Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Bonviva 3 mg/3ml injekció előretöltött fecskendőben 1x SZ 9891 Ft 9891 Ft HM ÜB EüEmelt - 5594 Ft
Bonviva 3 mg/3ml injekció előretöltött fecskendőben 3x SZ - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

2,5 mg ibandronsav filmtablettánként (nátrium-hidrogénibandronát-monohidrát formájában).

A segédanyagok felsorolását lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Filmtabletta Fehér, vagy csaknem fehér színű filmtabletta, hosszúkás alakú, egyik oldalán"IT", a másik oldalán "L3" jelzéssel.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Postmenopausás nők osteoporosisának kezelésére, a csigolyatörések kockázatának csökkentésére. Combnyaktörésben a hatásosságát nem állapították meg. Postmenopausás nők osteoporosisának megelőzésére, akiken fennáll az osteoporosis kifejlődésének veszélye.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Szájon át történő alkalmazásra.

A szokásos adag egy 2,5 mg-os filmtabletta naponta egyszer.

A Bonviva tablettát egy éjszakán át történő éhezés (legalább 6 óra) után, és 1 órával a napi elsőétkezés vagy folyadékfelvétel (kivéve a vizet) (lásd 4.5 pont) vagy bármely más gyógyszer, vagy táplálékkiegészítő (a kalcium is) bevétele előtt kell bevenni.

  • A tablettákat egészben kell lenyelni egy pohár tiszta vízzel (180 - 240 ml), közben a betegnek egyenesen kell állnia vagy ülnie. A beteg a Bonviva bevétele után 1 óra hosszat nem fekhet le.

  • A Bonviva tablettát kizárólag csak tiszta vízzel szabad bevenni. Egyes ásványvizek nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak kalciumot, ezért ezeket nem szabad használni.

  • A betegnek a tablettát nem szabad szétrágni vagy szopogatni, mert oropharyngeális kifekélyesedést okozhat.

  • A betegeknek kiegészítő kalcium és/vagy D-vitamin pótlást kell kapniuk, ha a táplálkozás ezen igényüket nem biztosítja (lásd 4.4 pont).

    Vesekárosodásban szenvedő betegek

    Nincs szükség az adagolás módosítására enyhe vagy közepes vesekárosodás esetén, ha a kreatinin clearance 30 ml/min vagy ennél magasabb. A Bonviva nem adható olyan betegeknek, akik creatinin clearance-e 30 ml/min alatt van, mert kevés a klinikai tapasztalat (lásd 4.4 és 5.2 pont).

    Májkárosodásban szenvedő betegek

    Az adagolás módosítása nem szükséges (lásd 5.2 pont).

    Idősek

    Az adagolás módosítása nem szükséges (lásd 5.2 pont).

    Gyermekek és serdülők

    Ezen a korcsoporton a Bonviva tablettát nem vizsgálták, ezért nekik nem adható.

    4.3 Ellenjavallatok

    -Hypocalcaemia (lásd 4.4 pont)

    -Az ibandronsavval vagy bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység.

    4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

    Mielőtt elkezdik a Bonviva terápiát, a hypocalcaemiát meg kell szüntetni. Más csont és ásványi anyagcserezavart is hatásosan kezelni kell. A megfelelő kalcium és D-vitamin felvétel minden beteg számára fontos.

    A biszfoszfonátok dysphagiát, oesophagitist, és nyelőcső- vagy gyomorfekélyeket okoznak. Ezért a betegeknek, különösen azoknak, akik kórtörténetében megnyúlt oesophagealis tranzitidő szerepel, különös gondossággal kell az adagolási előírást követniük (lásd 4.2 pont).

    Az orvosoknak állandóan figyelniük kell a kezelés során az esetleg kifejlődő oesophagealis reakció jeleire és tüneteire, fel kell hívniuk a betegek figyelmét arra, hogy hagyják abba a Bonviva szedését és forduljanak orvoshoz, ha oesophagealis irritáció jeleit észlelik, pl. újonnan jelentkező vagy rosszabbodó dysphagia, fájdalmas nyelés, retrosternalis fájdalom, vagy gyomorégés lép fel.

