Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Eligard 22,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x tálcás csomagolás SZ 82999 Ft 82999 Ft HM KGY ÜB EÜ100 300 Ft -
Eligard 22,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz 2x tálcás csomagolás SZ - - - -
Eligard 7,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x tálcás csomagolás SZ 27767 Ft 27767 Ft HM KGY ÜB EÜ100 300 Ft -
Eligard 7,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz 3x tálcás csomagolás SZ - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Eligard 22,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz
leuprorelin-acetát

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma

1.             Milyen típusú gyógyszer az Eligard és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók az Eligard alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni az Eligard-ot?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell az Eligard-ot tárolni?
6. További információk
7. Egészségügyi szakembernek szóló információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ELIGARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Eligard hatóanyaga az ún. gonadotropin-felszabadító hormonok csoportjába tartozik. Ezeket a gyógyszereket bizonyos nemi hormonok (pl. a tesztoszteron) termelődésének csökkentésére használják.

Az Eligard‑ot felnőtt férfiak hormonfüggő, előrehaladott prosztatadaganatjának kezelésére alkalmazzák.


2. TUDNIVALÓK AZ ELIGARD ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Eligard-ot
  • ha Ön nő vagy gyermek.
  • ha túlérzékeny (allergiás) a hatóanyagra, a leuprorelin-acetátra, a természetes gonadtropin hormonhoz hasonló hatású készítményekre, vagy az Eligard egyéb összetevőire.
  • heréinek sebészi úton történt eltávolítása után, ugyanis ilyen esetben az Eligard nem okoz további tesztoszteronszint-csökkenést.
  • egyedüli kezelésként, amennyiben Ön a gerinvelőt érintő nyomás vagy a gerincben érintő daganat következtében jelentkező tünetektől szenved. Ilyen estekben az Eligard csak egyéb, a prosztatadaganat kezelésére szánt gyógyszerrekkel kombinációban alkalmazható.

Az Eligard fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • ha vizelési nehézségekkel küzd. Ebben az esetben - a kezelés első heteiben - Önt fokozott megfigyelés alatt kell tartani.
  • ha a gerincvelőre gyakorolt nyomás vagy vizelési nehézség alakul ki. Az Eligrard‑hoz hasonló hatásmechanizmussal rendelkező egyéb gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban a gerincvelőre gyakorolt nyomóhatás súlyos eseteit, a vesék és a húgyhólyag közötti húgyvezeték beszűkülését jelentették, amelyek bénulásszerű tüneteket okozhatnak. Ha ilyen szövődmények lépnek fel, a szokásos kezelést kell kezdeni.

  • ha hiretlen fejfájást, hányást, megváltozott szellemi állapotot tapasztal és néha elájul a szív rendellenes működése miatt az Eligard beadását követő két héten belül, kérjük értesítse a kezelőorvosát vagy az orvosi kisegítő személyzetet. Ezek a tünetek egy ritka hipofízis elváltozásra (pituiter apoplexiára) utalnak, melyet az Eligard-hoz hasonló hatásmechanizmussal rendelkező EGYÉB GYÓGYSZEREKNÉL figyeltek meg.
  • ha cukorbetegségben szenved (vércukorszintje magas). Az Ön állapotát a kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell.
  • Az Eligard‑kezelés fokozhatja a csonttörések kockázatát a csontritkulás (oszteoporózis - a csontsűrűség csökkenése) következtében.
  • Eligarddal kezelt betegeknél depressziót jelentettek. Ha Ön Eligard kezelésben részesül és depressziós hangulata alakul ki, értesítse kezelőorvosát.
  • Szív- érrendszeri eseményeket jelentettek, olyan betegeknél, akiknél az Eligardhoz hasonló készítményeket alkalmaztak, ami nem ismert, hogy összefüggésben lenne ezekkel a készítményekkel. Ha Ön Eligardot alkalmaz és szív-érrendszeri betegség jelei vagy tünetei kifejlődnek, értesítse kezelőorvosát.

