a méhlepényen, a magzat hozzászokhat a gyógyszerhez, és a szülést követően az újszülöttnél gyógyszer‑megvonási tünetek jelentkezhetnek.

Szoptatás
A tramadol nagyon kis mennyiségben jut át az anyatejbe.
A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta alkalmazása nem javallt a szoptatás alatt.
Szoptatás ideje alatt egyszeri alkalmazáskor a szoptatás megszakítása általában nem szükséges. Kérje orvosa tanácsát!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta aluszékonyságot, látászavart (homályos látás), szédülést okozhat, ezért a készítmény befolyásolhatja az Ön éberségét, károsíthatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat, illetve ne kezeljen gépeket, amennyiben úgy érzi, hogy romlik az ébersége!

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalom-érzékenysége szerint kell meghatározni.
A legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja a következő:

Felnőttek és 12 év feletti serdülők
Mérsékelten súlyos fájdalmak esetén 1 db Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát (ez 50 mg tramadol-hidrokloridnak felel meg) kell alkalmazni. Amennyiben a fájdalom 30-60 percen belül nem szűnik meg, akkor újabb tabletta alkalmazható.

Súlyos fájdalom esetén egyszeri dózisként 2 db Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta alkalmazható (ez 100 mg tramadol-hidrokloridnak felel meg).

A hatástartam a fájdalom jellegétől függően4-8 óra.

A 400 mg-os napi adagot nem szabad túllépni, kivéve speciális klinikai körülmények között.
Mindamellett a daganatok okozta fájdalmak vagy a műtét utáni súlyos fájdalmak kezeléséhez lényegesen nagyobb adagokra vagy más gyógyszerformák alkalmazására lehet szükség.

Az ajánlott adagok tájékoztató jellegűek. Az idült fájdalomcsillapítás lehetőleg rögzített adagolási rend szerint történjen.

Alkalmazása gyermekeknél
12 év alatti vagy 25 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknél a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta nem alkalmazható. Ilyen esetben a tramadol adagolásához alkalmasabb gyógyszerformát kell választani, például tramadol hatóanyagú belsőleges oldatos cseppeket.

Idősek
Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol szervezetből való eltávolítása elhúzódhat. Ha ez az Ön esetében is fennáll, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Máj- vagy veseelégtelenségben szenvedő / dializált betegek
Amennyiben Ön máj- vagy veseelégtelenségben szenved, kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Az alkalmazás módja
A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát dobja egy pohár vízbe, hagyja szétesni (feloldódni), majd kb. 5 perc múlva keverje fel a pohár tartalmát, és egyszerre igya meg. A gyógyszer étkezéstől függetlenül is bevehető.

A kezelés időtartama
A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát semmiképpen ne szedje tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges!

Amennyiben hosszan tartó fájdalomcsillapító kezelésre van szüksége, kezelőorvosa rendszeresen, sűrűn ellenőrizni fogja (lehetőség szerint szüneteket beiktatva a kezelésbe), hogy szükséges-e folytatni a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta szedését; és ha igen, milyen adagban.

Ha az előírtnál több Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát alkalmazott
Ha az egyszeri dózist véletlenül kétszer alkalmazta, az általában nem hat negatívan a további szedésre. A készítményt - a fájdalom újbóli jelentkezésétől függően - az előírásnak megfelelően alkalmazza.

Jelentős mennyiségű gyógyszer alkalmazását követően szűk pupillák, hányás, vérnyomásesés, a keringés összeomlása, akár kómáig (mély eszméletlenség) fokozódó tudatzavarok, görcsrohamok és légzésbénulásig fokozódó légzéscsökkenés fordulhat elő.
Ha ezek a tünetek jelentkeznek, haladéktalanul forduljon orvoshoz, keresse fel a kórház sürgősségi osztályát!

Ha elfelejtette alkalmazni a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát
Ebben az esetben a fájdalom újból jelentkezhet. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta szedését
Ha megszakítja, vagy idő előtt abbahagyja a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettával történő kezelést, akkor visszatérhetnek a fájdalmai. Ha a kezelést a kellemetlen kísérő tünetek miatt szeretné megszakítani, kérjük, forduljon kezelőorvosához

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettával végzett kezelés abbahagyása után rendszerint nem lépnek fel utóhatások. Néhány olyan betegnél, akik nagyon hosszú időn keresztül szedtek Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát, az abbahagyást követően utóhatások, mint például izgatottság, szorongás, idegesség, álmatlanság, kórosan fokozott mozgástevékenység (hiperkinézis), remegés vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek. Igen kevés betegnél előfordulhatnak pánikrohamok, súlyos szorongás, hallucinációk, érzészavarok, mint pl. viszketés, bizsergés és zsibbadás, és fülzúgás. Nagyon ritkán előfordultak további központi idegrendszeri tünetek, úgymint zavartság, téveszmék, a saját személyiség érzékelésének megváltozása (deperszonalizáció), a valóság érzékelésének megváltozása (derealizáció) és üldöztetéses téveszme (paranoia).
Amennyiben Ön a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettával végzett kezelés abbahagyása után ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalja, kérjük, beszéljen kezelőorvosával!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák alapján kerültek felsorolásra:

Nagyon gyakori: 10 kezelt beteg közül több mint 1esetben fordulhat elő.
Gyakori: 100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő.
Nem gyakori: 1000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő.
Ritka: 10 000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő.
Nagyon ritka: 10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő.
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettával végzett kezelés alatt jelentkező leggyakoribb mellékhatások a hányinger és a szédülés, ezek 10 betegből több mint egynél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások:
  • szédülés
  • hányinger

Gyakori mellékhatások:
  • fejfájás
  • kábultság
  • hányás
  • székrekedés
  • szájszárazság
  • verejtékezés
  • kimerültség

Nem gyakori mellékhatások:
  • a vérkeringés szabályozásának befolyásolása (szívdobogásérzés, szapora szívverés, felálláskor jelentkező vérnyomásesés és a keringés összeomlása). Ezek a mellékhatások különösen intravénás alkalmazás esetén és fizikai megterhelés során jelentkezhetnek.
  • öklendezés
  • hasmenés
  • gyomor-bél panaszok (pl. gyomortáji nyomásérzés, haspuffadás)
  • bőrreakciók (pl. viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés)

Ritka mellékhatások:
  • allergiás (túlérzékenységi) reakciók (pl. nehézlégzés, ziháló légzés, bőr- és nyálkahártya duzzanattal járó angioneurotikus ödéma) és egész testre kiterjedő, súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció)
  • hallucinációk
  • zavartság
  • szorongás
  • alvászavarok és rémálmok
  • az étvágy megváltozása
  • érzészavar (pl. bizsergés, szurkáló érzés, zsibbadásérzés)
  • remegés
  • légzési elégtelenség
  • epilepsziás görcsrohamok
A javasolt gyógyszeradagok túllépésekor vagy az agyműködést elnyomó egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazásakor a légzés lelassulhat. Epilepsziás görcsök elsősorban nagy tramadol dózisokkal végzett kezelés után jelentkeztek vagy olyan gyógyszerek egyidejű adásakor, amelyek maguk is görcskeltők lehetnek, vagy a görcsküszöböt csökkentik.
  • nem akaratlagos izommozgás
  • koordinációs zavarok
  • hirtelen jelentkező, rövid ideig tartó eszméletvesztés
  • homályos látás
  • lassú szívverés
  • vérnyomás-emelkedés
  • nehézlégzés
  • beszámoltak az asztma súlyosbodásáról, de a gyógyszerrel való ok-okozati összefüggést nem sikerült megállapítani
  • izomerő csökkenése
  • vizeletürítési zavarok (nehéz vizeletürítés és vizeletelakadás)
  • megvonási reakció tünetei: izgatottság, szorongás, idegesség, álmatlanság, kórosan fokozott mozgástevékenység, remegés, gyomor-bélrendszeri panaszok, pánikroham, súlyos szorongás, hallucináció, érzészavar (pl. bizsergő, szurkáló érzés, zsibbadásérzés), fülzúgás és szokatlan központi idegrendszeri tünetek, úgymint zavartság, téveszmék, a saját személyiség érzékelésének megváltozása (deperszonalizáció), a valóság érzékelésének megváltozása (derealizáció) és üldöztetéses téveszme (paranoia).

A Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta végzett kezelés után pszichés mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek súlyossága és jellege egyénenként eltérő (a személyiségtől és az alkalmazás időtartamától függően). Ezek lehetnek hangulatváltozások (többnyire emelkedett, esetenként ingerlékeny hangulat), megváltozott aktivitás (többnyire csökkent, esetenként emelkedett hangulat) és az érzékelés és a megismerési funkciók változásai (megváltozott érzékszervi érzékelés és észlelés, amelyek az ítélőképesség károsodásához vezethetnek).
Függőség is kialakulhat.

Nagyon ritka mellékhatások:
  • a májenzimek szintjének emelkedése

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
  • beszédzavarok
  • pupillatágulat
  • csökkent vércukorszint

A Tramadolor módosított hatóanyagleadású tabletta hosszabb időn át történő alkalmazásakor függőség alakulhat ki, bár ennek a kockázata csekély. A gyógyszer abbahagyását követően megvonási tünetek jelentkezhetnek (lásd 3. „Ha idő előtt abbahagyja a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta szedését” részt).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta
  • A készítmény hatóanyaga: 50 mg tramadol-hidroklorid (megfelel 43,9 mg tramadolnak) diszpergálódó tablettánként.
  • Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, makrogol 4000, magnézium‑sztearát, kroszpovidon, szacharin-nátrium, kolloid szilícium-dioxid, eper aroma. 

Milyen a Tramadolor 50 mg diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű, jellemzően eper illatú diszpergálódó tabletta
30 db diszpergálódó tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók B. u. 43-47.
Magyarország

Gyártó:
Salutas Pharma GmbH
Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben
Németország

OGYI-T-8179/07

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. január