    Minthogy a NSAID-ok és a biszfoszfonátok egyaránt emésztőrendszeri irritációt okoznak, óvatosan kell eljárni, ha a NSAID-okat együtt adják Bonviva tablettával.

    A kevés klinikai tapasztalat miatt a Bonviva nem javasolt olyan betegeknek, akik kreatinin clearance-e 30 mg/ml alatt van (lásd 4.2 és 5.2 pont).

    4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

    Gyógyszer-étel kölcsönhatások

    Az ibandronsav orális biológiai hasznosíthatósága étel jelenlétében csökken. Különösen a kalcium és más többértékű kationok (pl. alumínium, magnézium, vas), valamint a tej, valószínűleg befolyásolják a Bonviva felszívódását, ez összhangban van az állatkísérletekben kapott eredményekkel. Ezért a betegeknek a Bonviva tablettát egy egész éjszakai éhezés után (legalább 6 óra) kell bevenniük, és az éhezést még legalább 1 óráig kell folytatniuk a Bonviva bevétele után.

    Gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások

    A kalciumpótlók, az antacidok és néhány orális gyógyszer, melyek többértékű kationokat (pl. alumínium, magnézium, vas) tartalmaznak, valószínűleg befolyásolják a Bonviva felszívódását. Ezért a betegek nem vehetnek be orálisan gyógyszereket legalább 6 óra hosszat a Bonviva bevétele előtt és legalább 1 óra hosszat a Bonviva bevétele után. Postmenopausás nőkön végzett farmakokinetikai kölcsönhatás vizsgálatok szerint nincs kölcsönhatás a tamoxifen, vagy a hormonpótló (ösztrogén) terápia között. Nem figyeltek meg kölcsönhatást, ha együtt adták melfalan/prednizolon terápiával myeloma multiplexes betegeken.

    Egészséges férfi önkénteseken és postmenopausás nőkön a ranitidin intravénásan adva kb. 20 %-kal növelte az ibandronsav biológiai hasznosíthatóságát, valószínűleg a gyomor savasságának csökkentése révén. Minthogy azonban ez az emelkedés az ibandronsav biológiai hasznosíthatóságának normális variabilitásán belül marad, nem szükséges az adagolás módosítása, ha a Bonviva tablettát együtt adják H2 antagonistákkal, vagy más olyan hatóanyagokkal, melyek növelik a gyomor pH-ját.

    Metabolikus kölcsönhatás fennállását nem tartják valószínűnek, mert az ibandronsav nem gátolja a fő, humán P450 izoenzimeket a májban, és nem indukálja a máj citokróm P450 rendszerét patkányon. Továbbá, a plazmafehérje kötődés kb. 85 - 87 % (in vitro meghatározva a terápiás gyógyszerkoncentrációknál), ezért kicsi a valószínűsége a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatásnak, mely a kötődésből való kiszorítás következménye. Az ibandronsav csak a vesén keresztül ürül, és biotranszformáció nem történik. Úgy látszik, hogy a szekretoros út nem foglal magába ismert savas vagy bázikus transzportrendszereket, melyek más hatóanyagok kiürítésében vesznek részt.

    4.6 Terhesség és szoptatás

    Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat az ibandronsav tekintetében. A patkányokon végzett vizsgálatok reprodukciós toxicitást mutattak (lásd 5.3 pont). Emberben a potenciális veszélynem ismert. A Bonviva nem adható terhesség esetén.Nem ismert, hogy az ibandronsav kiválasztódik-e az anyatejbe. Laktáló patkányokon kis mennyiségűibandronsavat mutattak ki az anyatejben intravénás adagolás után. A Bonviva nem adható szoptatás esetén.