A kezelés kezdetén jelentkező szövődmények
A kezelés első hetében általában rövid időre megemelkedik a férfi nemihormon, a tesztoszteron vérszintje, mely a betegséggel kapcsolatos tünetek átmeneti romlásához és korábban nem észlelt új tünetek megjeleneséhez vezethet. Ezek közé főként a csontfájdalom, vizelési zavarok, gerinvelőre gyakorolt nyomás vagy véres vizelet tartozik. Ezen panaszok a kezelés folytatásával rendszerint enyhülnek vagy megszűnnek. Amennyiben a panaszok nem enyhülnek, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha az Eligard nem eredményez javulást
A betegek egy részének olyan daganata van, amely nem érzékeny a tesztoszteronszint csökkenésre. Kérjük, forduljon orvosához, ha az Eligard hatását túlzottan csekélynek találja.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Termékenység, terhesség és szoptatás
Az Eligard nem nők kezelésére szánt gyógyszer.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A fáradtság, a szédülés és a látási zavarok az Eligard‑kezelés lehetséges mellékhatásai, de a betegségből eredően is jelentkezhetnek. Ezen mellékhatások fennállása esetén fokozott óvatosságot tanúsítson, ha gépjárművet vezet vagy veszélyes gépeket kezel.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ELIGARD-OT?

Az Eligard‑ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően kell alkalmazni.

Adagolás
Ha az orvos másképp nem rendeli, az Eligard-ot három havonta egyszer kell alkalmazni.
A befecskendezett oldat hatóanyagraktárat képez, amelyből a leuprorelin‑acetát hatóanyag folyamatos leadása egy hónapon át tart.

További vizsgálatok
Orvosának bizonyos meghatározott klinikai vizsgálati értékek és az ún. prosztata‑specifikus‑antigén (PSA) vérszintjének meghatározásával ellenőriznie kell, hogy az Eligard‑kezelés hatékony‑e Önnél.

Az alkalmazás módja
Az Eligard‑ot általában orvosa vagy az egészségügyi szakszemélyzet adja be. Ugyancsak ők gondoskodnak a felhasználásra kész oldat elkészítéséről (a 7. Egészségügyi szakembernek szóló információknak megfelelően, amely a mellékelt betegtájékoztató végén található). Abban az esetben, ha a felhasználásra kész oldatot mégis Ön készítené el, kérjük, beszéljen orvosával, aki az oldat elkészítésével kapcsolatban részletes utasítást ad Önnek.

Elkészítés után az Eligard‑ot a bőr alatti szövetekbe kell fecskendezni (szubkután injekció). Artériába vagy vénába történő fecskendezése szigorúan kerülendő!
Mint minden egyéb hatóanyag esetében, melyet bőr alá fecskendeznek, a beadás helyét rendszeresen változtatni kell.

Ha az előírtnál több Eligard-ot kapott
Mivel az injekció beadását általában az orvosa vagy szakképzett személy végzi, ezért túladagolás nem valószínű.
Ha mindezek ellenére az előírtnál nagyobb adag beadására került sor, akkor Önt orvosa külön megfigyeli és szükség esetén kiegészítő kezelést nyújt az Ön számára.

Ha elfelejtették Önnél alkalmazni az Eligard‑ot
Kérjük forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy a három havonta alkalmazandó Eligard esedékes adagjának alkalmazását elfelejtették.

Az Eligard‑kezelés befejezésekor jelentkező hatások
Általános szabály, hogy prosztatadaganat esetén hosszú ideig tartó Eligard‑kezelés szükséges. Ezért a kezelést nem szabad abbahagyni még abban az esetben sem, ha a tünetek javulnak vagy teljesen megszűnnek.

Az Eligard‑kezelés idő előtti abbahagyása esetén a betegségre jellemző tünetek rosszabbodhatnak.

A kezelést az orvossal történő előzetes megbeszélés nélkül nem szabad idő előtt megszakítania.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Eligard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az Eligard‑kezelés során megfigyelt mellékhatások főleg a leuprorelin‑acetát hatóanyag specifikus hatásának, nevezetesen bizonyos hormonszintek emelkedésének vagy csökkenésének tulajdoníthatók. A leggyakrabban leírt mellékhatások a hőhullámok (a betegek 58%‑ánál), a hányinger, a rossz közérzet és a fáradtság, valamint az injekció beadási helyén jelentkező átmeneti, helyi irritáció.

Kezdeti mellékhatások

Az Eligard‑kezelés első heteiben a betegségre jellemző tünetek rosszabodhatnak, mert általában a kezelés kezdetén a férfi nemihormon, a tesztoszteron szintje rövid időre megemelkedik a vérben. Ezért kezelőorvosa a kezelés kezdeti fázisában egy megfelelő antiadrogént (egy olyan anyagot mely gátolja a tesztoszteron hatását) adhat, hogy csökkentse a készítmény alkalmazása után jelentkező tüneteket (lásd még: 2. Tudnivalók az ELIGARD alkalmazása előtt, A kezelés kezdetén jelentkező szövődmények).

Az alkalmazás helyén jelentkező mellékhatások

Az Eligard befecskendezése után megfigyelt helyi mellékhatások tipikusan megfelelnek azoknak, amelyek a hasonló, bőr alá fecskendezett készítményeknél gyakran előfordulnak. Az injekciózás után jelentkező enyhe égető érzés nagyon gyakori. Szúró érzés és fájdalom, valamint véraláfutás a beadás helyén gyakran előfordul. Az injekció beadásának helyén jelentkező bőrpírt gyakran jelentettek. Ritka a szövet megkeményedése és a kifekélyesedés.
A bőr alá történt beadás után jelentkező helyi mellékhatások enyhék és rövid ideig tartanak, és a két injekció beadása közötti időszakban nem ismétlődnek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érint)

  • hőhullámok
  • a bőr és a nyálkahártya ok nélküli vérzése, bőrvörösség
  • fáradtság, a beadás helyén jelentkező mellékhatások (lásd még fentebb az alkalmazás helyén jelentkező mellékhatásokat)

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint)

  • orrgaratgyulladás (megfázásos tünetek)
  • hányinger, rossz közérzet, hasmenés
  • viszketés, éjszakai verítékezés
  • ízületi fájdalom
  • rendszertelen vizeletürítés (éjszaka is), vizeletürítési nehézség, fájdalmas vizelés, csökkent vizeletmennyiség
  • az emlő érzékenysége és duzzanata, heresorvadás, herefájdalom, terméketlenség
  • merev állapotok (magas lázzal kísért túlzott remegéses epizódok), gyengeség
  • megnyúlt véralvadási idő, változások a vér laboratóriumi jellemzőiben

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint)

  • húgyúti fertőzések, helyi bőrfertőzések
  • a cukorbetegség rosszabbodása
  • szokatlan álmok, depresszió, csökkent nemi vágy
  • szédülés, fejfájás, a bőrérzékelés megváltozása, álmatlanság, íz- és szagérzékelési zavar
  • magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
  • légszomj
  • székrekedés, szájszárazság, emésztési zavarok (tünetei: a gyomor teltségérzése, gyomorfájdalom, böfögés, hányinger, hányás, gyomorégés), hányás
  • nyirkos bőr, fokozott verítékezés
  • hátfájás, izomgörcsök
  • véres vizelet
  • hólyaggörcs, gyakori vizeletürítés, vizeletürítési képtelenség
  • a férfi emlőszövet megnagyobbodása, impotencia
  • levertség (álmosság), fájdalom, láz
  • testtömeg-növekedés

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint)

  • kóros akaratlan mozgások
  • hirtelen eszméletvesztés, ájulás
  • bélgázosság, böfögés
  • hajhullás, bőrkiütés
  • emlőfájdalom
  • fekély az injekció beadása helyén

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget, érint)

  • szövetelhalás az injekció beadása helyén



Egyéb mellékhatások
Az Eligard hatóanyagával, a leuprorelin‑acetáttal kapcsolatban a szakirodalomban leírt egyéb mellékhatások: ödéma (folyadékgyülem a szövetekben, ami a kezek és lábak duzzadásaként jelentkezik), tüdőembólia (amely olyan tüneteket okoz, mint a légszomj, légzési nehézség és mellkasi fájdalom), szívdobogásérzés, izom gyengeség, borzongás, bőrkiütés, emlékezetkihagyás, látászavar. Az Eligard hosszú távú alkalmazása esetén növekvő számban fordulhatnak elő a csontsűrűség csökkenésére (csontritkulásra) utaló jelek. A csontritkulás következtében a csonttörések kockázata növekszik.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. HOGYAN KELL AZ ELIGARD-OT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő után nem alkalmazható!

Különleges tárolási előírások

Hűtőszekrényben (2°C - 8°C-on), nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A tálca felbontása után a gyógyszert azonnal el kell készíteni és fel kell használni. Az elkészített gyógyszerkészítmény kizárólag egyszer használható fel.

A fel nem használt vagy lejárt Eligard megsemmisítésére vonatkozó előírások
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Eligard?
  • A készítmény hatóanyaga a leuprorelin-acetát.
Egy előretöltött injekciós fecskendő („B” fecskendő) 22,5 mg leuprorelin-acetátot tartalmaz.