    4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

    A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

    4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

    A Bonviva 2,5 mg tabletta biztonságosságát 1251 betegen vizsgálták, 4 placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban. Ezekben a vizsgálatokban a Bonviva 2,5 mg tabletta összesített biztonságossági profilja a placeboéhoz hasonló volt. A kezelési pivotál vizsgálatban (MF 4411) azon betegek összesített aránya, akik mellékhatásokat észleltek, vagyis olyan nemkívánatos eseményeket, amelyek lehetséges vagy valószínű, hogy a vizsgált gyógyszerrel kapcsolatosak, 19,8 % volt a Bonviva és 17,9 % a placebo csoportban, míg a megelőzési pivotál vizsgálatban (MF 4499) a vonatkozó számarány 9,2 % és 11,9 % volt.

    A postmenopausás osteoporosis kezelése Az 1. táblázat azokat a mellékhatásokat mutatja, melyeket az MF 4411 vizsgálatban figyeltek meg és amelyek a betegek több, mint 1 %-ban fordultak elő a Bonviva 2,5 mg vagy placebo csoportban. Azok a mellékhatások nem szerepelnek a táblázatban, melyek egyforma gyakorisággal jelentkeztek az aktív és a placebo csoportban, vagy gyakoribbak voltak a placebo csoportban.

    1. Táblázat: A jelentett mellékhatások (MF 4411), melyek előfordulása nagyobb, mint 1 %, és a placebo csoportban észlelt gyakoriságnál nagyobb Mellékhatás Emésztőrendszer Dyspepsia Hasmenés Vázizom- és csontrendszer Myalgia Bőr és függelékei Kiütés
    Placebo (N=975 beteg) n (%) Bonviva 2,5 mg (N=977 beteg) n (%)
    34 (3,5) 54 (5,5)
    14 (1,4) 21 (2,1)
    8 (0,8) 18 (1,8)
    7 (0,7) 12 (1,2)

    A postmenopausás osteoporosis megelőzése A 2. táblázat azokat a mellékhatásokat mutatja, melyeket az MF 4499 vizsgálatban figyeltek meg és amelyek a betegek több mint 1 %-ában fordultak elő a Bonviva 2,5 mg, vagy placebo csoportban. Azok a mellékhatások nem szerepelnek a táblázatban, melyek egyforma gyakorisággal jelentkeztek a gyógyszeres és a placebo csoportban, vagy gyakoribbak voltak a placebo csoportban.

    2. Táblázat: Mellékhatások (MF 4499), melyek előfordulása nagyobb, mint 1 %, és a placebo csoportban észlelt gyakoriságnál nagyobb Mellékhatás Arthralgia
    Placebo (N=159 beteg) n (%) Bonviva 2,5 mg (N=163 beteg) n (%)
    1 (0,6) 2 (1,2)

    Mellékhatások, melyek kisebb mint 1 % gyakorisággal fordultak elő

    A következőfelsorolás azokat a mellékhatásokat mutatja, melyek az MF 4411 és MF 4499 vizsgálatban gyakrabban fordultak elő a Bonviva, mint a placebo csoportban:

    Nem gyakori (1/100 - 1/1000)

    Emésztőrendszeri: dysphagia, hányás

    gastritis, oesophagitis, beleértve az oesophagealis fekélyt vagy

    szűkületet Idegrendszeri: fejfájás, szédülés Vázizom- és csontrendszeri: arthralgiaÁltalános: influenza szindróma, fáradtság, hátfájás

    Ritka (1/1000 - 1/10000) Általános: túlérzékenységi reakciók, pl. angioödéma, arcödéma, urticaria Emésztőrendszeri: duodenitis

    Laboratóriumi leletek A placebohoz hasonlítva nem volt különbség a máj- vagy veseműködés zavarára, a hematológiai rendszer károsodására, hypocalcaemiára vagy hypophosphataemiára utaló laboratóriumi leletekben.

    4.9 Túladagolás

    A Bonviva tabletta túladagolásának kezelésével kapcsolatosan nincsen különleges utasítás. Azonban az e gyógyszercsoportról meglévő ismeretek szerint az orális túladagolás felsőemésztőrendszeri mellékhatásokat (mint gyomorpanaszok, dyspepsia, oesophagitis, gastritis, vagy fekély) vagy hypocalcaemiát okozhat. Tejet vagy antacidokat kell adni a Bonviva megkötésére, és tüneti kezelést kell alkalmazni. Az oesophagealis irritáció kockázata miatt hánytatni nem szabad, és a betegnek teljesen kiegyenesedett testtartásban kell maradnia.

    5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

    5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

    Farmakoterápiás csoport: Biszfoszfonátok,

    Hatásmechanizmus

    Az ibandronsav nagyon hatásos, a nitrogéntartalmú biszfoszfonátok közé tartozó biszfoszfonát, szelektíven hat a csontszövetre és specifikusan gátolja az osteoclast aktivitást anélkül, hogy közvetlenül befolyásolná a csontképződést. Nem befolyásolja az osteoclast felépülést. Az ibandronsav progresszíven növeli a csonttömeget, és csökkenti a törések incidenciáját azáltal, hogy a menopausa előtti szintre csökkenti a fokozott csontanyagcserét postmenopausás nőkön.

    Farmakodinámiás hatások

    Az ibandronsav farmakodinamikai hatása abban áll, hogy csökkenti a csontreszorpciót. In vivo az ibandronsav megelőzi a kísérletesen előidézett csontlebomlást, melyet a gonadális működés megszűnése, a retinoidok, tumorok vagy tumor kivonatok okoznak. Fiatal (gyorsan növő) patkányokon az endogén csontreszorpció szintén gátlódik, ami megnövekedett normális csonttömeget eredményez a kezeletlen állatokhoz hasonlítva. Az állatkísérletek igazolják, hogy az ibandronsav rendkívül hatásosan gátolja az osteoclast aktivitást. Növekedésben lévő patkányokon nem igazoltak kóros mineralizációt még az osteoporosis kezeléséhez szükséges dózis 5000-szeresénél nagyobb adagok alkalmazásával sem.

    Tartósan adagolva patkányoknak, kutyáknak és majmoknak, normális minőségű csontszövet képződött, és a csont mechanikai ereje ugyanolyan, vagy fokozott volt még toxikus dózistartományban lévő adagokkal is.

    Az ibandronsav olyan biokémiai változásokat idéz elő, melyek a csontreszorpció dózisfüggő gátlására utalnak, pl. csökkenti a csont-kollagén lebomlásának vizeletben megjelenő biokémiai markereit (pl. deoxipiridinolin és az I típusú kollagén keresztkötéses C-és N-telopeptidjei (CTX és NTX).

    Klinikai hatékonyság

    A postmenopausás osteoporosis kezelése: Statisztikailag szignifikáns és orvosilag jelentős csökkenést figyeltek meg az új, radiográfiás morfometrikus és klinikai vertebrális törések incidenciájában egy 3 éves randomizált, kettős-vak placebo-kontrollos törésvizsgálatban (MF 4411, 3. táblázat). Ebben a vizsgálatban naponta egyszer adták a 2,5 mg Bonviva tablettát. A Bonviva tablettát 60 perccel a napi első étkezés vagy italfogyasztás előtt (adagolás utáni éhezési periódus) kellett bevenni. A vizsgálatba olyan 55 - 80 éves nőket vontak be, akik már legalább 5 éve postmenopausában voltak, és akiknek a csont ásványsűrűsége (BMD, bone mineral density) a lumbális gerincnél a menopausa előtti átlag alatt volt (T-pontszám) 2 - 5 SD-vel legalább egy csigolya esetében [L1-L4], és akiknek egy-négy meglévőcsigolyatörése volt. Minden beteg 500 mg kalciumot és 400 NE D-vitamint kapott naponta. A hatékonyságot 1951 betegen értékelték.A naponta adott 2,5 mg Bonviva statisztikailag szignifikánsan és orvosilag jelentősen csökkentette az új csigolyatörések incidenciáját. Ez a kezelési séma 62 %-kal (p = 0,0001) csökkentette az új, radiográfiás csigolyatörések előfordulását a vizsgálat három éve alatt. A relatív kockázat 61 %-kal csökkent 2 év után (p = 0,0006). Nem értek el statisztikailag szignifikáns különbséget 1 éves kezelés után (p = 0,056). A törésellenes hatás a vizsgálat egész időtartama alatt fennállt. Az idő előrehaladtával a hatás erőssége nem csökkent.A klinikai csigolyatörések incidenciája is szignifikánsan, 49 %-kal (p = 0,011) csökkent. A csigolyatörésekre kifejtett erős hatást igazolta továbbá az is, hogy statisztikailag szignifikánsan kisebb volt a testmagasság csökkenés a placebohoz hasonlítva (p<0,0001).