  • Egyéb összetevők: poli-(DL-laktát-ko-glikolsav) (72:25) és a N-metil-pirrolidon
az oldószert tartalmazó előretöltött injekciós fecskendőben („A” fecskendő).

Milyen az Eligard készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Eligard az oldatos injekcióhoz való port és oldószert tartalmaz.

Az Eligard az alábbi kiszerelésekben érhető el:
  • Hőformált tálcás csomagolás, amely két hőformált tálcát tartalmaz egy kartondobozban. Az egyik tálca egy előretöltött fecskendőt („A” fecskendő), egy a „B” fecskendőhöz szükséges nagy dugattyúrudat és egy nedvességmegkötő tasakot tartalmaz. A másik tálca egy előretöltött fecskendőt („B” fecskendő), egy 20 G‑s steril tűt és egy nedvességmegkötő tasakot tartalmaz.
  • Gyűjtőcsomagolás, amely 2 x 2 db (1‑1 db „A” és „B” fecskendő) előretöltött fecskendőt tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Astellas Pharma Kft.
Csörsz u. 49-51.
1124 Budapest
Magyarország
Tel.: +36-1-577-2800
Fax: +36-1-209-3054

Gyártó
Astellas Pharma Europe B.V.
Sylviusweg 62
2333 BE Leiden
Hollandia

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Ausztria: Eligard Depot 22.5 mg
Belgium: Depo-Eligard 22.5 mg
Bulgária: Eligard 22.5 mg
Ciprus: Eligard
Cseh Köztársaság: Eligard 22.5 mg
Dánia: Eligard
Észtország: Eligard
Finnország: Eligard
Franciaország: Eligard 22.5 mg
Németország: Eligard 22.5 mg
Magyarország: Eligard 22,5 mg
Izland: Eligard
Írország: Eligard 22.5 mg
Olaszország: Eligard
Lettország: Eligard 22.5mg
Litvánia: Eligard 22.5 mg
Luxemburg: Depo-Eligard 22.5 mg
Hollandia: Eligard 22.5 mg
Norvégia: Eligard
Lengyelország: Eligard 22.5 mg
Portugália: Eligard 22.5mg
Románia: Eligard 22.5 mg
Szlovákia: Eligard 22.5 mg
Szlovénia: Eligard 22.5 mg
Spanyolország: Eligard Semestral 22.5 mg
Svédország: Eligard

OGYI-T-10010/03 1x (tálcás csomagolás)
OGYI-T-10010/04 2x (tálcás csomagolás)


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. szeptember

7. EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBERNEK SZÓLÓ INFORMÁCIÓK

Hagyja, hogy a készítmény szobahőmérsékletűre melegedjen!
Kérjük, először a beteget készítse elő az injekció beadásához, ezután az alábbi utasítás szerint készítse el a készítményt.

1. lépés: Nyissa ki a mindkét tálcát (a kis hólyaggal megjelölt sarkánál tépje le a fóliát), és tegye a tartalmát egy tiszta területre (az „A” fecskendőt [1.1 ábra] és a „B” fecskendőt [1.2 ábra] tartalmazó két tálca). Dobja ki a nedvességet megkötő anyagot tartalmazó tasakokat.



2. lépés: Húzza ki, de ne csavarja a „B” fecskendőből a kék színű rövid dugattyút és a szürke gumidugót, és dobja ki (2. ábra). Ne próbálja meg összekeverni a készítményt, amíg mindkét gumidugó a helyén van.







3. lépés: Óvatosan csavarja be a tartalék hosszabb fehér dugattyút a „B” fecskendőben bent maradt szürke gumidugóba (3. ábra).



4. lépés: Vegye le a „B” fecskendőről a szürke gumikupakot és tegye le a fecskendőt (4. ábra).




5. lépés: Tartsa az „A” fecskendőt függőleges helyzetben, hogy ne folyjon ki belőle a folyadék, és csavarja le a fecskendőről az átlátszó kupakot (5. ábra).



6. lépés: Csatlakoztassa egymáshoz a két fecskendőt, úgy, hogy a „B” fecskendőt rányomja és rácsavarja az „A” fecskendőre, amíg stabil nem lesz (6a és 6b ábra). Ne csavarja túl!