    3. Táblázat: A 3 éves MF 4411 törésvizsgálat eredményei (%, 95 %CI) Relatív kockázat csökkenése Új morfometrikus csigolyatörések Új morfometrikus csigolyatörések incidenciája A klinikai csigolyatörések relatív kockázatának csökkenése A klinikai csigolyatörések incidenciája BMD - átlagos változás az alap lumbális gerinchez viszonyítva a 3. évben BMD - átlagos változás az alap össz csípőhöz viszonyítva a 3. évben
    Placebo (N=974) Bonviva 2,5 mg (N=977)
    62 % (40,9; 75,1)
    9,56 % (7,5; 11,7) 4,68 % (3,2; 6,2)
    49 % (14,03; 69,49)
    5,33 % (3,73; 6,92) 2,75 % (1,61; 3,89)
    1,26 % (0,8; 1,7) 6,54 %(6,1; 7,0)
    -0,69 % (-1,0; -0,4) 3,36 % (3,0; 3,7)

    A Bonviva hatékonyságát a kezelésben tovább értékelték olyan betegek alcsoportján, akik lumbalis gerinc BMD T pontszáma -2,5 alatt volt az alapméréskor. A csigolyatörés kockázatának csökkenése nagyon egybehangzó volt azzal, amit az össz populáción észleltek.

    4. Táblázat: A 3 éves törésvizsgálat MF 4411 (%, 95 % CI) eredményei olyan betegeken, akik lumbalis gerinc BMD T-pontszáma -2,5 alatt volt az alapméréskor Relatív kockázat csökkenése Új morfometrikus csigolyatörések Új morfometrikus csigolyatörések előfordulása A klinikai csigolyatörések relatív kockázatának csökkenése A klinikai csigolyatörések előfordulása BMD átlagos változás az alap lumbalis gerinchez viszonyítva a 3. évben BMD átlagos változás az alap össz csípőhöz viszonyítva a 3. évben
    Placebo (N=587) Bonviva 2,5 mg (N=575)
    59 % (34,5; 74,3)
    12,54 % (9,53; 15,55) 5,36 % (3,31; 7,41)
    50 % (9,49; 71,91)
    6,97 % (4,67; 9,27) 3,57 % (1,89; 5,24)
    1,13 % (0,6; 1,7) 7,01 % (6,5; 7,6)
    -0,70 % (-1,1; -0,2) 3,59 % (3,1; 4,1)

    Nem figyeltek meg csökkenést az egyéb csonttörésekben, vagy combnyaktörésekben ebben a vizsgálatban; megjegyzendő azonban, hogy nem is volt célkitűzés ezeknek a vizsgálata.

    A napi 2,5 mg-mal történő kezelés fokozatosan növelte a BMD-t a csigolyákban és a csontváz egyéb részeiben.

    A három éves lumbális BMD növekedés a placebohoz hasonlítva 5,3 % volt, az alapértékhez hasonlítva pedig 6,5 %. A csípő esetében a növekedés az alaphoz képest 2,8 % volt a combnyakban, 3,4 % a teljes csípőben és 5,5 % a trochanterben. A csont anyagforgalmának biokémiai markerei (pl. a vizelet CTX és szérum osteocalcin) a menopausa előtti szintre jellemző gátlás várt sémáját mutatták, maximális gátlást érve el 3-6 hónap alatt. A csontreszorpció biokémiai markereinek klinikailag jelentős, 50 %-os csökkenését figyelték meg már egy hónappal a Bonviva 2,5 mg kezelés megkezdése után. A kezelés abbahagyása után a kóros, postmenopausás osteoporosisra jellemző fokozott csontreszorpció visszaáll a kezelés előtti szintre. A csont biopszia szövettani analízise postmenopausás nők két és három éves kezelése után normális minőségű csontot mutatott, nem észlelték a csont mineralizáció hiányának jelét.

    A postmenopausás osteoporosis megelőzése: A csontvesztés megelőzését mutatták ki egy kettős-vak, placebo-kontrollos, 2 éves vizsgálatban, a primer végpont a gerinc BMD változása volt (MF 4499, 5. Táblázat). A vizsgálatban az ibandronsav három különböző dózisát (0,5 mg, 1,0 mg, 2,5 mg) hasonlították placebohoz. A Bonviva tablettát legalább 30 perccel a napi első táplálék-, vagy folyadékfelvétel előtt (beadás utáni éhezési periódus) adták be. A betegek napi 500 mg kalciumpótlást kaptak. A vizsgálatba osteoporosisban még nem szenvedő, postmenopausás nőket vontak be, csoportosításuk az utolsó menstruáció óta eltelt idő (13 év, >3 év) és az alap lumbális gerinc BMD ( T-pontszám:>-1, -1-től -2,5-ig) alapján történt. A hatást 620 betegen értékelték.

    5. Táblázat: A 2 éves BMD vizsgálat, MF 4499, eredményei (%, 95 % CI) BMD - átlagos változás az alap lumbális gerinchez viszonyítva a 2. évben BMD - átlagos változás az alap teljes csípőhöz viszonyítva a 2. évben Vizelet CTX-median változás az alaphoz képest a 2. évben Szérum osteocalcin-median változás az alaphoz viszonyítva a 2. évben
    Placebo (N=150) Bonviva 2,5 mg (N=153)
    -1,19 % (-1,8; -0,6) 1,94 % (1,3; 2,6)
    -0,58 % (-1,0; -0,1) 1,22 % (0,7; 1,7)
    -4,44 % (-15,2; 7,2) -40,65 % (-49,6; -29,4)
    -10,26 % (-17,0; -5,4) -33,66 % (-39,9; -28,4)

    A Bonviva 2,5 mg naponta 2 év alatt a BMD-t átlagosan 3,1 %-kal emelte a placebohoz hasonlítva és 1,9 %-kal az alaphoz hasonlítva. A placebo csoportban a BMD átlagosan kb. 1 %-kal csökkent a lumbalis gerincben 2 év alatt, ami bizonyítja, hogy közvetlenül a menopausa után fokozott a csontvesztés. Függetlenül a menopausa óta eltelt időtől és a már meglévő csontvesztéstől, a Bonviva kezelés statisztikailag jobb BMD választ eredményezett, mint a placebo a lumbális gerincben mind a négy stratumot tekintve. A Bonviva tablettával kezelt betegek 70 %-a reagált a kezelésre, válasznak azt tekintették, ha a lumbális gerinc BMD értéke növekedett az alapértékhez képest.

    A Bonviva statisztikailag szignifikáns, átlag 1,8 %-os BMD növekedést is kiváltott a két éves kezelés során a teljes csípőben a placebo csoporthoz képest (az átlagos relatív változás az alaphoz képest 1,2 %). Klinikailag jelentős csökkenést figyeltek meg a csontreszorpció biokémiai markereiben (vizelet CTX) már egy hónappal a kezelés megkezdése után.

    5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

    Az ibandronsav csontra kifejtett primer farmakológiai hatásai nincsenek közvetlen kapcsolatban az aktuális plazmakoncentrációval, amint ezt különböző állatkísérletekben és emberen is igazolták.