7. lépés: Fordítsa meg a csatlakoztatott fecskendőket és továbbra is tartsa őket függőlegesen helyzetben úgy, hogy a „B” fecskendő legyen alul. Közben fecskendezze át az „A” fecskendőben lévő folyadékot a „B” fecskendőben lévő porra (leuprorelin-acetátra) (7. ábra).


8. lépés: A vízszintes helyzetben tartott fecskendők tartalmának az egyik fecskendőből a másik fecskendőbe történő, óvatos oda-vissza fecskendezésével (összesen 60 alkalommal, amely kb. 60 másodpercig tart) alaposan keverje össze a készítményt, amíg homogén, viszkózus oldatot nem kap (8. ábra). Eközben ne hajlítsa meg a két fecskendőből álló rendszert (a fecskendők részleges szétcsatlakoztatása ugyanis szivárgást okozhat).

Ha alaposan összekeveredett, akkor viszkózus folyadék képződik, aminek a színe színtelen, fehér vagy világossárga lehet (a fehér vagy halványsárga árnyalatokat is beleértve).

Figyelem: Ha a feloldás megtörtént: azonnal végezze el a következő lépést, mert az oldat viszkozitása az idő múlásával nő. Ne tárolja hűtőszekrényben az elkészített gyógyszert!

Figyelem: a készítményt a leírtak szerint kell összekeverni! A rázás NEM LESZ elegendő a készítmény megfelelő összekeveréséhez!



9. lépés: Tartsa a fecskendőket függőlegesen, úgy, hogy a „B” fecskendő legyen alul. A fecskendőknek továbbra is szorosan illeszkedniük kell egymáshoz. Az „A” fecskendő dugattyújának benyomásával és a „B” fecskendő dugattyújának enyhe húzásával juttassa át az összes összekevert készítményt a „B” fecskendőbe (a rövid, vastag fecskendő). (9. ábra)



10. lépés: Válassza le az „A” fecskendőt, miközben a folyamatosan benyomva tartja az „A” fecskendő dugattyúját (10. ábra). Győződjön meg róla, hogy semmi nem folyt ki a készítményből, mert különben a tű nem illeszthető fel kellően szorosan.

Figyelem! A készítményben egy nagy vagy több kis levegőbuborék maradhat majd - ez elfogadható.
Ne nyomja ki a levegőbuborékokat a „B” fecskendőből, ugyanis így a készítményből is veszíthet!





11. lépés: Tartsa a „B” fecskendőt felfelé. Nyissa ki a biztonsági tűt tartalmazó csomagot a hátoldalon található papír eltávolításával, majd vegye ki a biztonsági tűt. Csatlakoztassa a biztonsági tűt a „B” fecskendő végéhez, úgy, hogy az óramutató járásával megegyező irányba csavarja a tűt, amíg teljesen rögzül a fecskendőhöz (11. ábra) Ne erőltesse túl a csavarást!





















12. lépés: Az alkalmazás előtt húzza le a tűről a tűvédőt(12. ábra).
Figyelem: Alkalmazás előtt ne próbálgassa a biztonsági tűt!

















13. lépés: Alkalmazás előtt távolítsa el a nagy levegőbuborékokat a „B” fecskendőből. Bőr alá adja be a készítményt. Győződjön meg róla, hogy a „B” fecskendő teljes tartalmát beadta.
14. lépés: Az injekció beadása után zárja le a biztonsági védőpajzsot az alábbiakban leírt aktiváló módszerek egyikével.

1.    Lezárás egy sík felületen,

Nyomja meg a biztonsági védőpajzsot az emelőgombbal lefelé egy sík felületen (14.1a és 14.1b ábra), hogy lefedje a tűt és lezárja a védőpajzsot.
Úgy győződhet meg a zárt pozícióról, ha hallja és érzi a „kattanást”. Ekkor a védőpajzs teljesen lefedi a tűhegyet (14.1b ábra).

















2.    Hüvelykujjal történő lezárás

Helyezze hüvelykujját az emelőgomb fölé és csúsztassa fel a biztonsági védőpajzsot a tűhegy irányába (14.2a és 14.2b ábra), hogy lefedje a tűt és lezárja a védőpajzsot.
Úgy győződhet meg a zárt pozícióról, ha hallja és érzi a „kattanást”. Ekkor a védőpajzs teljesen lefedi a tűhegyet (14.2b ábra).


















15. lépés: Ha aktiválta a biztonsági tűt, azonnal dobja a tűt és a fecskendőt egy alkalmas, erre a célra kijelölt zárt gyűjtőtartályba.