    Felszívódás

    Az ibandronsav felszívódása a felső gastrointestinalis traktusból orális adás után gyors, a plazmakoncentráció 50 mg-ig dózisarányosan nőorális bevétel esetén. Maximális plazmakoncentráció 0,5 - 2 óra alatt (median 1 óra) alakult ki éhezés állapotában, az abszolút biológiai hasznosíthatóság kb. 0,6 % volt. A felszívódás romlik, ha étellel vagy itallal (kivéve tiszta víz) veszik be. A Bonviva biológiai hasznosíthatósága kb. 90 %-kal csökken, ha standard reggelivel veszik be, az éhezőegyéneken észlelt biológiai hasznosíthatósághoz viszonyítva. A biológiai hasznosíthatóság nem csökken jelentősen, ha az ibandronsavat 60 perccel a napi első étkezés előtt veszik be. Mind a biológiai hasznosíthatóság, mind a BMD növekedés csökken, ha étel vagy ital fogyasztása történik kevesebb, mint 60 perccel, a Bonviva bevétele után.

    Megoszlás

    A keringésbe kerülés után az ibandronsav gyorsan kötődik a csonthoz, vagy kiválasztódik a vizeletbe. Emberen a valódi végső megoszlási térfogat legalább 90 l, és az a mennyiség, mely eléri a csontot a keringő adag kb. 40 - 50 %-a. A humán plazmában a fehérjekötődés kb. 85 - 87% (in vitro meghatározva terápiás gyógyszer koncentrációknál), így kicsi a lehetősége a kiszorításos gyógyszergyógyszer kölcsönhatásnak.

    Metabolizmus

    Sem állaton, sem emberen nincs bizonyítva, hogy az ibandronsav metabolizálódik.

    Elimináció

    Az ibandronsav felszívódott része a keringésből azáltal tűnik el, hogy egy rész a csontba szívódik fel (40 - 50 % postmenopausás nőkön), a maradék változatlan formában ürül a vesén keresztül. Az ibandronsav fel nem szívódott része változatlan formában ürül a széklettel.

    A megfigyelt valódi felezési idő tartománya széles és függ a dózistól és a vizsgáló módszer érzékenységétől, de a valódi terminális felezési idő általában 10 - 60 óra közé esik. A korai plazmaszint azonban gyorsan csökken, és 3 ill. 8 órán belül a csúcsérték 10 %-át éri el intravénás ill. orális adás után. Az ibandronsav összclearance-e alacsony, az átlagos értékek 84 - 160 ml/min közé esnek. A vese clearance (kb. 60 ml/min egészséges postmenopausás nőkön), az összclearance kb. 50 - 60 %-áért felelős, és kapcsolatban van a kreatinin clearance-szel. A különbség a valódi, az össz és a vese clearance között, a csontok által történt felvételt tükrözi.

    Farmakokinetika különleges klinikai esetekben

    Nem

    Az ibandronsav biológiai hasznosíthatósága és farmakokinetikája hasonló nőkőn és férfiakon.

    Rassz

    Semmiféle klinikailag fontos, etnikumok közötti különbséget nem figyeltek meg ázsiaiak és kaukázusiak között az ibandronsav jellemzőiben. Nagyon kevés adat áll rendelkezésre afrikai származású betegeken.

    Vesekárosodásban szenvedő betegek

    Az ibandronsav vese clearance-e különböző fokozatú vesekárosodásban szenvedő betegeken lineáris összefüggésben van a kreatinin clearance-szel. Nincs szükség dózismódosításra enyhe, vagy közepes vesekárosodás esetén (CLcr egyenlő vagy nagyobb, mint 30 ml/min). Súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegeken (CLcr kisebb mint 30 ml/min), akik naponta kaptak orálisan 10 mg ibandronsavat 21 napig, 2 - 3-szor magasabb volt a plazmakoncentráció, mint a normális vesefunkciójú betegeken, és az ibandronsav összclearance-e 44 ml/min volt. 0,5 mg intravénás adása után az össz, a vese és nem vese clearance 67 %-kal, 77 %-kal és 50 %-kal csökkent súlyos vesekárosodott betegeken, de a vérszint növekedésével nem csökkent a tolerabilitás. A nem elegendő klinikai tapasztalat miatt a Bonviva adása nem javasolt súlyos vesekárosodott betegeknek (lásd 4.2 és 4.4 pont). Az ibandronsav farmakokinetikáját nem értékelték olyan végstádiumban lévővesebetegeken, akiket nem hemodialízissel, hanem más módon kezeltek. Az ibandronsav farmakokinetikája ezeken a betegeken nem ismert, ezért ilyen körülmények között az ibandronsav nem alkalmazható.

    Májkárosodásban szenvedő betegek

    Májkárosodásban szenvedő betegeken nyert farmakokinetikai adatok nem állnak rendelkezésre. A máj nem játszik fontos szerepet az ibandronsav kiválasztásában, ugyanis a vérben lévő mennyiség nem metabolizálódik, a vesén keresztül választódik ki és felszívódik a csontokba. A májkárosodott betegeken ezért nincs szükség dózismódosításra.

    Idősek

    Egy multivariációs analízisben a kor nem bizonyult független tényezőnek egyik vizsgált farmakokinetikai paraméter szempontjából sem. Minthogy a kor előrehaladtával a vese működése csökken, ez az egyetlen tényező, melyet figyelembe kell venni (lásd a vesekárosodás pontot).

    Gyermekek és serdülők

    Nincsenek adatok a Bonviva alkalmazásával erre a korcsoportra vonatkozóan.

    5.3 A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei

    Toxikus hatásokat, pl. vesekárosodás jeleit figyelték meg kutyákon, de csak a maximális humán dózist meghaladó mértékben adva, ezért ennek csekély a jelentősége az ibandronsav klinikai alkalmazását tekintve.

    Mutagenitás/Karcinogenitás

    Karcinogén hatást nem figyeltek meg. A genotoxicitást vizsgáló tesztek nem igazoltak genotoxikus hatást az ibandronsavval kapcsolatosan.

    Reproduktív toxicitás

    Nem figyeltek meg közvetlen magzatkárosító toxikus, vagy teratogén hatást orálisan kezelt patkányon és nyúlon, és nem jelentkezett káros hatás az F1 utódok fejlődésében patkányon, a humán dózis legalább 35-szörös extrapolált dózisát adva. Az ibandronsav mellékhatásai a reproduktív toxicitási vizsgálatokban patkányon ugyanazok voltak, melyeket a biszfoszfonátokkal, mint gyógyszercsoporttal figyeltek meg. Ezek a következők: beágyazódási helyek csökkent száma, a természetes szülési folyamat zavara (dystocia), a viscerális elváltozások gyakoriságának növekedése (vesemedenceureter-szindróma).

    6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

    6.1 Segédanyagok felsorolása

    Tabletta mag

    Laktóz-monohidrát Povidon Mikrokristályos cellulóz Kroszpovidon Tisztított sztearinsav Vízmentes, kolloid szilícium-dioxid

    Tabletta bevonat

    Hipromellóz Titán-dioxid E171 Talkum Makrogol 6000

    6.2 Inkompatibilitások

    Nem ismertek.

    6.3 Felhasználhatósági időtartam

    18 hónap

    6.4 Különleges tárolási előírások

    Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.

    6.5 Csomagolás (jellege, anyaga, kiszerelési egységek)

    A Bonviva 2,5 mg filmtabletta buborékfóliában (PVC/Alumínium) kerül forgalomba. Csomagolási egységei: 28 vagy 84 tabletta.

    Nem feltétlenül mindegyik csomagolási egység kerül kereskedelmi forgalomba.

    6.6 A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások

    Nincsenek különleges előírások.

    7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

    Roche Registration Limited 40 Broadwater Road Welwyn Garden City Hertfordshire AL7 3AY Nagy-Britannia

    8. Engedélyszámok

    Bonviva 3 mg/3ml injekció előretöltött fecskendőben 1x - EU/1/03/265/005
    Bonviva 3 mg/3ml injekció előretöltött fecskendőben 3x - EU/1/03/265/006